בלעדי לכלכליסט
באב"ד החתים את בכירי האוצר על התחייבות לא לתדרך נגד המשרד
מנכ"ל האוצר ביקש מבכירים לחתום על מסמך שבו הם מתחייבים לא לתדרך נגד בכירים אחרים באוצר גם לאחר פרישתם. בכירים בהווה מגדירים את המסמך הזוי, ובמשרד טוענים שמדובר בעיגון הכללים הקיימים
נאמנות נוסח האוצר: מנכ”ל משרד האוצר שי באב”ד יזם את גיבושו וכתיבתו של מסמך משפטי שמיועד לבכירי המשרד ושהחותם עליו מתחייב לא להדליף ולא לתדרך נגד בכירי האוצר ומדיניות המשרד גם לאחר סיום עבודתו, כך נודע ל”כלכליסט”. המסמך נחתם על ידי פקידים בזמן כהונתם וגם עלי ידי פקידים לקראת שליחות מטעם המשרד. כמו כן הוא נוסח על ידי היועץ המשפטי של האוצר עו”ד אסי מסינג. למען הסר ספק, אף עובד שכבר פרש לא התבקש לחתום על המסמך.
- שמאלוב ברקוביץ': "מנכ"ל האוצר באב"ד איים וצעק עליי"
- דרמה באוצר: פוצצה הישיבה על הירידה בהכנסות המדינה ב-2019
- שפיר על מנכ"ל האוצר: "חושב שהוא מנהל את המדינה ויכול לאיים על אנשים"
עם בכירי המשרד שיצאו לשליחות או למשרד אחר, שהתבקשו על ידי באב”ד לחתום על המסמך נמנים יעל מבורך, שכיהנה בעבר כסגנית הממונה על התקציבים ושכיום מייצגת את ישראל בבנק האירופי לשיקום ופיתוח (IRBD); רן רידניק, שכיהן עד אוגוסט האחרון כרכז צוותי בריאות ותעסוקה באגף תקציבים ושכיום מכהן כציר כלכלי וסגן ראש המשלחת הישראלית ל־OECD; ואודי אדירי, שכיהן כסגן הממונה על התקציבים לענייני אנרגיה ושכיום מכהן כמנכ”ל משרד האנרגיה.
מבורך סירבה להשיב לשאלת “כלכליסט” אם חתמה על המסמך, רידניק השיב כי הוא חתם על כל המסמכים שלהם נדרש על ידי הייעוץ המשפטי ונציבות שירות המדינה כדי לצאת לשליחותו הנוכחית, ואדירי ענה כי “נאמנות יש רק בתרבות”. בכיר נוסף לשעבר ציין כי הוא מכיר את המסמך, אך הוא אינו זוכר אם חתם עליו או לא.
בכירי האוצר בהווה גילו את דבר קיומו של מסמך הנאמנות של באב”ד, שנוסח לפני כשנתיים אך נותר סודי עד היום, בשבוע האחרון בעקבות החתמתם של בכירים בהווה על ידי מנכ”ל המשרד. הבכירים בהווה שגילו את קיום המסמך וששוחחו עם “כלכליסט” מגדירים אותו ”הזוי”. אחד מבכירי המשרד אמר כי “להציב לפקיד שכבר עזב את המשרד תנאי כזה זו סחיטה של ממש”.
מנגד, בכיר אחד במשרד הסביר כי המסמך המדובר רק מעגן כללים שמופיעים בתקש”יר - שמחייב את עובדי המדינה אוטומטית ושאין צורך לחתום עליו - ובהנחיות היועץ המשפטי לממשלה, ושהוא בסך הכל מבקש לספק מענה לתקופה שבה בלתי אפשרי להתנהל באוצר, שכן תוכני ישיבות הנהלה מודלפים לאתרי החדשות עוד בטרם הסתיימה הישיבה שמתוכה הודלפו הדברים. לדבריו, הסיטואציה הזו היא “סוף הפקידות המקצועית. אם אתה לא יכול להתבטא בדיון מקצועי באופן חופשי, אין טעם לפקידות מקצועית”. החשש של הנהלת האוצר אמנם מובן, אך הדלפות מתרחשות בכל המשרדים הממשלתיים ולמסמך של באב”ד אין מקבילה ידועה באף משרד אחר.
חשיפת קיומו של המסמך מתרחשת בתקופה מתוחה מאוד עבור באב”ד, שנקלע לשלל עימותים עם גורמים שונים במשרד ומחוצה לו. לפי אותם גורמים, ניכר שהמתיחות משפיעה על המנכ”ל: “רואים שעובר עליו משהו. הוא חצי בן אדם”.
העימות הקשה ביותר של באב”ד בתקופה האחרונה התרחש עם נציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ. הנציב איים לנקוט הליכים משמעתיים נגד מנכ”ל האוצר בשל איום ששיגר לעברו באב”ד בדמות עצירת התקציבים לנציבות אם היא לא תסייע לו לקדם כמה מינויים תקועים.
באב”ד לא זכה לגיבוי מצד שר האוצר משה כחלון במאבק, ובשבוע שעבר הוא נאלץ לנסח סוג של התנצלות בפני הנציב. במקביל להתנצלות נחשף ב”כלכליסט” שמנכ”ל האוצר מקדם הצעה להקמת צוות שיבחן נטילת סמכויות הנוגעות לניהול שוטף של משרדי הממשלה מהנציבות.
בשבוע שעבר, יממה לאחר ההתנצלות, נחשף סרטון שבו באב”ד נראה מקיים עימות חריף וקולני עם יו”ר ועדת הכספים ח”כ משה גפני מיהדות התורה בנוגע להצעת החוק להקמת ועדה ליציבות פיננסית (שבינתיים אושרה).
כמה שעות לאחר מכן התראיינה היו”ר הזמנית של הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו יוליה שמאלוב־ברקוביץ’ בגלי צה”ל, ושם היא סיפרה שבשיחת טלפון עם באב”ד, מנכ”ל האוצר צעק ואיים עליה שאם היא לא תאשר את המיזוג בין רשת לערוץ 10 הוא ידאג לסכל באופן אישי כל מהלך שהיא תנסה לקדם בכנסת.
ביום חמישי האחרון החריפו גם המתחים הפנימיים באוצר, בין באב”ד לראשי האגפים, בעקבות דרישה של באב”ד לקיים דיון שנוגע לתחזית ההכנסות של המדינה ל־2018 ו־2019 - נושא רגיש במיוחד בשל פריצת תקרת הגירעון - בנוכחות ראשי האגפים בלבד; כלומר ללא הפקידים המקצועיים של האגפים, וזאת בשל חשש מהדלפות. ראשי האגפים סירבו לדרישה והדיון התפוצץ דקות אחדות לאחר שהחל. באב”ד אמנם הכחיש את הדברים וטען שלא היתה דרישה כזו, עם זאת, הוא לא הכחיש את העובדה שהדיון לא התקיים בסופו של דבר, ובאמצעות דוברות האוצר מסר כי הסיבה לכך שהדיון נדחה היא הצורך ב”השלמת עבודת מטה”.
מהאוצר נמסר בתגובה כי “מדובר בעיגון של חלק מהוראות התקש”יר. המטרה היא לוודא כי בכירים במשרד האוצר יוכלו להתבטא באופן חופשי בדיונים ללא חשש שעמדתם המקצועית תודלף לתקשורת ותפגע בתהליך קבלת ההחלטות, שאותו יש לנהל כמקובל באופן מסודר”. באב"ד מבקש לציין כי הוא הראשון שחתם על המסמך.