גורמים בשוק: "לא יהיו הנפקות בת"א עד מרץ 2019"
ישי דוידי הנפיק את חברת השמירה G1 רגע לפני תום השנה לפי שווי נמוך ב־10% מהתכנון וללא הצלחה בגיוס בשלב הציבורי. גורמים בשוק: "השוק מתפרק. אי אפשר לבנות על הציבור, אך אין משבר אמיתי אלא פאניקה"
הנפקת חברת השמירה G1 היא סביר להניח ההנפקה האחרונה לשנת 2018 - וייתכן שאחריה צפוי רבעון נטול הנפקות. G1, שבבעלות קרן פימי, קיבלה ביקושים של 150 מיליון שקל בשלב המוסדי של ההנפקה הראשונית (IPO), ותכננה לגייס 40 מיליון שקל בשלב הציבורי - אך שלב זה גירד סכום זעום של 200 אלף שקל.
- הטלטלה הפוליטית והבורסה: רק זה היה חסר למשקיעים
- ההודעה על הקדמת הבחירות הפילה את בורסת ת"א ביותר מ-2%
- “המשקיעים בקרנות הנאמנות בפאניקה"
ההנפקה נעשתה לפי שווי של 450 מיליון שקל, כ־10% מתחת לשווי שבו רצתה להנפיק, 500 מיליון שקל. פימי, שבבעלות ישי דוידי, רכשה ב־2016 את G1 לפי שווי של 411 מיליון שקל מקבוצת G4S הבריטית. כך שההנפקה לפי השווי הנוכחי, בשקלול הדיבידנדים שחולקו, חתכה לדוידי בתשואה האפשרית.
לפי טיוטת התשקיף, G1 חילקה ב־2016 10 מיליון שקל כדיבידנד, ב־2017 חילקה 59.4 מיליון שקל, ועבור המחצית הראשונה של 2018 עוד 20 מיליון שקל - בסך הכל קרוב ל־90 מיליון שקל בשנתיים וחצי.
דיסקונט קפיטל חיתום הוביל את ההנפקה במסגרת "הצעה לא־אחידה" - פרקטיקה נפוצה בארה"ב. במסגרתה החתם אוסף הזמנות מגופי ההשקעה באופן דיסקרטי ורק לאחר שנאספו מספיק הזמנות, מבוצעת ההנפקה. שיטה זו יוצרת ודאות גבוהה יותר, אך על המוסדיים לעמול קשה יותר כדי לוודא שהשווי שהם מציעים מדויק ככל הניתן.
לפי גורמים בשוק ההון, "השוק מתפרק ומראש היה כמעט ברור שבשלב הציבורי G1 לא תצליח לגייס את 40 מיליון השקלים שהיא תכננה. בשוק סוער אי אפשר לבנות על הציבור, אבל אולי ההצעה הלא־אחידה היא אופציה ליצירת ודאות בשוק התנודתי שצפוי בקרוב".
הנפקות נוספות לא צפויות, לפי גורמים אלה, לצאת לפועל בחודשיים־שלושה הקרובים: "עד מרץ 2019 לא יהיו הנפקות. אנחנו בסוף שנה ויש ראלי שלילי. אף חברה לא תצא כרגע להנפקה כי אם היא תצא ותיכשל - היא תהיה פחות אטרקטיבית בהמשך. אם היא תחכה היא תוכל לגייס יותר בשווי גבוה יותר, ואם מדובר בחוב - אז במחיר נמוך יותר. אבל אם חברה לחוצה על מזומנים אולי היא תנסה את מזלה. מה שבטוח, זה יעלה לה משמעותית יותר, וכמעט בוודאות היא תיאלץ להעמיד ביטחונות מהותיים".
בבורסה מציינים 11 הנפקות עתידיות ומתוכן רק אחת צפויה לצאת בקרוב — זו של נפטא, שמוביל אינפין חיתום של יונתן כהן. נראה שזו מתוכננת רק לתחילת 2019, ולא בטוח שכלל תצא לפועל. עם החברות הממתינות להנפקות אג"ח נמנות סיספאן, אופל בלאנס, אפריקה נכסים,ישרס, סאמיט, פרטנר, פרשקובסקי, רוטשטיין ורני צים. חלקן, כמו רוטשטיין, לא הצליחו לגייס חוב בסבבים קודמים וממתינים "עד יעבור זעם השווקים", כדברי פעילים בשוק ההון.
כלל הגורמים הפועלים בשוק שעמם שוחח "כלכליסט" ציינו באותה נשימה כי המשבר הנוכחי נקודתי, וכי אין בו דבר להעיד על מצב המשק או הכלכלה. "יש קצת פאניקה", מספרים בשוק, "וזה סוגר את השוק לגיוסים והנפקות. אבל בסך הכל מדובר בתיקון. המחירים היו מנופחים והצעדים המוניטריים הוציאו את האוויר, אבל זה רחוק ממשבר אשראי או משבר כלכלי אמיתי. המשק הישראלי והעולמי במצב טוב, החברות עדיין רווחיות. תוואי הריבית עולה, אבל הריבית עדיין זולה מאוד ואין סיבה שהשווקים לא ימשיכו לעלות".
בהתייחס לחדשות על הקדמת הבחירות לאפריל ציינו כי "הצהרת הממשלה רק מוסיפה שמן למדורה, והשווקים הגיבו בהתאם. כל סלט אי־הוודאות בשווקים יוצר בהלה, וזו אינה עומדת בקנה מידה אחד עם התוצאות הכלכליות - אבל מייצרת צורך בעצירה ובהערכה מחדש".