$
חדשנות

"בעוד 20 שנה יצטרכו פה שוב התחדשות עירונית"

האם מיזמי חיזוק המבנים הם פתרון קבע אל מול סכנת רעידות האדמה? מוצר חדש בענף חומרי הבנייה, הבלוק הקרמי, מספק אלטרנטיבה איכותית, ירוקה - ועמידה לפגעי הזמן

רונן ניב 09:3121.11.18

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

מעבר לשיפור פני הערים בישראל, הגדלת שטח הדירות בהן והעלאת ערכן, ההתחדשות העירונית נועדה בעיקר למגן את תושבי ישראל מפני רעידות אדמה. במהלך השנים האחרונות עוד ועוד בניינים ישנים מחוזקים או נהרסים ונבנים מחדש, ולעתים מתחמים שלמים עוברים מתיחת פנים, במה שמכונה פינוי-בינוי. האם מדובר בפתרון מיטבי שכוחו יפה לזמן לא מוגבל? ובכן, יש מי שמשיב על כך בשלילה, ולא דווקא מנימוקים הנשענים על הפן התכנוני השגור.

 

ישראל נמצאת בסיכון גבוה לרעידות אדמה בראש ובראשונה בשל מיקומה הגיאוגרפי - על השבר הסורי-אפריקאי. עניין זה קיבל משנה תוקף במסמך של משרד הבינוי והשיכון מהעת האחרונה, שעל פיו בארץ קיימים אזורים בסיכון שבהם כ-35 אלף יחידות דיור ישנות ב-1,900 מבנים בבנייה רוויה ובדרגות סיכון שונות, העלולים במקרה של רעש להביא לפגיעה בנפש ולנזקים ברכוש. וזה עוד לפני שבכלל הזכרנו את המצב הביטחוני השברירי ואיום הטילים, כשרק במהלך החודש שוגרו מאות רקטות ליישובי הדרום.

 

 

 

הבשורה למצב המורכב מגיעה, באופן מתבקש אולי, מכיוונו של ענף חומרי הבנייה. בתקופה האחרונה תופס לו אחיזה מוצר חדש בשוק - הבלוק הקרמי (Red Power Block). מדובר בבלוק בעל מעלות רבות, בין היתר בהיבט הבטיחותי. בישראל הבלוק הקרמי הוא עדיין בגדר מוצר אלמוני באופן יחסי, אך ברחבי העולם הוא כבר צבר לו מוניטין ונעשה בו שימוש במשך עשרות שנים.

 

 צפו: בנייה באמצעות בלוק קרמי

 

"באירופה הבלוק הקרמי מוכר כבלוק נושא, וכ-60% מהמבנים נבנים באמצעותו", אומרת אירנה שאיביץ, מנהלת שיווק ומכירות בחברת חסין אש תעשיות, המייצרת והמשווקת של Red Power Block בישראל. "מי שמבקר שם רואה מקרוב איך בניינים ותיקים שנבנו בבלוקים קרמיים עומדים יציבים ומרשימים, ממש כמו בשנים הראשונות לבנייתם. בישראל צריך לשנות את החשיבה, כי הכתובת כבר על הקיר. הסתכלות חייבת להיות על הטווח הארוך ולא רק על הכאן והעכשיו. אם לא יעברו כבר עכשיו לשימוש בבלוק קרמי, הרי שבעוד פרק זמן של 30-20 שנה יידרש ביצוע של התחדשות עירונית נוספת.

 

"חשוב להבין, הבלוק שאנחנו מדברים עליו הוא החזק בישראל", מדגישה שאיביץ. "חוזקו מגיע ל-16-15 מגה פסקל – פי ארבעה מכל בלוק מוכר אחר, מה גם שהבלוק הקרמי שנוצר בטמפרטורה של כאלף מעלות הוא חסין אש ועמיד בפני התלקחות וקצרים חשמליים. אנו סבורים כי צריך וניתן היום להיערך טוב יותר למצבי חירום".

 

פוסט עידן המלט

 

זה לא סוד, פרויקטים של התחדשות עירונית מאופיינים לרוב בפרקי זמן ממושכים ובביורוקרטיה מפרכת, ומצריכים בלא מעט מקרים גם פינוי של הדיירים מהמבנים. גם בהקשר הזה בנייה באמצעות בלוקים קרמיים מספקת בשורה חדשה העתידה לחסוך זמן יקר ועגמת נפש מיותרת. "שימוש בבלוק קרמי מזרז בכ-50% את הליך הבנייה ולמעשה מייתר את הצורך בפרויקטים ארוכים ומורכבים", מסבירה שאיביץ. "טכניקת הבנייה היא פשוטה ומתקדמת, ממש כמו באבני לגו, כשדבק פוליאוריתן מוקצף ודבק טיט מחליפים את השימוש הסטנדרטי במלט. בדרך זו גם ניתן להימנע מהמטרד הנגרם כתוצאה מכמויות האבק והפסולת.

 

אירנה שאיביץ. "צריך וניתן להיערך טוב יותר למצבי חירום” אירנה שאיביץ. "צריך וניתן להיערך טוב יותר למצבי חירום” צילום: אורי ישי

 

 

"יתרון נוסף של הבלוק הקרמי טמון בחיסכון אנרגטי המתבטא בשמירה על טמפרטורה יציבה, ובחיסכון בעלויות הנובעות משימוש תדיר במזגנים ובתנורים. הבלוק הקרמי מציע בידוד תרמי ואקוסטי ומונע ספיגות של מים, סדקים וטחב בקירות כמו גם עובש ופטריות".

 

הבלוק הקרמי, יש להדגיש, עשוי מחומרים טבעיים, כשתהליך ייצורו שומר על הסביבה ומתאים עצמו לעקרונות הבנייה הירוקה. במסגרת תהליך הייצור, מופעלים התנורים מגז טבעי וחסכוני, ומפחיתים את הגזים הרעילים הנפלטים לאוויר. הבלוק עצמו אינו דורש ציפוי חיצוני - דבר נוסף החוסך בהוצאות.

 

"השורה התחתונה היא שהבלוק הקרמי, בין היתר בזכות צבעו האדמדם העדין, מאפשר למנף את הליך הבנייה ולבצע שדרוג ומתיחת פנים לכל מבנה", מסכמת שאיביץ. "יש כאן בפירוש מענה איכותי לדרישת השוק, שעתיד להביא לשינוי של ממש בכל הנוגע למיזמי בנייה, בעיקר של התחדשות עירונית".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

בטל שלח
    לכל התגובות
    פאנל התחדשות עירונית בחולון
    "תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
    ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
    דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
    עוד בזירת הנדל"ן