היום הכרעה בסוגיית ההיטל על ייבוא המלט: שמירה על התחרות או הגנה על היצרנים המקומיים
בשעות הצהריים צפוי שר הכלכלה להודיע על החלטתו באשר לדרישה של יצרני המלט המקומיים להשית היטל על ייבוא מלט מיוון ומטורקיה, ולהכריע בפרשה שהחלה באפריל 2017. החלטתו בסוגיית ייבוא המלט תסמן האם הוא נכון להיאבק בתעשייה המקומית, בתעשיינים ובהסתדרות
היום (ב') יעמדו למבחן ראשון הצהרותיו של שר הכלכלה, אלי כהן, באשר לכוונתו לבטל מכסים, לפתוח שווקים לייצוא ולהיאבק ביוקר המחיה ובריכוזיות. החלטתו בסוגיית ייבוא המלט תסמן האם הוא נכון להיאבק בתעשייה המקומית, בתעשיינים ובהסתדרות.
בשעות הצהריים צפוי שר הכלכלה להודיע על החלטתו באשר לדרישה של יצרני המלט המקומיים להשית היטל על ייבוא מלט מיוון ומטורקיה. אם יחליט להימנע מהיטל ישמר את התחרות בענף - תחרות שהחלה רק לפני כשנתיים עם כניסתם של יבואנים, ובמיוחד של חברת סימנט שבשליטת מספנות ישראל; תחרות שבפעם הראשונה נגסה במונופול המלט נשר, צמצמה את נתח השוק שלו ואילצה אותו להוריד מחירים. אלא שמנגד עומדים התאחדות התעשיינים וההסתדרות, אשר תומכים במפעלי המלט הר טוב ונשר, ודורשים היטל שיאלץ את היבואנים ליקר את מחיר המלט.
- דילמת כחלון: התייקרות במחיר למשתכן או סגירת מפעל המלט
- שוב: עובדי מלט הר טוב חסמו את הכניסה לירושלים
- מכה למונופול המלט נשר: ועדה ממליצה שלא להשית היטל יבוא
ההיטל נועד לסייע ליצרני המלט המקומיים בתחרות מול הייבוא ויימנע ככל הנראה את סגירת מפעל הר טוב ופיטורי כ-100 עובדים, אך לפחות בטווח הזמן הקרוב יגרום לעליית מחירי המלט, וכתוצאה מכך - להתייקרות מחירי הדירות ופרויקטים שונים של תשתיות.
התעשייה כולה, ולא רק המלט, מצפה בדריכות להחלטתו של השר, אשר תעיד על נכונותו להיאבק בהתייקרות של מוצרים אחרים באמצעות עידוד של ייבוא. מטבע הדברים, ההסתדרות והתעשיינים יתייצבו מול כהן אם ינסה לעודד ייבוא גם בענפים אחרים ולאיים על התעשייה המקומית, ולכן החלטתו היום נחשבת מבחן שיסמן עד כמה נכון כהן להיאבק בתעשייה.
גורמים שונים בשוק מעריכים כי כהן יבחר בדרך ביניים פושרת, כזו שתאפשר לו לומר שלא פגע בתחרות - אך באותה נשימה גם לא תרגיז יתר על המידה את התעשיינים וההסתדרות. היטל לתקופה קצרה של שנתיים, ולא 5 כפי שהממונה על היטלי סחר במשרדו המליץ באוגוסט, זו דוגמא לפשרה שהוא עשוי לאמץ.
מסיבת העיתונאים שזימן כהן בנושא תהיה אקורד הסיום לפרשה שהחלה באפריל 2017 עם תלונה שהגיש מפעל המלט הר טוב ובה נטען כי יבואנים מוכרים מלט במחיר היצף - כלומר, נמוך ממחירו בארץ המוצא. בעקבות התלונה, הממונה על היטלי סחר במשרד הכלכלה פתח בחקירה ובאוגוסט השנה פסק כי התלונה מוצדקת וכי המלט נמכר בהיצף. בעקבות זאת המליץ על היטל שנועד לייקר את מחיר המלט המיובא כדי לסייע ליצרני המלט המקומיים בשיעור של 22.8%-7.4%.
על פי החוק, המלצותיו של טל הוגשו לוועדה שבה חברים נציגי ציבור, ונציגים ממשרד הכלכלה והאוצר. הוועדה בחנה את ההשלכות המשקיות של החלטה על היטל והפכה על פיה את המלצתו של טל. הוועדה קבעה כי אמנם מבחינה טכנית המלט נמכר במחירי היצף, אך אלה פירות של תחרות. לדעת חברים בוועדה אי אפשר להגיד שירידת מחירים בשוק מונופוליסטי, וירידה ברווחים של המונופול נשר הם דברים שליליים שבגינם יש להשית היטל היצף.
המלצות הוועדה והמלצותיו של דני טל גולגלו על פי חוק ללשכתו של שר הכלכלה שבחודש האחרון בחן את הסוגייה, וכאמור היום יודיע על החלטתו.