"למרות ההודעה של yes, חלל תעמוד בהתחייבות למחזיקים"
חסרונו של בעל השליטה הדומיננטי שאול אלוביץ' ניכר היטב בקבוצת התקשורת, בצל הודעתה של yes כי היא שומרת על זכותה שלא לחכור מהלוויין עמוס 8 אם הפעלתו תתעכב. מנכ"ל חלל דוד פולק: "yes לא ביקשו לשנות את ההסכם בינינו"
"בהתבסס על תחזית המכירות שלה, חלל תקשורת תוכל לעמוד בהתחייבויותיה למחזיקי איגרות החוב", כך אמר אתמול מנכ"ל חלל תקשורת דוד פולק בשיחת ועידה למשקיעים. השיחה התקיימה לנוכח הודעתה של חברת הטלוויזיה בלוויין yes משלשום כי היא שומרת על זכותה שלא לחכור מקטעים מהלוויין עמוס 8 של חלל במקרה של איחור בתחילת פעילותו. yes ציינה שהיא בוחנת את האלטרנטיבות העומדות בפניה.
- חלל תקשורת: תם עידן אלוביץ', מתחיל עידן חיים רומנו – בחצי משרה
- תע"א תפצה את חלל תקשורת ב-10 מיליון דולר על האיחור במסירת עמוס 6
- בניית עמוס 8: חלל תקשורת והמדינה צפויות לשתף פעולה
yes המוגדרת כלקוח מהותי של חלל תקשורת, עושה שימוש במקטעי חלל בלוויינים עמוס 3 ועמוס 7. היקף ההתקשרות בין הצדדים מסתכם ב־263 מיליון דולר, וההסכם ביניהם אמור לפוג רק בסוף 2028. במהלך התקופה מספר מקטעי שידור תוכננו לעבור ללוויין עמוס 8.
"לנו ול־yes יש הסכם", אמר אתמול פולק ל"כלכליסט". הם לא ביקשו לשנות אותו. אנחנו ביקשנו להכניס תיקון או שניים כדי שנרגיש יותר בנוח עם הלוויין עמוס 8, הם שקלו זאת והחליטו שהם לא רוצים לעשות ויתור - ושהם מעוניינים לדבוק בהסכם". הבקשה של חלל נדחתה על ידי ועדה בלתי תלויה.
עוד ציין פולק שבעקבות הודעת yes, החברה שבניהולו בוחנת את שיתוף הפעולה של ממשלת ישראל ובוחנת האצת תהליך לשיגור לוויין חדש שיחליף את הלוויין עמוס 3. חלל תקשורת התחייבה לנקוט את כל האמצעים הסבירים כדי שתחילת פעילותו של עמוס 8 לא תתאחר מפברואר 2021. למרות השיחה נפלה המניה אתמול ב־9.99% והשלימה צניחה של 65% מתחילת השנה. שווי השוק של חלל עומד על 133 מיליון שקל.
עיכוב בעמוס 8 נותן ל־yes כרטיס יציאה מההסכם
בספטמבר השנה הודיעה חלל כי ההסכם שבו התקשרה לייצור עמוס 8 יתבטל. על פי הערכות, ביטול זה עלול להביא לדחייה בתחילת פעילות הלוויין. חלל הודיעה בנוסף כי ייתכנו שינויים בהסכם בינה לבין yes להחכרת מקטעי חלל בעמוס 8. ב־yes, שכל מניותיה מוחזקות על ידי חברת בזק, הוחלט שלא לפעול לתיקון ההסכם עם חלל, ומהחברה ציינו כי ההסכם מקנה לה זכות שלא לחכור מקטעים בעמוס 8 במקרה של איחור.
ההסכם מאפשר ל־yes לסיים את ההתקשרות ללא עילה בכפוף להודעה מוקדמת של 12 חודשים ולתשלום של סכום משמעותי, שנגזר מ־55% מיתרת התמורה ביחס ללוויינים עמוס 3 ועמוס 8, ומתשלום של 100% מהתמורה ביחס לעמוס 7. בנוסף, יש ל־yes אפשרות לסיים את ההסכם עם חלל תקשורת ללא תמורה, בתרחישים של עיכוב בחתימת ההסכם לבניית עמוס 8 או בשל אי־זמינות של הלוויין לאחר תחילת פעילותו.
עיכוב בייצור עמוס 8 שיביא לדחייה בתחילת פעילותו מהווה "נקודת יציאה" עבור yes. מצב כזה יאפשר לחברה לבחון חלופות זולות יותר ולשקול אפשרויות עדיפות מבחינתה. עד לפני שנה וחצי, כששאול אלוביץ' עוד שלט ללא עוררין בכל החברות בקבוצת יורוקום - החל מבזק, דרך yes וכלה בחלל תקשורת - התרחיש הזה היה נראה בלתי סביר.
אלוביץ' נחקר בחשד לעבירות מרמה והפרת אמונים בפרשת עסקת בזק־yes, והחודש פרסמה המשטרה את עמדתה כי התגבשה תשתית ראייתית נגדו לביצוע עבירות של מתן שוחד, שיבוש מהלכי חקירה, עבירות דיווח לפי חוק ניירות ערך ועבירות לפי חוק איסור הלבנת הון.
בבזק טוענים: הזיקה בינינו לבין חלל נותקה
בזק היא חברה־בת של יורוקום תקשורת, ממש כמו חלל. יורוקום מצויה בהליך פירוק, ובית המשפט מינה כונס נכסים למניות חלל שבידיה. לפיכך, טוענים בבזק, הזיקה בינה לבין חלל נותקה. לטענת אנשי בזק, תיקון ההסכם עם חלל תקשורת פסק מלהיות עסקה שליורוקום תקשורת יש בה עניין אישי, בין היתר לנוכח מינוי הכונס למניות; לכן דירקטוריון בזק החליט על סיום פעילותה של הוועדה הבלתי תלויה. בחלל לא מרימים ידיים ומעריכים שעוד יש סיכוי לשכנע את בזק ו־yes להסכים לתיקון בהסכם. לצורך מיצוי האפשרות נקבעה פגישה בין הצדדים.
עם הפנים לעמוס 17, חמושים באג"ח זבל
בניסיון לשדר "עסקים כרגיל", פולק ציין שיתרת המזומנים של חלל צפויה להסתכם בסוף השנה ב־80 מיליון דולר. בנוסף יש לחברה 60 מיליון דולר אצל נאמן, שייעודם הוא פיתוח ושיגור הלוויין עמוס 17. פולק מייחס חשיבות רבה לעמוס 17, ששיגורו לחלל צפוי במאי 2019.
את התקופה שתבוא לאחר מכן הוא מכנה "האביב האפריקאי של חלל". "כבר היינו במצבים כאלה, כשבאנו עם עמוס 1 היו מכשולים נגדו, גם אנטישמיים, ובכל זאת הצלחנו. גם עם עמוס 5 נכנסנו לאפריקה והצלחנו", אמר פולק והוסיף: "אני מרגיש שמכל אלה, לעמוס 17 יש הסיכויים הכי טובים להצליח, זה הלוויין הכי טוב בשוק".
לחלל יש חמש סדרות אג"ח עם חוב כולל שמסתכם ב־1.8 מיליארד שקל. איגרות החוב הארוכות של החברה, בעלות מח"מ של 4 שנים, נסחרות בתשואת זבל של 15.8%. תשואה זו מעידה על חוסר האמון של המשקיעים ביחס ליכולת החברה לעמוד בהתחייבויותיה. לגבי זה אומר פולק: "אנחנו לא שותלים עונתיים, אנחנו נוטעים עצים והפירות מבשילים בעונתם. כשעמוס 17 יתחיל להניב - קרוב לשיגור באביב הקרוב - גם מחזיקי האג"ח יירגעו. כרגע יש בשוק סנטימנט שלילי, ותופעת העדר ניכרת".