הפרקליטות גנבה את ההצגה: נוה יצא מהבונקר וחטף כתב אישום
אחרי שבועות שראש לשכת עורכי הדין גזר על עצמו פרופיל נמוך, בסופ"ש האחרון הוא גם השתתף בכנס באילת, וגם הודיע כי יציג את גרסתו לאירועי נתב"ג בפרק הקרוב של "עובדה". אלא שהפרקליטות הקדימה את אילנה דיין, ואתמול זרקה פצצה משלה: כתב אישום נגדו ונגד בת זוגו בר כץ על "גניבת" גבול
אחרי שבועות ארוכים שבהם שהה בבונקר, החליט ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה, לצאת שוב לאור. לאחר שגזר על עצמו גם תענית דיבור וגם היעדרות מאירועי הלשכה, שתי פעילויות שחביבות עליו במיוחד, נודע לאחרונה על חשיפה דו־שלבית: ראשית, הוא השתתף בכנס השנתי לדיני משפחה שהתקיים באילת בסוף השבוע האחרון; ושנית, הוא הודיע על הצגת גרסתו לאירועי נתב"ג בפרק הקרוב של "עובדה", כפי שדווח באתר "פוסטה".
- לאחר הגשת האישום: אפי נוה מתפטר מהוועדה למינוי שופטים
- כתב אישום הוגש נגד אפי נוה: קבלת דבר במרמה ועבירות על חוק הכניסה לישראל
- ביום שני: הפרקליטות תערוך שימוע לראש לשכת עורכי הדין אפי נוה
"עובדה", אגב, הפכה להיות סוג של תוכנית בית לנוה, לאחר שכיכב בה בעבר בעסקה משתלמת למדי לשני הצדדים. התוכנית הציגה אותו במלוא עוצמתו ותפארתו כמנהיג משפטי וחורץ גורלות, והוא גמל לה כשאיפשר לצלם, ובמיוחד להקליט במיקרופון שנשא עליו, שופטים ועורכי דין שעולים לחלות את פניו בכנס הלשכה באילת. עורכי דין שמבקשים סיוע להתמנות לשופט ושופטים שמבקשים סיוע בשדרוג החדר במלון. נוה יצא גדול, היתר — אדומים מבושה ומבוכה.
והנה, ממש לאחר כנס דיני המשפחה ("השנה התחום הזה מעסיק אותי", לא איבד נוה את ההומור המוכר שלו), ולפני שידור "עובדה", הטילה הפרקליטות פצצה משלה: כתב אישום נגד נוה ובת זוגו בר כץ על אותם אירועים שנוה התכוון להסביר בתוכנית – "גניבת" הגבול ביציאה מהארץ ובחזרה מחופשה בתאילנד. כץ השתמשה ב"גייט פס" שלו, ו"במקביל", כמתואר בכתב האישום שהגיש עו"ד רועי רייס מפרקליטות מחוז מרכז (פלילי), "נצמד נוה אל גבה של נוסעת אחרת שעברה בשער המעבר באמצעות הגייט פס שהיה ברשותה, צעד מאחוריה בזריזות, וכך השתחל ועבר בשער המעבר יחד עמה בו־זמנית".
כמו שהנאשם השתחל בזריזות, כך השתחלה הפרקליטות בזריזות בין הכנס לבין "עובדה". המאמץ להקדים את השידור הוא סוג של תגובה מקדימה: המרואיין הבוטח שמדבר אליכם הוא כבר נאשם בפלילים. קצת צורם שהמאמץ התקיים ביום הלווייתה של אימו של עו"ד בועז בן צור, בא כוחם של נוה וזוגתו.
העמסת סעיפים
במהלך השימוע הצליח בן צור להסיר את אחד מסעיפי האישום, קשירת קשר לביצוע עוון. מארבעה נותרו שלושה: יציאה וכניסה שלא כחוק וקבלת דבר במרמה. ומה התקבל במרמה: "הסתרת והעלמת תיעודן של יציאת וכניסת הנאשמת יחד עם הנאשם מישראל ולישראל".
העמסת הסעיף הזה, אף שהוא כבר כולל את שני האחרים, משדרג את חומרת כתב האישום ומלמד שהפרקליטות לא מתכוונת לתת לנוה הנחות. אגב, הסעיף שירד, "קשירת קשר לביצוע עוון", גם הוא סוג של חזרה ושכפול, ובהחלט ניתן להסתפק בשכפול אחד (קבלת הדבר במרמה), לא צריך לחזור פעמיים. כדי להוסיף נופך של חומרה למעשה מוסיף כתב האישום את המניע: "כדי להשיג לכל אחד מהם בפני עצמו ולשניהם יחד כבני זוג תועלת בקשר לסכסוך הגירושים, ביקשו הנאשמים לפעול להסתרת שהותם המשותפת המתוכננת מחוץ לארץ". גרסת נוה וספוילר ל"עובדה": נוה טוען שעשה את המיוחס לו כדי להתגונן מפני מעקב וחשיפה לא חוקיים של תנועותיו בידי חוקרים פרטיים שמוציאים בלי מאמץ ותמורת סכומים נמוכים מידע חסוי ממשרד הפנים כתיעוד כניסותיו ויציאותיו.
האם כתב האישום הוא גיים צ'יינג'ר בנוגע להמשך פעילותו של נוה כראש לשכת עורכי הדין? בחוק לשכת עורכי הדין אין התייחסות להגשת כתב אישום נגד ראש לשכה. מי שיכולה לסיים את כהונתו היא המועצה הארצית בהחלטה של לפחות שני שלישים מחבריה. וזה לא יקרה.
אפשרות אחרת לסיים כהונה היא דרך בית הדין המשמעתי. "עורך דין שהוגש נגדו כתב אישום", נכתב בחוק, "רשאי בית דין משמעתי מחוזי, על פי בקשת קובל ואם מצא שבנסיבות העניין היה בעבירה המיוחסת לעורך דין משום קלון, להשעותו זמנית מעיסוק במקצוע של עורך דין, כולו או חלקו". ועדות האתיקה של הלשכה וגם פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה יכולים להיות קובלים, והשאלה היא אם במעשיו של נוה יש זיקה לפעילותו כעורך דין או שעצם הגשת כתב האישום מספיקה להתנעת הדין המשמעתי, שיכול להרחיק את נוה מראשות הלשכה על ידי הרחקתו מהעיסוק במקצוע. אגב, הכנסת סעיף קבלת הדבר במרמה לכתב האישום נועדה להעצים את אלמנט הקלון שרלבנטי להחמרת הסנקציה המשמעתית.
נוה, עיין ערך נתניהו, לא חושב שעליו להתפטר. כתב אישום עדיין איננו הרשעה, ויחליט ציבור עורכי הדין אם הפרשה ונסיבותיה מצדיקות הבעת אי אמון בקלפי. כתב אישום יכול גם להסתיים בהסדר מותנה ללא הרשעה. בינתיים זוכה נוה לפרגון ולאהדה מצאן מרעיתו, למעט קול אחד: הסגן שלו, עו"ד חוסאם מועד. "אני מבקש שעו"ד נוה יתפטר מיד כי אין מקום למושחתים בלשכה", הגיב אתמול מועד להודעת כתב האישום.
בין אנרכיה לדיקטטורה
על לשכת עורכי הדין ניתן לומר שהיא מיטלטלת בין אנרכיה לדיקטטורה. או מצב שבו כולם אוכלים את כולם כפי שהיה בקטטות המפורסמות, בדרך כלל בין ראש הלשכה ליו"ר ועד מחוז תל אביב — שלמה כהן נגד אילן בומבך, יורי גיא רון נגד דורון ברזילי, דורון ברזילי נגד אפי נוה. ועכשיו, אחרי שנוה ניצח את ברזילי, עברה הלשכה למצב הצבירה הקוטבי – מאנרכיה לסוג של דיקטטורה. נוה שולט ביד רמה כשגם מעלליו בנתב"ג אינם מעוררים נגדו לא מחאה מקצועית־מוסרית ולא אלטרנטיבה פנימית־פוליטית. חוץ מחוסאם מועד.
בכל מקרה הברית האסטרטגית החיצונית – נוה ושרת המשפטים איילת שקד – פורקה בשלב זה. נוה כבר פרש מהוועדה לבחירת שופטים, ושקד הולכת לבחירות שאחריהן אולי לא תחזור למשרד המשפטים. מי יודע, אולי אחרי הבחירות ואחרי שתסתיים התסבוכת המשפטית, יחזרו השניים לקדנציה נוספת של שיתוף פעולה פורה. בעליון ממתינים בדריכות.