$
חדשנות

למה תמ"א: הבלוק הקרמי שמחזק את ישראל

שיטת הבנייה בבלוק קרמי יכולה להציל אלפי נכסי נדל"ן ברחבי הארץ – ולייתר את הצורך בפרויקטים ארוכים של חיזוק מבנים. מפעל אחד בבאר שבע הרים את הכפפה

דב כהן 09:5607.11.18

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

כמו עננה שחורה ומאיימת, כך מרחפת מעל שיח התכנון בישראל הסכנה שבה נתונים מיליוני תושבים החיים בערי הפריפריה, שבהן חיזוק הבתים במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית אינו כדאי, ולכן לא מגיע אליהן. ואולם סוגיה אחרת, בסיסית וחשובה לא פחות, כמעט ואינה מוזכרת - איכות חומרי הבנייה בענף. האם הבלוקים שהורגלנו אליהם מתאימים לחיים על השבר הסורי-אפריקאי?

 

בישראל, שבשל מיקומה הגיאוגרפי מועדת לרעידות אדמה, מיגון ראוי של מבנים הוא בגדר הכרח. על פי משרד הבינוי והשיכון, בארץ קיימים אזורים בעלי סיכון ססמי גבוה, אשר בשטחם כ-35 אלף יחידות דיור ישנות בכ-1,900 מבנים - בבנייה רוויה ובדרגות סיכון שונות. מבנים אלה אינם מחוזקים כיאות, ובמקרה של רעידת אדמה הם עלולים להתמוטט - ולהביא לפגיעה רחבת היקף בנפש וברכוש.

הנושא שב ועלה על סדר היום במהלך הקיץ האחרון, כאשר רעשים בעוצמה נמוכה יחסית באזור הכינרת (סביב 4-3 בסולם ריכטר) גרמו נזקים לבניינים בטבריה - והוכיחו שוב עד כמה מסוכנים אותם מבנים ישנים ואיזה אסון עלול להיגרם בתרחיש של רעידה חזקה יותר.

 

וכך, בעוד שגורמי התכנון גוררים רגליים ומקווים לטוב, תוך שמירת אמונים לאסכולות הבנייה הארכאיות, בשנים האחרונות צובר תאוצה מוצר חדש בשוק חומרי הבנייה המקומי, אשר מהווה בשורה של ממש ומשנה את כללי המשחק: הבלוק הקרמי האדום - RED POWER BLOCK.

 

וכשאומרים "חדש", ובכן, הכל יחסי. בניגוד לישראל, שנבנתה במינימום זמן וכסף כדי לאכלס מיליוני עולים בשנותיה הראשונות, מעבר לים מוכר הבלוק הקרמי, על גלגלוליו השונים, כמוצר ותיק ורב מוניטין. באירופה, למשל, 60%-70% מהמבנים נבנו באמצעות בלוקים קרמיים - רבים מהם עוד במאה ה-19, דבר המעיד על עמידותם ואיכותם.

 

Red Power Block במפעל של חסין אש תעשיות. בלוקים קרמיים, חזקים וחסינים Red Power Block במפעל של חסין אש תעשיות. בלוקים קרמיים, חזקים וחסינים צילום: חסין אש תעשיות

 

שם דבר בחו"ל

את הבלוקים הקרמיים מייצרת ומשווקת בישראל חברת חסין אש תעשיות, שהחלה כמפעל קטן בבאר שבע בשלהי שנות ה-50, ומאז פועלת במידה רבה מתוך גאוות יחידה דרומית. למפעל שיתוף פעולה עם תאגידWienerberger האוסטרי – מי שנחשב ליצרן הבלוקים הגדול בעולם.

 

אחרי שבמשך שנים יבואו של הבלוק הקרמי לישראל היה יקר מדי עבור רוב הקבלנים וחברות הבנייה, הוחלט בחסין אש תעשיות, כחלק מתהליך חשיבה-מחדש שנעשה בחברה, להרים את הכפפה ולעשות לבלוק 'עלייה' - לא לפני שהעבירו אותו במפעל השבחה, והתאימו אותו לתנאי הארץ.

 

"הבלוק הקרמי הוא מוצר חזק, ירוק, אסתטי, איכותי ובעל ערכים סביבתיים ובריאותיים מהמעלה הראשונה", אומרת טלי חדד, סמנכ"לית מפעל חסין אש. "בד בבד, הבלוק נהנה מבידוד תרמי ואקוסטי ברמה גבוהה ביותר. הוא מונע רטיבות וסדקים בקירות הודות לספיגות השולית שלו. הבלוק, שנוצר באש בטמפרטורה של כאלף מעלות, הוא כמובן גם חסין לאש, וכן עמיד בפני התלקחות וקצרים חשמליים".

 

"בנוסף, חוזקו של ה-RED POWER BLOCK מגיע לכ-15 מגה פסקל, פי ארבעה מזה של בלוקים אחרים. לא לחינם הבלוקים הקרמיים קנו לעצמם באירופה מוניטין של בלוקים חזקים ועמידים, ומשמשים שם כבלוק נושא".

 

חדד, המתגוררת בשכונה בבאר שבע שבה נפל הטיל ששוגר מרצועת עזה בסוף החודש שעבר, מוסיפה כי "לו המשק הישראלי היה עובר לשימוש בבלוקים קרמיים, הדברים היו נראים מזמן אחרת, וגם החיסכון הכלכלי היה משמעותי. יותר מכך - אם בישראל היו עושים כבר עם קום המדינה שימוש בבלוקים הקרמיים, לא היה היום שום צורך בפרויקטים של התחדשות עירונית, ביורוקרטיה מסורבלת ושנים ארוכות של עבודות".

 

טלי חדד. "צבעו האדמדם של הבלוק משתלב בכל נוף" טלי חדד. "צבעו האדמדם של הבלוק משתלב בכל נוף" צילום: אורי ישי

 

בלוק אדום - מוצר ירוק

גם באשר לתהליך הבנייה עצמו, האפקט של הבלוק הקרמי בולט. זאת בזכות טכניקת בנייה יעילה ופשוטה, בדומה להרכבת אבני לגו. המשמעות: קיצור של כ-50% בזמן הבנייה ומניעת הלכלוך, האבק והפסולת, שהפכו לחלק בלתי-נפרד מתהליך הבנייה הקונבנציונלי.

 

"אנו ממליצים להשתמש בדבק פוליאוריתן מוקצף ובדבק טיט, שמחליפים למעשה את השיטה הישנה של שימוש במלט", מרחיבה חדד. "באופן הזה, זמן הבנייה מתקצר משמעותית, ואיתו מצטמצמות גם העלויות. יתרון נוסף וחשוב הוא שהבלוק גם לא דורש ציפוי, וניתן להשאירו בצורתו הטבעית עם צבעו האדום שמשתלב היטב בכל נוף".

 

על פי הערכות של חסין אש תעשיות, שימוש בבלוק קרמי יכול להוזיל את עלויות האנרגיה באופן משמעותי בהשוואה לבלוק רגיל, וזאת עקב ספיגות נמוכה הגורמת בתורה לטמפרטורה יציבה בחלל החדר - לאורך היום והלילה. כך גם נמנעים טחב וריבוי חיידקים בקירות, דבר המונע תופעות בריאותיות שליליות.

 

ובזמן שבעולם הולכים ומאמצים בנייה ידידות לסביבה, הרי שגם בהיבט הזה טכנולוגיית ייצור הבלוקים הקרמיים מיישרת קו. במהלך ייצורו של הבלוק הקרמי - העשוי חרסית, ללא תוסף אפר פחם מרחף, חומרים רדיו-אקטיביים ופולטי קרינה - נפלטת לאטמוספירה כשליש מכמות הפחמן הדו-חמצני שמופקת בייצור בלוק רגיל.

 

חדד מסכמת כי "עלות הבלוקים בבנייה היא נמוכה ביחס לבנייה כולה, אך בעלת משמעות גדולה ביותר לגבי בריאות המשפחה. אנו מעריכים שבונים פרטיים, חברות וקבלנים רציניים יבחרו בבלוק הקרמי לאור יתרונותיו הרבים והעובדה שכעת הוא בהישג ידם".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן