בלעדי לכלכליסט
מחלוקת בממשלת קניה מסכנת לרפאל עסקה של 100 מיליון דולר
משרד האוצר הקנייתי מתכחש להסכם שחתם משרד האנרגיה במדינה מול רפאל לאספקת מערכת לאבטחת צינור נפט חדש
שניים רבים, רפאל מפסידה: מחלוקת בממשלת קניה עלולה לסכל מגעים של רפאל עם הקנייתים לאספקת מערכת לאבטחת צינור נפט חדש בעלות של כ־100 מיליון דולר. לפי דיווח של העיתון הנפוץ בקניה, ה־"דיילי ניישן", שר האוצר הקנייתי מתכחש להסכם שנחתם בין רפאל ומשרד האנרגיה הקנייתי בפברואר 2017. ל"כלכליסט" נודע כי ללא אישור משרד האוצר הקנייתי, העסקה תבוטל.
לפי הדיווח ב"דיילי ניישן", לצורך קיום העסקה התחייב בנק הפועלים להעניק הלוואה של 300 מיליון דולר לממשל הקנייתי, שתוחזר על פני עשור. שליש מהסכום מיועד לרכישת אבטחת צינור הנפט מרפאל, והיתר ‑ להקמת צינור הנפט עצמו. המדובר בצינור באורך 821 ק"מ משדה הנפט בצפון־מערב המדינה ועד נמל לאמו שבמזרח קניה, סמוך לגבול עם סומליה.
אשרא, החברה הממשלתית לביטוח סיכוני סחר חוץ, הסכימה לבטח את ההלוואה. אלא שביטוח לעסקה כזו מחייב את אישור החשב הכללי במשרד האוצר, שתלוי באישור של משרד האוצר הקנייתי. ללא האישור, הפועלים לא יוכל להעביר את ההלוואה והעסקה תבוטל.
המנגנון המתואר לעיל אופייני לעסקאות יצוא למדינות עולם שלישי, הוא מוכר על ידי ארגון ה־OECD ונועד לאפשר למדינות מתפתחות לגייס כסף במחיר זול. כך יכול הפועלים להעמיד הלוואה בשיעור של כ־3% בזכות הערבות שמעמידה אשרא בתמיכת ממשלת ישראל. אחרת, מדינה כמו קניה, שדירוג האשראי שלה הוא B+, ונחשבת למסוכנת בשל חוסר יציבות פוליטית וכלכלית, יכולה לגייס אשראי באזור 8% לדולר, מה שהופך את החזר ההלוואה לכמעט בלתי אפשרי.
גורמים במשרד האוצר הסבירו ל"כלכליסט" כי "העסקה אושרה עקרונית על ידי אגף החשב הכללי בחודש ינואר 2017 ונמצאת כיום בשלבי מו"מ בין היצואן הישראלי לרוכש בצד של קניה. אישור אגף החשב הכללי ניתן בכפוף לכך שמשרד האוצר של קניה יהיה ערב או לווה ישיר בעסקה, כך שהנפקת פוליסת ביטוח על ידי חברת אשרא, אם תונפק בסופו של יום, תהיה כפופה לעמידה בתנאי זה".
ברפאל סירבו להגיב לכתבה.