$
בארץ

מה נסגר עם חוק הנכים: כסף יש, הסכמות איך לחלק אותו - אין

שר האוצר עוד לא מינה ראש לצוות שיחליט איך לחלק 2 מיליארד שקל שהוקצו בחוק הנכים. בכל מקרה, הסכום לא מספיק בשביל להבטיח להם שכר מינימום

שחר אילן 06:5231.12.18
אחרי מאבק ממושך, שבמסגרתו נציגי הנכים חסמו כבישים והצליחו לתפוס את תשומת הלב של הציבור, חוק העלאות קצבאות הנכות עבר במליאת הכנסת בפברואר השנה.

 

 

 

החוק קבע שהקצבאות יעודכנו ב־4.3 מיליארד שקל בארבע פעימות. שתי הפעימות הראשונות בהיקף של 2.3 מיליארד שקלים אוחדו והופעלו במרץ האחרון. הפעימה השלישית צפויה בראשית 2020 והרביעית בראשית 2021.

 

כאן צמחה הבעיה: שרי האוצר והרווחה היו אמורים למנות צוות בין משרדי שיקבע איך יחולקו שני המיליארדים הנותרים. הצוות עתיד להגיש את המלצותיו עד סוף 2019 והמינוי יאפשר לו לעבוד בתקופת מערכת הבחירות.

 

הפגנה של ארגוני נכים במחלף ינאי (ארכיון) הפגנה של ארגוני נכים במחלף ינאי (ארכיון) צילום: יאיר שגיא

 

אלא שכאשר נותנים לפוליטיקאים לטפל, הבעיות צצות מחדש: באוקטובר הודיעו שר הרווחה חיים כץ ומנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר כי המועמד שלהם לראשות הצוות הוא מנכ"ל הביטוח הלאומי והג'וינט לשעבר פרופ' יוסי תמיר. אלא שהמינוי מחייב גם חתימה של שר האוצר, שטרם ניתנה. בלשכת כחלון אישרו כי הוא מתכוון לחתום על המינוי בימים הקרובים.

 

גם אם זה יקרה, סביר שהצוות יהפוך במה לחידוש שני מאבקים שחורגים מגבולות התקציב הקיים של 2 מיליארד שקל. היום עומדות קצבאות הנכים על כ־3,300 שקל. העדכון הנוסף יכול להביא אותן לכל היותר לרמה של 3,700 שקל. סביר שהנכים ישובו ויעלו בפני חברי הצוות את הדרישה להצמיד את הקצבאות של כל הנכים או לפחות הקשים ביניהם לשכר המינימום, כלומר להעלות אותן ל־5,300 שקל.

 

לא במקרה, בחודשים האחרונים חידשו פעילי קבוצת הנכים הופכים לפנתרים את חסימות הכבישים והרכבת בדרישה לעדכון הקצבאות כאמור. אבל בניגוד לעבר, המאבק שלהם לא זכה לתמיכה ציבורית.

 

פרט לכך, בחוק קצבאות הנכים זכו נכים גמלאים רק לחצי מהעדכון של הקצבאות שקיבלו הנכים הצעירים יותר. על רקע זה הוגשה עתירה לבג"ץ. סביר שגם הדרישה לעדכן את קצבאות הנכים הגמלאים במלוא התוספת תשוב ותעלה בדיוני הצוות.

 

ההליך הארוך והיקר, שנראה היה שנגמר, נמצא בראשית 2019 שוב בנקודת זינוק לעימות.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x