אחרי כשעתיים: הנכים פונו, תנועת הרכבות מתחדשת
קומץ פעילים מארגון "הנכים הופכים לפנתרים" עלו על מסילות הרכבת ליד יקום וחסמו למשך יותר משעתיים וחצי את התנועה. נוסעים רבים הורדו בת"א. עד שהמשטרה פינתה את המפגינים נרשמו עומסים כבדים בתחנות האוטובוס. רק בסביבות 19:30 יחזרו הרכבות לפעול לפי לוח הזמנים הרגיל
קומץ פעילים מארגון "הנכים הופכים לפנתרים" חסמו אחר הצהריים (יום ג') את תנועת הרכבות במסילות שעליהן עוברים הקווים העמוסים ביותר המחברים בין צפון המדינה למרכזה ולדרומה. כ-15 פעילים עלו לקראת 15:00 בצהריים על מסילות הרכבת ליד יקום שבשרון וגרמו לשיבושים קשים. השבתת קווי הרכבת יצרה עומסים כבדים בתחנות האוטובוס. נוסעים דיווחו שלא הצליחו לעלות על אוטובוסים בתחנות בצומת ארלוזורוב-נמיר בתל אביב. רק ב-17:30, אחרי שעתיים וחצי, פונו המפגינים מהמסילות ותנועת הרכבות התחדשה.
פינוי המוחים על ידי המשטרה החל רק כעבור יותר משעתיים של הפגנה. תחילה פונו היושבים על כיסאות גלגלים ולאחריהם מפגינים שנשכבו על הפסים. גורם ברכבת אמר לאחר מכן: "מרגע פינוי המסילה ייקח לנו כשעתיים לשוב לפעול לפי לוח הזמנים הרגיל".
- 66% ממשרדי הממשלה מתעלמים מהחוק להעסקת נכים
- נכים הפגינו, מחלף השלום וצומת עזריאלי נחסמו לשלוש שעות
- הפגנת הנכים בתל אביב: "כחלון הבטיח הבטחות ולא עמד ולו באחת מהן"
מוקדם יותר נמסר מרכבת ישראל: "בשל הפגנת ארגוני הנכים המתקיימת במפגש כביש ומסילה בשפיים תנועת הרכבות בין שפיים לבית יהושוע הופסקה, וחלים שיבושים בתנועת הרכבות. לפי שעה, רכבות מצפון יסתיימו בנתניה, ורכבות מדרום יסתיימו בהרצליה. צוותי רכבת ישראל ומשטרה בדרכם למקום. ברכבת ממתינים שמשטרת ישראל תפנה את המסילה כדי להתחיל בנסיעה מיידית".
בתחילה נמסר מהרכבת שאטלים לטובת הנוסעים שנשארו בתחנות הרצליה ונתניה, אך אלה בוטלו, וגורם ברכבת ישראל אמר: "השאטלים לא יעבדו. אנשים צריכים ללכת לתחבורה הציבורית. מדובר בקו הכי עמוס במדינה בשעה הכי עמוסה".
קארין (31), מקריית ים, נסעת שהורדה בתחנת סבידור מרכז בתל אביב: "היינו בלימודים. אני מתוסכלת. זה לא הגיוני, אם החסימה צפונית יותר, למה לא להוריד אותנו בהרצליה?".
רימה דבוסקין (36) הוסיפה: "הילדים שלי במסגרות והייתי צריכה להוציא אותם, אז בעלי הוציא. זה נורא מתסכל לעמוד כאן בלי לדעת לאן לפנות ולאן ללכת. אין יעד, לא אומרים לנו מתי זה ייגמר. נהגי מוניות ביקשו מאיתנו 600 שקל לנסיעה מפה לחיפה".
יערית סגל (37) אמרה על המפגינים: "אי אפשר שבגלל שלך רע אז לעשות רע לאנשים אחרים. הם צריכים את אהדת הציבור והציבור כועס עליהם עכשיו. הם צריכים להפגין מול הבית של ביבי ובכנסת, לא מולנו. מה אנחנו קובעים?".
אילנית, תושבת פרדס חנה שעובדת בתל אביב ונוסעת מדי וים ברכבת אמרה ל-ynet: "אין לי איך לצאת הביתה אחרי העבודה. אין לי מושג איך אגיע הביתה ומתי, יש לי יום הורים, הבן שלי צריך להגיע לצופים ואין לי איך להגיע אליו. אנחנו פשוט שבויים, זה לא יום ולא יומיים, כל פעם קורה משהו. יש לי סנטימנטים לנכים ולמאבקם אבל לא נראה לי שזה יעזור למישהו הם לא צריכים להעיר אותנו שילכו להפגין מול הכנסת ולא להרוס לנו את היום".
ישראל, שנמצא בתחנת ספיר בנתניה, אמר כי לא הגיעו שום אוטובוסים למקום. "רציתי להגיע מנתניה ללימודים בתל אביב. אנחנו לא יודעים מתי נצא מכאן וזה מאוד מתסכל. חשבתי שזה ייקח חצי שעה ואני פה כבר 40 דקות. צוות התחנה אמר כי הרכבת מושבתת עד להודעה חדשה".
אני כועס על הנכים, זה איום ונורא, זה ציר מרכזי. אני מבין לליבם, אני בעדם ומבין את המצוקה, אבל הם פגעו פה בהרבה מאוד אנשים. זו פגיעה מאוד קשה באנשים, שיפגינו, אבל לא בצירים האלו".
עיינה ריינר הייתה בדרכה לתחנת השלום אך נאלצה לרדת עם כולם בתחנת הרכבת בנתניה. "הורידו אותנו בבנימינה ואמרו לנו שייקח אותנו לתל אביב, 85 אנשים ממתינים בחוץ על אוטובוס אחד. יש עומס נוראי, מנהל התחנה ענה בחוצפה, יש כאן משבר רציני, ואנחנו לא יודעים מה לעשות, בעיקר האנשים המבוגרים. גם אין צפי לסיום".
ערן טל היה בדרכו לטיסה ללונדון שיצאה מנמל התעופה בן גוריון. "הורידו אותנו בתחנת גני יהושע ולא אמרו לנו כלום. הרכבת פשוט עצרה והורידו אותנו. לא נתנו לנו הסברים. אני לא יודע איך אספיק להגיע לטיסה שלי, לקחנו מונית ספיישל בניסון כדי להספיק. לא נתנו תשובות על תחבורה חלופית ויש בלאגן נוראי".
"אני על הרגליים מחמש וחצי וכל מה שרציתי זה להגיע הביתה ולנוח", סיפר יוסי שעובד בראשון לציון. "אני מבין לליבם של הנכים, אבל למה ללכת על הרכבת? זה שלא נותנים להם את מה שמגיע להם לא אומר שהם צריכים לקחת לנו את מה שאנחנו זקוקים לו. במילא, אף שר בממשלה לא נוסע ברכבת, אז להם זה לא איכפת".
אייל כהן, מוביל הקבוצה, אמר כי "נמשיך לשבש את החיים במדינה עד שיבינו כי הנכים לא שקופים וכל ההצהרות השקריות מטעם שר האוצר משה כחלון וחבריו כי הנכים חתמו על הסכמים או קיבלו את מה שצריך הן שקריות ויגרמו רק להחרפת המחאה. אנו שבים וקוראים למקבלי ההחלטות לשבת לשולחן הדיונים על מנת להגיע להסדר ראוי בנושא הקצבאות"
כהן הוסיף כי "זו עובדה שכשרוצים יש וכשלא רוצים אין. באותה נשימה קונים מטוס חדש ויש כסף לצוללות. גם לחלשים יש כוח ונוכיח את זה. שילמנו ביטוח לאומי כל החיים שלנו. כל פעם תהיה הפתעה חדשה. לכל אותם מאות אזרחים שעכשיו ייתקעו ברכבות – תפנו לממשלה. אתם יכולים לעזור לנו ולדאוג שנקבל את המינימום לחיות בכבוד".
"המאבק הולך להחריף. בפעם שעברה היינו פה לשעה וחצי, אבל כנראה שזה לא הספיק למקבלי ההחלטות להבין שאנחנו רציניים", המשיך כהן. "הפעם המקום ייסגר להרבה יותר זמן. הודענו שאנחנו פה לזמן בלתי מוגבל. אנחנו קוראים למי שרוצה לתמוך בנו להגיע ולהצטרף, הכבישים לכאן פתוחים. אתם מוזמנים להגיע"
המפגינה שחף עפרה הוסיפה כי "שר האוצר אמר שאין מאיפה להביא כסף. איך הוא עכשיו הוציא מיליארדים לגמלאי המשטרה?". לביא נאור, שהגיע גם כן למסילה, אמר: "למרות שהתרענו הממשלה אדישה, נתנו לאנשים אחרים ולא לנו. נגיע לכל מקום".
כמה מארגוני הנכים מוחים מזה כשנתיים על גובה הקצבה הבסיסית, שלא עודכנה מאז 2002, עד לחוק שעבר לפני כשמונה חודשים בכנסת והעלה אותה ל-3,270 שקל. עד שנת 2022 צפויה הקצבה לעלות בפעימה נוספת ל-3,700 שקל בחודש. קבוצת "הנכים הופכים לפנתרים" דורשת להשוות את הקצבה לשכר המינימום - 5,300 שקל בחודש.
החוק שעבר בכנסת מהווה הפר את ההתחייבויות המפורשות שניתנו לנכים בהסכמות שאליהן הגיעו במשא ומתן מול נציגי הממשלה בחודש ספטמבר האחרון - בהן העלאת הקצבה לסכום של 4,050 שקלים והצמדתה לשכר הממוצע במשק לפני שנת 2021.