הממשלה אישרה: עוד 20 מיליון שקל למאבק באלימות במשפחה ב-2019
בכך יגדל היקף התוכנית בשנה זו מ-23 מיליון שקל ל-43 מיליון. לא התקבלה החלטה לתקצב את המשך התוכנית בשנים 2020-2022 בהיקף של 150 מיליון שקל נוספים. חלק משמעותי מהתקציב החדש יועבר לטיפול בגברים האלימים
הממשלה החליטה להוסיף 20 מיליון שקל לתקציב התוכנית למאבק באלימות נגד נשים ב-2019, ובכך להגדיל את היקף התוכנית בשנה זו מ-23 מיליון שקל ל-43 מיליון.
עם זאת, לא התקבלה החלטה לתקצב את המשך התוכנית בשנים 2020-2022 בהיקף של 150 מיליון שקל נוספים. חלק משמעותי מהתקציב החדש יועבר לטיפול בגברים האלימים.
- מארגנות מחאת הנשים: לפתוח מחדש חקירות רצח מהעבר שלא פוענחו
- נתניהו: "יש תקציבים למאבק באלימות במשפחה - אבל הם לא מנוצלים"
- למרות ההבטחות: אין תוכנית ואין תקציב למלחמה באלימות
לפני כשנה וחצי החליטה הממשלה על תוכנית רב שנתית למאבק באלימות במשפחה, לה יוקצבו 50 מיליון שקל בכל שנה - כך שעד שנת 2022 יתווספו 250 מיליון שקל למטרה זו. אבל, על פי בדיקת "כלכליסט", ב-2018 וב-2019 הוגדל תקציב המאבק באלימות במשפחה ב-53 מיליון שקל בלבד לשנתיים, במקום במאה כפי שחייבה ההחלטה.
היום ביצעה הממשלה תיקון לגבי 2019, אבל לא לגבי השנים הבאות. יחד עם התקציבים אותם החליטה הממשלה להעביר לאחרונה למאבק באלימות בחברה הערבית, יתכן שתקצוב המאבק באלימות במשפחה ב-2019 יגיע ל-50 מיליון.
בהודעת משרד העבודה והרווחה נאמר שבשימוש בכספים החדשים "יושם דגש על הרחבת המענה הטיפולי לגברים אלימים ותוקפים, וכן על הוספת תוכניות טיפול והגנה לנשים וילדים הנמצאים במעגל האלימות". בפועל מדובר במימוש של חלק מהתוכנית הקודמת.
20 מיליון השקלים ייועדו להרחבת התוכניות לטיפול בגברים אלימים ותוקפים בדגש על הגדלת המענה הטיפולי במרכזי היום, הקמת דירות מעבר לגברים אלימים שסיימו טיפול כדי לספק להם מעבר לחיים תקינים, תוספת עובדים סוציאליים ותקציבי פעולה ברשויות המקומיות ופיתוח הכשרות לאנשי מקצוע בשב"ס ובמשרד הבריאות בנושא גברים אלימים.
כמו כן יקים המשרד שני מרכזי חירום רב תחומיים ראשונים מסוגם שיופעלו 24/7 ויתמקדו במתן עזרה ראשונית, באבחון הנשים וילדיהן ובביצוע הערכה והפניה למסגרת טיפולית מתאימה. כן יתווספו עובדים סוציאליים ייעודים לטיפול בילדים ובקשישים הסובלים מאלימות במשפחה ברשויות המקומיות ובתחנות המשטרה.
שר העבודה והרווחה, חיים כץ, אמר כי "משרדנו שם בחזית עשייתו את הטיפול בתופעת האלימות במשפחה ומניעתה". לדבריו, "בשנים האחרונות עשינו פריצת דרך משמעותית בטיפול בנושא, בדרך של הגדלת התקציבים וסל המענים שמאפשר שיקום איכותי וטוב יותר לנפגעים ולפוגעים".
מארגנות מחאת הנשים מסרו בתגובה להחלטת הממשלה כי "שנת 2018 הסתיימה עם 26 נרצחות. נדרשים תקציבים גבוהים בהרבה לשינוי רוחבי ועמוק - ברווחה, בחינוך ובמשטרה". הן הגדירו את החלטת הממשלה "צעד חשוב והכרחי שמוכיח את עוצמת המאבק והישגיו", אך הזכירו כי "מדובר בתקציב שאושר כבר לפני שנתיים ועד כה יושם רק סכום זעום מתוכו".
משדולת הנשים נמסר בתגובה כי "מדובר בהחלטה חשובה ובתוספת תקציב נדרשת, אך לאור מצב החירום בו אנו חיות וחיים, זה פשוט לא מספיק. נדרשים צעדי חירום נוספים, לרבות הכשרות, תקנים ותקציבים למשטרה ולמערכת אכיפת החוק, כדי לאכוף צווי הגנה".
יו"ר הוועדה למעמד האישה של הכנסת לשעבר, ח"כ עליזה לביא, בירכה על אישור ההקצבה אך אמרה ש"אסור להסתפק רק בחלקים מתוכנית החומש אלא יש ליישם את התוכנית במלואה".