$
כלכלה ומדיניות

מסבון ועד מלפפונים: כך יקפיץ ברקזיט ללא הסכם את המכסים

בהיעדר הסכם שיקבע את מדיניות הסחר של בריטניה מול האיחוד האירופי, תרחיש שסבירותו גדלה והולכת, יושתו עליה תעריפי המכס של ארגון הסחר העולמי. המשמעות: גל התייקרויות של אלפי מוצרי יבוא. בינתיים, תאגידי מזון אוגרים חומרי גלם

שירות כלכליסט 21:1418.11.18

ב־29 במרץ 2019 בשעה 23:00 עתידה בריטניה להתנתק סופית מהאיחוד האירופי. אם לא תחתום על הסכם הקובע את מדיניות היבוא והיצוא של מוצרים מאירופה ואליה, הרי שהיא צפויה למכסים גבוהים שיושתו על מגוון של מוצרים, מטבק, ריבות ומוצצים ועד לרכבי דיזל, שרימפס וחומרי גלם לתרופות.

 

 

 

במקרה של ברקזיט ללא הסכם — אפשרות שהופכת מציאותית מרגע לרגע ברקע המתיחות הפוליטית הגוברת — המכסים על המוצרים ייקבעו על פי השיעורים המשמשים מדינות שאין ביניהן הסכמי סחר ואשר נקבעו על ידי ארגון הסחר העולמי.

 

 

 

בחישוב על פי נתוני היבוא לבריטניה בשנת 2017, העלות הכוללת תסתכם בכ־10.6 מיליארד ליש"ט, מה שיהפוך את מוצרי היבוא ליקרים יותר ב־4.2% בממוצע. כך על פי בדיקה שערך ה"וול סטריט ג'ורנל".

 

כך למשל, מכוניות, משאיות, טרקטורים וחלקי הייצור שלהם יצגו ב־2017 כ־46 מיליארד ליש"ט מתוך יבוא בסכום כולל של 255 מיליארד דולר. אלה צפויים למס של כ־4.14 מיליארד דולר, כלומר כ־8%.

 

מוצרי פלסטיק בשווי כולל של 706 מיליון ליש"ט, כולל דליים, מוצצים ומזרונים, עשויים להתייקר ב־6.5%. במגזר המזון, מוצרי יסוד כמו קפה ומזון לחיות מחמד צפויים לספוג פגיעה. סבון עשוי להתייקר גם כן, וכך גם מים מיובאים כמו אוויאן וסן פלגרינו. בינתיים, תאגידי מזון כמו מונדלז, יצרנית ממתקי קדבורי, דיווחו כי הן החלו לאגור חומרי גלם בשל החשש לשיבושים בשרשרת האספקה.

 

ענקית המרכולים טסקו דיווחה בחודש שעבר על כוונתה לאגור מזון, אך הזהירה כי האפשרות לעשות זאת תהיה מוגבלת למדי. מנכ"ל רשת המרכולים דייב לואיס אמר כי אבטחת אספקה סדירה של מזון תהיה "האתגר הגדול" של הסופרמרקטים בבריטניה לקראת הפרישה מהאיחוד האירופי.

 

"האפשרות של אגירת מזון טרי היא מאוד מאוד מוגבלת", הוא הזהיר עם פרסום הדו"חות הפיננסיים של הרשת. עם זאת, הוא הוסיף כי ניתן לאגור מוצרי מזון יבשים. עוד אמר לואיס, כי התוכניות לדאוג לכך שלא יירשמו עיכובים ביבוא של מזון טרי זוכות במלוא תשומת הלב של החברה לקראת הברקזיט. במחצית הראשונה של השנה זינק הרווח התפעולי של טסקו ב־24.4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ל־933 מיליון ליש"ט.

 

שר הסביבה והמזון הבריטי מייקל גוב שמע בינתיים מפי נציגי תעשיית המזון בשבוע שעבר, על הסכנה המרחפת מעל האספקה השוטפת של אחד הממתקים האהובים בבריטניה — חטיף מארס. לדבריהם, במקרה של פרישה ללא הסכם עלול חטיף מארס לאזול בתוך שבועיים. זאת משום ששניים מחומרי הגלם המשמשים לייצורו מיובאים, ומתקלקלים כעבור ימים ספורים, כך שלא ניתן לאגור אותם. לפיכך, אם ייאסר על הכנסת מוצרי יבוא דרך נמל דובר במקרה של ברקזיט קשה, מארס לא תוכל לייצר את חטיף השוקולד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x