לעבוד 4 ימים ולקבל משכורת עבור 5: בבריטניה, יפן וניו זילנד זה כבר קורה
חברות בעולם שקיצרו את שבוע העבודה שלהן גילו שהמהלך הוביל לפריון עבודה גבוה יותר, למוטיבציה מוגברת בקרב העובדים ולפחות שחיקה. מייסד חברת פלניו בברלין: "לא עבדתי פחות בארבעה ימים מכפי שאני עובד בחמישה"
זה נשמע טוב מכדי להיות אמיתי, אבל חברות ברחבי העולם שקיצרו את שבוע העבודה שלהן גילו שהמהלך הוביל לפריון עבודה גבוה יותר, למוטיבציה מוגברת בקרב העובדים ולפחות שחיקה.
- וורן באפט: זו הדרך הקלה להגדיל את השווי שלכם ב-50%
- סקר: גברים רוצים לעבוד בהייטק, נשים - בהוראה וחינוך
- כמה זמן כדאי להישאר באותו מקום עבודה
"זה בריא יותר והעבודה משתפרת כשלא עובדים שעות מטורפות", אמר לרויטרס יאן שולץ-הופן, מייסד חברת פלניו בברלין, המייצרת תוכנות לניהול פרויקטים. מוקדם יותר השנה השיק שבוע עבודה של ארבעה ימים לעשרת עובדי החברה. בדומה, חברת פרפצ'ואל גרדיאן מניו זילנד דיווחה על ירידה חדה ברמות הלחץ ועל זינוק במעורבות העובדים, לאחר שהשיקה השנה שבוע עבודה של 32 שעות. אפילו ביפן, הנחשבת לאומת הוורקהולים, הממשלה מעודדת חברות לאפשר לעובדים לקחת חופש בימי שני בבוקר. אם כי, בינתיים ליוזמות מסוג אלה אין הרבה השפעה במדינה.
בבריטניה, איגוד העובדים טריידרס יוניון קונגרס (TUC) קורא למדינה כולה לעבור לשבוע עבודה של ארבעה ימים בשנים הקרובות, מהלך שזוכה בינתיים לתמיכת מפלגת הלייבור שבאופוזיציה. לטענת האיגוד, שבוע העבודה המקוצר יהווה דרך לעובדים לחלוק בהון המיוצר באמצעות טכנולוגיות חדשות, כמו לימוד מכונה ורובוטיקה, בדיוק כפי שהעובדים קיבלו סופי שבוע חופשיים לאחר המהפכה התעשייתית. "זה יפחית את הלחץ הנובע מתמרון בין העבודה וחיי המשפחה, ויכול לשפר את השוויון המגדרי", טוענת קייט בל מהאיגוד. "חברות שכבר ניסו את זה אומרות שזה מיטיב עם פריון העבודה והרווחה של העובדים".
לדבריה של לוסי גרין, מומחית טרנדים בחברת הייעוץ ג'יי. וולטר תומפסון, מתפתחת מגמת נגד עבודה מסביב לשעון. "אנשים מבינים את הבעיות הנפשיות המתלוות לזמינות תמידית", היא מסבירה. תנועת הנגד הזו באה לידי ביטוי במיוחד בגל הביקורת שחטף אלון מאסק, לאחר שצייץ בטוויטר כי "אף אחד מעולם לא שינה את העולם בשבוע עבודה של 40 שעות".
סקר שנערך לאחרונה בקרב 3,000 עובדים משמונה מדינות, ובהן ארה"ב, בריטניה וגרמניה, מצא כי קרוב למחצית מהנשאלים מאמינים שיוכלו בקלות לסיים את המשימות שלהם בעבודה תוך חמש שעות ביום, אם לא יסבלו מהסחות דעת, אך בכל זאת, מרביתם עובדים מעל 40 שעות בשבוע.
"לא עבדתי פחות בארבעה ימים מכפי שאני עובד בחמישה, כי כשיש יותר זמן עושים הכל לאט יותר ומאפשרים יותר הסחות דעת, שותים את הקפה יותר זמן או מדברים יותר עם החברים", הוסיף שולץ-הופן. "הבנתי שאם יש לי ארבעה ימים לעבוד עליי להיות מהיר וממוקד כדי לזכות ביום החופשי שלי".