יו"ר לשכת השמאים לשעבר: עליית מחירי הדיור התחדשה
ברבעון האחרון נרשמה עלייה במחירי הדיור ב-10 מתוך 16 הערים שסוקר אוהד דנוס; בכפר סבא עלה המחיר הממוצע של דירת 4 חדרים ב-5% ל-2 מיליון שקל, בנתניה המחירים ירדו ב-5%; דנוס: "הדיבורים על בחירות מערערים את התוקף של הבטחת הממשלה לירידת מחירים דרמטית"
- מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.3% באוקטובר; הדירות התייקרו ב-0.1%
- דפני ליף על עליית מחירי השכירות: "אנשים כאן חמדנים, יש בעיה של חוסר סולידריות חברתית"
- איפה תמצאו דירת 3 חדרים ב-390 אלף שקל?
מהנתונים עולה כי ברבעון האחרון נרשמה עלייה בעשר מהערים, ביחס לרבעון הקודם, ובשש ערים נרשמה ירידה. בסך הכל נצפתה עלייה בשיעור של 0.6% (נומינלי) במחיר הממוצע של דירות בהשוואה לרבעון שלפניו, ושל 0.5% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.
שיאניות העליות ברבעון הן כפר סבא, עם עלייה של 5% ל-2 מיליון שקל לדירת ארבעה חדרים, ואחריה ירושלים, עם עלייה של 4% ל-1.99 מיליון שקל.
בהסתכלות שנתית, הרצליה מובילה את העליות עם עלייה של 8% למחיר ממוצע של 3.2 מיליון שקל לדירת ארבעה חדרים, ואחריה רמלה עם עלייה של 6% ל-1.52 מיליון שקל בממוצע.
במקום השלישי בעליות נמצאת שיאנית המחירים תל אביב, עם עלייה של 5% ל-3.1 מיליון שקל, וכן חולון, שגם בה נרשמה עלייה של 5% ל-1.81 מיליון שקל.
מנגד, הערים המובילות את ירידות המחירים ברבעון כוללות את נתניה - ירידה של 5% ל-1.68 מיליון שקל, חיפה עם ירידה של 3%, באר שבע עם ירידה של 2% ורחובות, פתח תקווה ואשקלון עם ירידות של 1% בכל אחת.
ברמה שנתית, שיאנית הירידות היא אילת - שם נרשמה ירידה של כ-10% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, חיפה עם ירידה של כ-8% בהשוואה לתקופה המקבילה, באר שבע עם ירידה של 5% ונתניה עם ירידה של 4%.
"עוד תנודה שהתחלפה בעליות מחירים"
"ההתאוששות הקלה בהיקף העסקאות בשוק הדיור נמשכת תוך המשך הדשדוש במחירים", אמר דנוס. "עם זאת, מה שנתפס כתחילתה של מגמת ירידת מחירים התברר כלא יותר מעוד תנודה שהתחלפה שוב, בעליית מחירים. רצף ירידות המחירים הרבעוניות נקטע שוב ונדנדת המחירים ממשיכה להתל בציבור, פעם ירידות ופעם עליות.
"גם עליית המחירים השנתית התחדשה, לאחר שברבעון הקודם חווינו ירידת מחירים שנתית ראשונה מזה עשור", הוסיף. "כפי שניתן לראות, מרכז ופריפריה מתערבבים, בחלק מהערים המחירים עולים ובחלקן יורדים, עם נטייה לעליות מחירים במרכז וירידות מחירים בפריפריה. אין לי ספק כי דיבורי הבחירות אותם אנו חווים כיום, יעמידו בספק נוסף את היכולת של הממשלה להבטיח משהו לציבור או לקיים את הבטחתה לירידת מחירים דרמטית, שלא התממשה עד היום".
הנתונים מתפרסמים על רקע מדד מחירי הדיור שפרסמה ביום חמישי האחרון הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לפיו מחירי הדירות עלו ב-0.1% בחודשים אוגוסט-ספטמבר לעומת יולי-אוגוסט השנה. במשך השנה כולה (בין החודשים אוגוסט-ספטמבר 2017 לבין אוגוסט-ספטמבר 2018), ירדו מחירי הדירות ב-1.9%.
בחלוקה למחוזות (בחודשים אוגוסט-ספטמבר לעומת יולי-אוגוסט) דיווחה הלמ"ס שמחירי הדירות בירושלים עלו ב-0.7%, בצפון ב-1.1%, בחיפה ב-0.4% ובדרום ב- 0.2%. במרכז נותרו המחירים ללא שינוי, ובתל אביב נרשמה ירידה של 0.2%.
עוד עולה מהנתונים, כי מחירי דירות חדשות ירדו ב-0.6% בחודשים אוגוסט-ספטמבר. שיעור העסקאות המוזלות "בתמיכה ממשלתית" (הכוללות פרויקטים של מחיר למשתכן) עמד על 34.1% מכלל העסקאות, לעומת 31.3% בחודש הקודם. מדד שכר דירה עלה ב-0.1%.