להכיר את האיש שבקיר
ליברה גווטירז המקסיקני מביא לתל אביב את מחאת המכחול שלו. על קירות ענקיים הוא מצייר את האנשים השקופים, מפליטים ועד עובדי ניקיון
כל מי שעבר בחודש האחרון בדרך סלמה בדרום תל אביב לא יכול היה לחמוק מציור הקיר העצום שצץ על אחד הבניינים. לציור אחראי ליברה גווטירז (Gutierrez) המקסיקני שגילה השנה את ישראל - והתאהב. במשך עשרה ימים הוא עבד משבע בבוקר ועד אחת עשרה בלילה, חמוש בתאורה ובפנס ראש, כדי להשלים את הציור שיסיים את חייו בעוד כשנה, אז ייהרס המבנה לטובת בנייה של קומפלקס מגורים חדש בשם "פלורנטין סקוור".
- "אני רוצה להיות רלבנטי": תערוכה חדשה לשוני ריבנאי
- מדריך החורף לתערוכות ומחזות זמר בניו יורק
- הצלם האגדי הירושי סוגימוטו: "אני הצלם האחרון"
לרעיון הציור אחראית חברת טריגו נדל"ן שתבנה את הקומפלקס, בשיתוף עם עיריית תל אביב. נוסף על גווטירז, איירו על קירות הבניין עוד אמנים בינלאומיים וישראלים רבים, ובהם סולומון סוזה, the missk והברווז הדמיוני. עד הריסתו ישמש המבנה בשנה הקרובה כמתחם לסטודיואים וגלריות פופ־אפ של אמנים, תחת ניהולה האמנותי של האוצרת אורית מיזנה.
"מהגרים הם חלק חשוב בחברה"
גווטירז (36) נולד וגדל בטיחואנה שבמקסיקו. הוא התעניין באמנות מגיל צעיר אך פנה ללימודי אדריכלות, ובמקביל צייר על קירות ברחבי העיר. בשנים האחרונות, בדומה למה שקורה לאמני רחוב רבים — הוא מוזמן בידי גופים שונים בעולם ליצור פרויקטים מיוחדים, אם במרחב הציבורי ואם בקירות של גלריות. אחד הנושאים העיקריים שבהם הוא עוסק הוא הגירה ופליטים, דבר הבא לידי ביטוי גם בדימויי העבודות שלו אבל גם באופן שבו הוא יוצר אותן. "כמי שנולד וגדל בעיר על גבול מקסיקו־ארה”ב, חייתי עם הנושא הזה מגיל אפס", הוא מספר, "מהגרים בלתי חוקיים לא נחשבו אז לפושעים, אנשים חצו את הגבול, נסעו לעבוד בארה”ב דרך הים וחזרו, והכל היה בסדר".
ומה קורה שם כיום, בעידן טראמפ?
"האמת היא שאובמה הוא זה שהחל עם תוכנית הגירוש של מהגרים בלתי חוקיים. טראמפ רק ממשיך ומרחיב את העניין. הבעיה הגדולה היום היא האלימות והזלזול בפליטים ומהגרים. כולנו היינו מהגרים בשלב זה או אחר. זה חלק מהתרבות האנושית. בעבודות שלי אני מנסה להסביר את זה, להראות מקומיים שהם בעצם מהגרים, שהם חלק חשוב מהחברה, אבל אנחנו לא מכירים אותם ולא יודעים על קיומם. בציור הקיר בדרך סלמה הדמות המרכזית היא דמותו של פואד — השרת בבית הספר ביאליק רוגוזין הסמוך שהכרתי השבוע כשעבדתי וציירתי בבית הספר יחד עם ילדי מהגרים ופליטים. זה אדם שרוב האנשים סביבו בקושי מברכים אותו לשלום, אבל הוא עושה את אחת העבודות החשובות ובצניעות רבה".
"תוכנית הגירוש מטרידה"
גווטירז עובד בשנים האחרונות לא מעט עם אונסק"ו, ובעוד כשלושה חודשים יציג לראשונה תערוכת צילום בחסות הארגון המתעדת קרוואן של פליטים במקסיקו שאליו התלווה. "אני צלם גרוע" הוא צוחק, "אבל איכשהו הצילומים מצאו חן בעיניהם".
אתה מודע לבעיית הפליטים בישראל?
"בביקור שלי כאן למדתי על תוכנית הגירוש הממשלתית המאוד מטרידה. מנגד, הופתעתי מאוד לטובה כשביקרתי ועבדתי בבית הספר ביאליק רוגוזין וראיתי את כל הדברים שהם עושים כדי לעזור לילדי הפליטים והמשפחות שלהם".
אתה אמן מחאה שמשתף פעולה עם הממסד בתל אביב. זאת לא סתירה?
"גם במקסיקו אני מעורב בפרויקטים מטעם הממשלה, למשל. כאמן שמתעסק בנושאים חברתיים, מעורבותי בפרויקטים בשיתוף הממסד היא הזדמנות לשבת בכיסא הנהג. בין שזה גוף ממשלתי ובין שמסחרי, אני תמיד מבהיר למי שרוצה לעבוד איתי שאני מחליט על נושאי העבודות, גם אם הם מעבירים ביקורת על המדיניות שלו. אם יש משהו שלא מסכימים שאתעסק בו, אני פשוט לא אעשה את הפרויקט. אני לא אתן לגופים רשמיים להשפיע על נושאיי ודרכי העבודה שלי".