בלעדי לכלכליסט
טבע משכה את שוק התרופות למטה: 1,254 משרות קוצצו
בעקבות ההתייעלות בטבע צנח יצוא התרופות ב־21%. כך עולה מדו"ח התאחדות התעשיינים לסיכום 2018. ההערכות הן כי המגמה תחריף
שוק התרופות מתכווץ: ב־2018 צנח יצוא התרופות ב־21%, מצבת כוח האדם הצטמקה ב־1,254 משרות והשכר הממוצע ירד ב־7.4%. כך עולה עולים מדו"ח התאחדות התעשיינים לסיכום 2018 בתעשייה שנחשף כאן לראשונה.
- סכסוך עבודה בטבע כפר סבא בטענה למבוי סתום במו"מ על השכר
- "לטבע יש חשיבות בפתיחת דלתות לחברות התרופות הקטנות בישראל"
זה לא מפתיע. לפני שנה הודיעה טבע על תוכנית התייעלות הכוללת פיטורים וסגירת מפעלים. בכירים בענף אמרו ל"כלכליסט" כי נתוני 2018 הם רק קדימון לצפוי ב־2019 משום שלקראת סוף השנה ייסגר מפעל החברה בהר חוצבים, שבו יוצר נתח מרכזי ממוצרי טבע המיועדים ליצוא. כמו כן, בסוף 2019 תשלים טבע את תוכנית ההתייעלות הכוללת פיטורי 1,700 עובדים.
לפי ההערכות, טבע אחראית על כ־50% מיצוא התרופות, ובשנה האחרונה, בעקבות חוב של 35 מיליארד דולר וירידה חדה בהיקף המכירות של תרופת הדגל קופקסון, החלה לצמצם קווי ייצור ולפטר עובדים. המטרה הסופית היא לצמצם 3 מיליארד דולר מהעלויות. עד עתה צומצמו העלויות בכ־2 מיליארד דולר. בעולם סגרה טבע השנה 12 מפעלים. בארץ עוד לא נסגר אף מפעל, אך ההליכים לסגירת המפעל בהר חוצבים בעיצומם, ומצבת כוח האדם בו הצטמצמה בכ־300 עובדים. טבע צפויה לסגור גם את פלנטקס בנתניה ולמכור מפעל בקריית שמונה, ובסוף התהליך תישאר עם פעילות ייצור בכפר סבא ומפעל טבע טק בנאות חובב, שבו מיוצרת הקופקסון.
מנכ"ל ובעלי אוניפארם, ד"ר רון תומר, אומר כי תעשיית התרופות הגנריות המקומית עומדת על סף משבר בגלל חקיקה שנותנת יתרונות להקמת קווי ייצור בחו"ל. "הבעיה היא המסר שמשדרים לתעשיינים: 'תבנה את קו הייצור בחו"ל כי שם יהיה קל יותר'. איש עסקים סביר לא ישים פה את כספו".
האיחוד מערים קשיים
תומר אומר כי הבעיה נעוצה בחקיקה שמקודמת באיחוד האירופי ותשנה את תנאי הקניין הרוחני, כשהיא תאפשר לחברות גנריות לייצר ליצוא חיקוי לתרופת מקור מיד בתום תקופת ההגנה (שבה התרופה רשומה כפטנט). חברת תרופות בישראל יכולה לבקש הארכה של חמש שנים לתוקף פטנט. על פי החקיקה החדשה באיחוד, חברה גנרית תוכל לייצר את תרופת המקור גם בתקופת ההארכה. זאת ועוד, לאחרונה תיקנה קנדה את החוק כך שההארכה קוצרה לשנתיים. על פי תומר, החקיקה בקנדה ובאיחוד מקנה למתחריו מחו"ל יתרון שכן הם יכולים לייצר תרופות ללקוחות גדולים שנים לפניו.
משבר גם במתכת
גם ענף המתכות במשבר. ב־2018 הצטמקה מצבת כוח האדם בו ב־1,465 איש. בכירים בענף מעריכים כי ההתכווצות קשורה להסכם הסיוע הביטחוני של ישראל עם ארה"ב, שבו התחייבה ארה"ב כי בתוך עשור תצמצם לאפס את הרכישות שתעשה בישראל בכספי הסיוע. התעשיות הביטחוניות הגדולות נשענות על עשרות מפעלים קטנים, שיאבדו את הלקוח היחיד או הגדול שלהם. בנוסף, בענף מעריכים כי היעדר השקעות חדשות גורם להתכווצות. "יש מיתון בתעשייה הישנה", אומר בעל חברה. "הממשלה מאמינה שעדיף לייצר בחו"ל, וחברות גדולות לא משקיעות פה".
"בכל התעשייה נרשמה ירידה של 0.2% בכוח האדם לעומת 2017", אומרת מילה סויפר פז, מנהלת מחלקת המחקר הכלכלי של התאחדות התעשיינים, "תעשיות המתכת והתרופות מושכות מטה, כך שברמה המצרפית נרשמה ירידה במספר העובדים".