השר הבריטי לענייני מסחר בישראל: "הפרלמנט לא יושפע מדברי טראמפ נגד הסכם הברקזיט"
הנשיא האמריקאי אמר אתמול כי "ההסכם לא יאפשר לבריטניה לסחור עם ארה"ב". ליאם פוקס דחה במפגש מצומצם במרכז פרס את האפשרות כי ראשת הממשלה מיי תפרוש לפני שהברקזיט יצא לפועל, וכי הוא ישפיע לרעה
בשעה שראשת מממשלת בריטניה תרזה מיי נמצאת בעיצומו של מסע לשכנוע הפרלמנט כי נוסח הברקזיט, שזכה השבוע לאישור מצד האיחוד האירופי, הוא הטוב ביותר לבריטניה, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ תוקע לה מקלות בגלגלים. אתמול (ב') אמר הנשיא האמריקאי כי "נכון לעכשיו, ההסכם לא יאפשר לבריטניה לסחור עם ארה"ב ואני לא מאמין שהם ירצו זאת".
- טריליון דולר נמשכו מקרנות בריטיות מאז הצבעת הברקזיט
- קורבין: "הסכם הברקזיט - הגרוע מכל העולמות"
- מסבון ועד מלפפונים: כך יקפיץ ברקזיט ללא הסכם את המכסים
"בעולם חופשי, כל אחד יכול להגיב על כל דבר", אמר הבוקר (ג') ליאם פוקס, השר הבריטי לענייני סחר-חוץ במפגש מצומצם שהתקיים במרכז פרס לשלום ולחדשנות ביפו.
"הפרלמנט לא יושפע מדבריו של טראמפ, כי העמדות של הקולגות שלי לגבי מערכת היחסים עם האיחוד האירופי יציבות מאוד". בנוסף, סבור פוקס כי בשעה שתנאי סחר מושפעים בקלות יחסית מהדרג הפוליטי, זרם ההשקעות האדיר בין שתי מדינות משחק לטובת יציבות הקשר.
"מערכת היחסים הבילטרלית בין ארה"ב ובריטניה היא כנראה הארוכה ביותר בהיסטוריה. בכל יום מיליון אמריקאים עובדים בשביל חברות בריטיות שנמצאות בארה"ב, ומיליון בריטים יוצאים לעבוד בפירמות אמריקאיות שממקומות בממלכה. ההשקעות ההדדיות עולות על טריליון דולר – והדבר הזה מייצר יציבות אדירה ביחסים הכלכליים בין שתי המדינות. בשונה מגורמים פוליטיים שבאים והולכים. התלות ההדדית הזאת, היא הבסיס הטוב יותר ליציבות".
גם בנוגע לשותפות סחר אחרות, פוקס לא מאמין כי הברקזיט ישפיע לרעה. "בששת החודשים הראשונים של 2018 היקף ההשקעות שזרם לממלכה היה שני רק לסין. 67.5 מיליארד דולר הושקעו בבריטניה. מאז משאל העם גם היצוא מבריטניה גדל ב-10%", אמר פוקס. "ויש לכך סיבות טובות, למשל המערכת החוקית שלנו, כוח העבודה הגמיש, רגולציה ומיסוי מיטיבים, גישה להייטק והשפה האנגלית", הסביר. "אף אחד מהדברים האלה לא ישתנה בעקבות הברקזיט".
לדבריו של פוקס, עזיבת בריטניה אינה מעידה על מגמת בדלנות, אלא על היכולת של בריטניה לנהל את עצמה כראות עיניה, מבלי להיות כפופה לאינטרסים מבחוץ. "אני בעד גוש סחר. אבל האיחוד האירופי הוא לא גוש סחר, הוא גוש פוליטי", ציין. "רבים מאיתנו הרגישו שהאיחוד האירופי הגביל אותנו בהרבה מובנים. למשל בחופש שלנו לנהל את הגבולות שלנו, לשלוט בכספים, וגם בחופש החוקתי שלנו, בכך שהחוק של האיחוד גובר על החוק הבריטי – זו גם הסיבה המרכזית שבגללה תמכתי בברקזיט".
בנוסף אמר השר: "אירופה היא שותפת הסחר הגדולה ביותר שלנו, אז אנחנו חייבים לשמור על מערכת יחסים פתוחה איתה. באותה הנשימה, אנחנו לא רוצים לקשור את ידינו, כך שלא נוכל לשאת ולתת על הסכמי סחר אחרים". פוקס לא מאמין שהפתרון יכול להגיע משינוי מבני באיחוד, ולכן עזיבתו בלתי נמנעת.
44% מהיצוא הבריטי הגיע בשנה שעברה אל אירופה, נתון המשקף ירידה קלה לעומת השנה הקודמת. "על פי נתוני קרן המטבע הבינלאומית 90% מהצמיחה הגלובלית בעשר השנים הקרובות תתרחש מחוץ לאירופה. זה מחייב אותנו להבין טוב יותר את מצב הכלכלה העולמית, ולהערך בהתאם", אמר פוקס. "היינו מרוכזים מידי באירופה, בראייה הכלכלית שלנו. כרגע, לאיחוד האירופי אין הסכמים עם ארה"ב, סין או יפן. כשנעזוב את האיחוד, נרצה לממש את ההזדמנויות האלה".
פוקס דחה את האפשרות כי ראשת הממשלה מיי תמצא עצמה מחוץ לדאונינג 10 עוד לפני מרץ 2019 - אז יחל הליך ההיפרדות. "בכל תקופתי בפוליטיקה לא ראיתי מישהי כמו מיי, שעושה את תפקידה עם כל כך הרבה יושרה, חסד והומור", אמר. "היא תיזכר בתור ראשת הממשלה שהוציאה את אירופה מהאיחוד".