השורה התחתונה
ענף הביטוח מתאושש מאירמה והארווי
ריבוי אסונות הטבע ב־2017, גרם לחברות ביטוח בעולם לרשום את היקף ההפסדים הגדול ביותר במהלך 50 השנים האחרונות. כעת החברות מתאוששות וחלקן אף מציעות שינוי מרענן במדיניות התשואה למשקיעים
- השורה התחתונה: אפקט אמזון - לא כצעקתה
- "יש גנרל לבשר, גנרל לבגדים, גנרל לאורז וגנרל לשמפו - כי הכל חסר בעצם"
- אג"ח ישראל עדיפות על שאר מדינות העולם אך מימוש הפוטנציאל שלהן תלוי בארה"ב
שנה מאתגרת במיוחד
שנת 2017 תיזכר עבור ענף הביטוח וענף ביטוחי המשנה בעולם, כשנה שבה נרשם היקף ההפסדים הגבוה ביותר במהלך 50 השנים האחרונות. הסיבה העיקרית לשרשרת ההפסדים הייתה מספר רב של אסונות טבע רחבי היקף, כגון שרשרת ההוריקנים הארווי, אירמה ומריה. היקף הפסדי הביטוח בענף עמד על סך כולל של 144 מיליארד דולר, לפי דו"ח של גוף המחקר סיגמה, מביתה של חברת הביטוח סוויס־רה. בכך, מהווה 2017 את השנה הגרועה ביותר לענף מאז שנת 2000.
היהלום שבכתר
חברת הביטוח מיוניך־רה (סימול: MUV2 GR) נוסדה לפני 138 שנים וכיום היא אחת מחברות הביטוח המובילות באירופה. החברה מייצרת כ־55% מהכנסותיה השנתיות באמצעות ביטוחי משנה, כלומר מכירה של פוליסות כיסוי ביטוחי עבור חברות ביטוח אחרות. שאר הכנסותיה, כ־45%, הן ממכירת פוליסות ביטוח ללקוחות קצה בתחומי פגיעות גוף (P&C) וביטוחי חיים, באמצעות המותג Ergo. במהלך הרבעון השלישי של 2018, סך הפרמיות ברוטו מחיתום עמדו על 12.79 מיליארד יורו, עלייה של 4.2% ביחס לרבעון המקביל בשנת 2017. שורת הרווח התפעולי של החברה הסתכמה ב־1.04 מיליארד יורו, בהשוואה להפסד של 1.73 מיליארד יורו ברבעון המקביל בשנה הקודמת.
אסונות הטבע שהתרחשו במהלך 2017 לא פסחו על מיוניך–רה. כפועל יוצא מעלייה בסך התביעות, רשמה החברה הפסדים ביטוחיים. אלה באו לידי ביטוי בעלייה בשיעור היחס המשולב, או סך ההוצאות והפסדי החיתום ביחס לפרמיות שנתקבלו, שעמד על 114% בשנה זו. לשם השוואה, ממוצע היחס המשולב של החברה עומד על שיעור של כ־95% במהלך עשר השנים האחרונות. עם זאת, במסגרת פרסום הדו"חות לרבעון השלישי של 2018, השתפר היחס המשולב באופן משמעותי והוא עומד על 97.3%.
שמים את המשקיעים במרכז
הנהלת מיוניך־רה ידועה בתגמול בעלי המניות שלה, והיא חברת הביטוח היחידה באירופה שלא קיצצה בשיעור הדיבידנד השנתי שלה מאז 1970. כיום תשואת הדיבידנד של המניה עומדת על כ־5%. כמו כן, בשונה מחברות אירופאיות אחרות, משקיעה החברה כמיליארד יורו כל שנה ברכישה עצמית של מניות.
היסטורית, הנהלתה של מיוניך־רה נקטה בגישה שמרנית ביותר בנוגע למבנה ההון של החברה. בפרט, החברה נוהגת לחלק דיבידנד של כ־1.3 מיליארד יורו בכל שנה לבעלי מניותיה, למרות שברוב השנים הרווח הנקי גבוה משמעותית מהסכום המחולק לבעלי המניות. נוהג זה הביא את החברה לצבור הון עודף במאזן (excess capital), שהוא מעל לדרישות הרגולציה של תקינת Solvency II. כיום עומד יחס Solvency על 250% והוא נמצא במגמת עלייה מתמדת. יחס זה גבוה מהיעד של הנהלת החברה ליחס Solvency של 200%, על פי חישובי החברה.
לאחרונה, התחלפה שדרת ההנהל הבכירה. זו הכריזה כי מעתה, שיעור הדיבידנד השנתי צפוי לצמוח בהתאם לקצב הצמיחה של שורת הרווח הנקי. השילוב בין רזרבות ההון השמרניות מאוד של החברה לבין רצונה של ההנהלה להגדיל את התשואה המצרפית לבעלי המניות, צפויה להוביל לעלייה משמעותית בהחזר ההון למשקיעים. העלייה תתבטא גם בדיבידנד וגם במסגרת תכנית ה־Buy back של החברה.
הסיכון העיקרי בהשקעה בענף הוא התרחשות אסונות טבע, שעלולים להוביל לתביעות פיצויים חד פעמיות גבוהות במיוחד, אם כי לחברה קיימות רזרבות פיננסיות מתאימות למצבים מסוג זה. הסיכון בהפסדים כתוצאה מאסונות טבע עשוי לבוא לידי ביטוי בירידה בשיעור הדיבידנד. סיכון נוסף בהשקעה זו טמון בתחרותיות העזה בין חברות הביטוח, שעשויה להביא לירידות מחירים של פוליסות הביטוח ולשחיקת הרווח בענף.
השורה התחתונה - מיוניך־רה משלבת תמחור נמוך, הנהלה איכותית והזדמנות הטמונה בהגדלת החזר ההון למשקיעים
המלצות:
Swiss Re (סימול: SREN SW) - חברת ביטוחי משנה מובילה, נסחרת לפי שווי שוק של כ־30 מיליארד פרנק שוויצרי ומעסיקה כ־14,000 עובדים. עד סוף הרבעון השלישירשמה החברה רווח נקי של 1.1 מיליארד דולר, לאחר הפרשת 1.6 מיליארד דולר עקב אסונות טבע. התשואה על ההון העצמי עומדת בסוף הרבעון על 4.7% ותשואת הדיבידנד של המניה עומדת על 5.6% לשנה.
Munich Re (סימול: MUV2 GR) - חברת ביטוחי משנה מובילה, נסחרת לפי שווי שוק של כ־30 מיליארד פרנק שוויצרי ומעסיקה כ־42,000 עובדים. ברבעון השלישי של 2018 רשמה החברה רווח נקי בסך 483 מיליון יורו והיא חוזה רווח נקי של 2.1־2.5 מיליארד יורו לשנה. תשואת הדיבידנד של המניה עומדת על 4.5% לשנה.
Allianz (סימול: ALV GR) - חברת הביטוח המובילה באירופה, נסחרת לפי שווי שוק של 78 מיליארד יורו, מתמחה בביטוחי רכוש, פגעי גוף וביטוחי חיים ומעסיקה כ־140,000 עובדים. ברבעון השלישי רשמה החברה הכנסות ורווח תפעולי של 30.5 ו־3 מיליארד יורו, בהתאמה. התשואה על ההון העצמי עומדת על 13.8% ותשואת הדיבידנד של המניה עומדת על 4.2% לשנה.
הכותב הוא אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בהשקעות בבנק לאומי