$
צרכנות פיננסית

בלעדי לכלכליסט

הממונה הטרי על שוק ההון שואף להיפרד סופית מהאוצר

משה ברקת נפגש עם הממונה על התקציבים באוצר כדי לקדם מהלך שבמסגרתו תהפוך הרשות מיחידת סמך עצמאית של המשרד לרשות סטטוטורית. המשמעות: הרשות תזכה לתקציב עצמאי. סיכויי המהלך אינם ברורים, שכן הוא זקוק לחקיקה בתמיכת האוצר

רחלי בינדמן 06:5121.11.18

הממונה על שוק ההון ד"ר משה ברקת נכנס לתפקידו לפני כחודש וכבר שואף לחולל מהפכה ברשות שוק ההון. ברקת רוצה להניע מהלך שבמסגרתו תהפוך הרשות מיחידת סמך עצמאית של משרד האוצר לרשות סטטוטורית בדומה לרשות ניירות ערך, כך נודע ל"כלכליסט".

 

המשמעות היא שרשות שוק ההון תהפוך לגוף עצמאי יותר בעל הכנסות גבוהות יותר. אם השינוי ייצא לפועל, הרשות תוכל לגייס עובדים במנותק מנציבות שירות המדינה, מה שיאפשר לה לבצע את הליכי הגיוס של עובדים איכותיים במהירות רבה יותר ולהעניק להם שכר גבוה יותר, שכן היא כבר לא תהיה כפופה לדרגות השכר שמכתיבה הנציבות.

 

 

 

 

 

לפי התוכנית של ברקת, התקציב של הרשות יתבסס על האגרות שהיא תגבה מהגופים המפוקחים על ידיה – חברות הביטוח, חברות הגמל של בתי ההשקעות וסוכנויות הביטוח. כיום אגף תקציבים באוצר מתקצב את הרשות, וכל האגרות והקנסות שהרשות גובה נכנסים לאוצר המדינה. המודל שעומד לנגד עיניו של ברקת הוא המודל של רשות ני"ע — גוף סטטוטורי שתקציבו מתבסס על האגרות שהוא גובה מהמפוקחים שלו — החברות הציבוריות, קרנות הנאמנות, מנהלי התיקים ותעודות הסל, התקציב השנתי של רשות שוק ההון עומד היום על כ־31 מיליון שקל ומיועד בעיקר להוצאות שכר. לשם השוואה, ב־2017 תקציב רשות ני"ע עמד על 185 מיליון שקל. 105 מיליון שקל מסכום זה יועד לתשלום שכר.

 

בשבוע שעבר קיים ברקת פגישה עם הממונה על התקציבים באוצר שאול מרידור, שבמסגרתה ניסה להתניע את המהלך. התוכנית של ברקת דורשת חקיקה בהסכמת האוצר, ולכן סיכויי התממשותה אינם ברורים בשלב זה.

 

בנוסף, סביר להניח שהמהלך של ברקת יתקבל בהתנגדות חריפה של איגוד חברות הביטוח שיחשוש מעלייה בתשלומי האגרות.

 

 

 

הממונה על שוק ההון משה ברקת. נפגש עם הממונה על התקציבים הממונה על שוק ההון משה ברקת. נפגש עם הממונה על התקציבים צילום: דוברות האוצר

 

 

הרצון של ברקת לחזק את עצמאות הרשות מגיע על רק הציפיות שתלו במינויו בשוק ההון. חברות הביטוח קיוו שכממונה, ברקת יפחית את נטל הרגולציה ויפחית את מספר החוזרים והתקנות שהרשות משיתה על מפוקחיה. במילים אחרות, בשוק קיוו לקבל את ההפך מהממונה הקודמת דורית סלינגר. כמו כן, ייתכן שהמהלך שברקת שואף לו הוא גם תגובה לביקורת הציבורית על התנהלותו הרכה ביחס לסוגיות של ממשל תאגידי בחברת הביטוח מגדל. לאחרונה הקים בעל השליטה בחברה שלמה אליהו ועדה שתפקח על פעילות יו"ר החברה עודד שריג והמנכ"ל דורון ספיר. הרשות אמנם עומדת בקשר עם אליהו ביחס למהלך, אך עד כה ברקת נמנע מלהתערב במה שעלול להתפרש כדומיננטיות יתר של אליהו במגדל.

 

מברקת נמסר בתגובה כי "איני מפרט על פגישות פרטיות עם גורמים שונים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x