עייפים? ביפן מעודדים את העובדים לנמנם בזמן העבודה
בשל חשש מבעיות בריאות הנגרמות מחוסר שינה ובמטרה להעלות את פריון העבודה, מספר הולך וגדל של חברות ביפן מקדישות במשרד איזורים מיוחדים לשינה במהלך היום. בחברת 'קרייזי' מטוקיו אף מתגמלים עובדים שישנים לפחות שש שעות בלילה
- 25-20 אחוז מהאוכלוסייה סובלים מהפרעות שינה
- לא רק חוסר שינה: 14 גורמים לעייפות - וכיצד ניתן להימנע מהם
- ציפורי לילה? יש לנו חדשות רעות עבורכם
המהלך מגיע לנוכח התפשטות מכשירי הסמארטפון ומכשירים דיגיטליים אחרים, שנוגסים יותר מאי פעם בשעות השינה של אנשים. המצב ביפן נחשב כל כך חמור שהביטוי "חוב שינה", המתאר את הנזק שהעדר שעות שינה עושה לבריאות, נבחר כאחד ממונחי המפתח במדינה בשנה שעברה.
"נמנום במהלך היום יכול להשפיע לחיוב על היעילות בעבודה, בדיוק כפי שתזונה נכונה והתעמלות עושים", הסביר אמיקו סומיקאווה המכהן בדירקטוריון נקסטביט. החברה גם דורשת מהעובדים לצאת הביתה עד השעה 9 בערב, ולא להמשיך לעבוד לתוך הלילה. היא אף מחשיבה שינה של 30 דקות במהלך היום כחלק משעות העבודה.
גם בחברת הנדל"ן מיצובישי אסטייט פתחו חדרי שינה לנשים ולגברים. בחברה עשו ניסוי ומצאו כי נמנום באמצע היום משפר את המיקוד ועוזר להעלות את המוטיבציה של העובדים. בעקבות זאת, תקנון החברה מציין כי מלבד הפסקה של שעה, העובדים גם זכאים לשינה של 30 דקות. "בהתחלה העובדים נמנעו משימוש בחדרי השינה, אך לאחר שראו את תוצאות הניסוי חלה עלייה בשימוש", מסר דובר של החברה.
חברת תכנון החתונות קרייזי מטוקיו, לקחה את כל העניין צעד אחד נוסף קדימה והיא מתגמלת עובדים שישנו מספיק. עובדים שיוכיחו שישנו לפחות 6 שעות בכל לילה בימי השבוע יכולים לזכות בבונוס של 64 אלף ין (562 דולר). לפי יועץ שינה שמעביר סדנאות בחברות, חשוב לשפר את השינה, שכן ההשלכות של מחסור בשינה כוללות יעילות נמוכה בעבודה ובעיות נפשיות ופיסיות, והן בתורן גורמות להפסדים כלכליים כבדים. לפיכך, חברת הביטוח סומפו ג'פן ניפונקואה סיפקה לעובדים שלה מכשיר שמודד את משך ועומק השינה שלהם.
"ליפנים יש מנטליות של עבודה קשה ולכן הם מאמינים שוויתור על שעות שינה הוא דבר טוב", מסכם ג'ון קוהיאמה מהאגודה היפנית לחקר השינה. "אבל בלי מספיק שעות שינה, המוח לא פועל כמו שצריך. אני מודאג מכך שכיום ליפנים יש פחות יכולת לקבל החלטה רציונאלית בכלל המחסור בשעות השינה".