$
משפט

מחזרת אחר קולות הנכשלים? שקד העניקה הקלות רטרואקטיביות לנבחנים במשפטים

יום לאחר שהוגש כתב אישום נגד ראש הלשכה, אפי נוה, הודיעה השרה איילת שקד שחתמה על תקנות שיעניקו הקלות משמעותיות לנבחנים, כולל הסמכה לתת פקטור לנבחנים ב-3 הבחינות האחרונות. הלשכה: "לומדים את התקנות"

ענת רואה 14:1326.12.18

שרת המשפטים, איילת שקד, חתמה היום (רביעי) על תקנות שיעניקו הקלות משמעותיות לנבחנים בבחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין. בין היתר, ניתנה סמכות לוועדה הבוחנת להעניק פקטור לנבחנים, על פי שיקול דעתה המקצועי. בהודעה שפורסמה מטעמה של השרה נאמר כי באופן זה, לנבחנים תהיה כתובת אליה יוכלו לפנות בבקשת פקטור, ככל שנעשו תקלות בבחינה.

 

התקנות אף מסמיכות את הוועדה להעניק את הפקטור רטרואקטיבית עבור שלושת המועדים האחרונים. לכאורה עולה מהדברים כי הוועדה מוסמכת להחליט היום להעניק פקטור עבור בחינת ההסמכה שהתקיימה במועד מאי 2017, ונבחנים שנכשלו ואולי אף נטשו את המקצוע ופנו לדרך אחרת, עשויים כעת לגלות שהם בעצם עורכי דין.

 

 

 

 

איילת שקד ואפי נוה. יתכן שהחתימה על התקנות ללא מעורבות הלשכה מסמלת את שובו של עידן חדש-ישן, בו כוחה של לשכת עורכי הדין היה דל איילת שקד ואפי נוה. יתכן שהחתימה על התקנות ללא מעורבות הלשכה מסמלת את שובו של עידן חדש-ישן, בו כוחה של לשכת עורכי הדין היה דל צילומים: אלכס קולומויסקי, עידן מילמן

 

 

מבחינת לשכת עורכי הדין מדובר במכה, שכן הלשכה נאבקת תקופה ממושכת בהצפת המקצוע ובניסיון להעלאת הרמה המקצועית של עורכי הדין החדשים המתקבלים לשורותיה. הטענה היא כי הרמה הירודה כיום של רבים מהעוסקים במקצוע מקורה בהצפת מוסדות לימוד שיצרו מסלולי הכשרה לא מקצועיים מספיק.

 

מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה כי הם עוד לומדים את התקנות. אתמול הוגש כתב אישום נגד ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה. לא נמסרה תשובה לשאלה האם התקנות אושרו בהתייעצות עם הלשכה, או שנעשו בלא תיאום עמה. יתכן שהחתימה על התקנות ללא מעורבות הלשכה מסמלת את שובו של עידן חדש-ישן, בו כוחה של לשכת עורכי הדין היה דל וצעדים רבים נעשו ללא התייחסות אליה. נוה הפך לאהוד מאוד בקרב עורכי הדין מאחר שנחשב כמי ששיפר את מעמד הלשכה, העצים את כוחה והפך אותה לגורם משמעותי במערכת המשפטית.

 

לפי הנמסר, ההטבה הנוגעת לפקטור מצטרפת להקלות נוספות שקיבלו לאחרונה הנבחנים. כך למשל, במסגרת "הטבת ה-60", הוחזרה ההוראה שהתקיימה בתקנות הקודמות ולפיה, מי שקיבל ציון של 60 אחוזים לפחות בכל אחד מחלקי השאלון, יראו אותו כמי שעבר את הבחינה בכתב; ואולם, אם פחת הציון שקיבל בחלק אחד או יותר של השאלון מ- 60 אחוזים, יראו אותו כמי שעבר את הבחינה רק אם ציונו הכולל היה 65 אחוזים לפחות.

 

הטבה נוספת היא תוספת זמן של למעלה משעה בזמן הבחינה, באופן הבא: זמן של ארבע דקות לשאלה בדין המהותי, במקום זמן של שלוש דקות לשאלה שהיה עד כה. בפרק הדיוני ינתנו 2.5 דקות לשאלה, במקום 2 דקות שהיו נהוגות עד כה.

 

הטבות נוספות עוסקות בביטול "גזירת השליש", גם רטרואקטיבית, לאלו שנבחנו בשני המועדים האחרונים; צמצום רשימת החיקוקים לבחינה; וחלוקת רשימת החיקוקים - לחלק הדיוני בנפרד ולחלק המהותי בנפרד.

 

במקביל לפרסום התקנות נמסר גם כי בימים אלו פועלת השרה שקד להקמת הוועדה לבחינת מתכונת הבחינה, ולקידום האפשרות לקיים בחינת מעבר לאחר השנה הראשונה בלימודי משפטים. המטרה היא שהסטודנטים יוכלו לדעת עם תחילת לימודיהם האם הם יוכלו לשמש כעורכי דין. הדבר יאפשר למי שייכשל במבחני המיון בסוף השנה הראשונה ללימודים, להחליט בשלב מוקדם האם להמשיך במסלול לימודי משפטים ללא הסמכה לשמש כעורך דין, או לעבור ללמוד מקצוע אחר. זאת, בניגוד למצב היום בו סטודנטים נאלצים לשלם הון רב עבור 3.5 שנות לימודים, לבצע התמחות וללמוד עוד שלושה חודשים מפרכים לבחינות ההסמכה, ורק לאחר מכן לדעת האם ההשקעה והמשאבים שלהם ישתלמו.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x