משרד התקשורת רוצה לתת לגופי ביטחון עדיפות בגישה לרשת, על חשבון הגולשים
הצעת חוק חדשה שמתגבשת בימים אלה במשרד מבקשת לתת לשירותי הצלה גישת חירום לתשתיות חיבור גם כשהיא תפגע בציבור הרחב. זאת, במקום לשדרג את התשתיות הקיימות, כך שניתן יהיה לגלוש באין מפריע גם במקרי חירום
משרד התקשורת מבקש לתת לשר התקשורת סמכויות לספק לגופי ביטחון והצלה עדיפות בגישה לרשתות תקשורת בשעות חירום - גם על חשבון פגיעה בשירות של אזרחים מהשורה; כך לפי תזכיר הצעת חוק שמגבש המשרד בימים אלה.
קראו עוד בכלכליסט:
- משרד התקשורת מזהיר מפני מצוקת כתובות אינטרנט בישראל
- המשנה למנכ"ל מבקר המדינה: "משרד התקשורת מעכב את פרויקט הסיבים האופטיים"
- משרד התקשורת תוקע 33 מיליון שקל המגיעים לערוצי השידור
לפי התזכיר, שמציע לתקן את חוק התקשורת (בזק ושידורים), "השר רשאי לקבוע ברישיון הוראות בדבר מתן עדיפות בקבלת שירותי בזק לגופים שנדרשים לתת שירותי ביטחון או הצלה בחירום, על פני מנויים אחרים". הפרת הוראה של שר התקשורת בנושא זה תהיה כרוכה בקנס כספי.
שר התקשורת, איוב קרא צילום: עמית שעל
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב שהשינוי דרוש כדי להבטיח גישה של שירותי ביטחון והצלה ולרשתות תקשורת בשעת חירום. "במצבי חירום שירותי התקשורת בין גופים שנדרשים לתת שירותי ביטחון או הצלה הם חיוניים לטיפול באירוע ולהענקת סיוע לציבור", נכתב. "אולם, במצבים אלו שירותי התקשורת עלולים להיפגע ולהותיר את הגופים האמורים ללא יכולת אפקטיבית לתקשר ביניהם. על כן... השר יהיה רשאי לקבוע ברישיון הוראות בדבר מתן עדיפות לגופים אלו על פני מנויים אחרים".
בקול קורא לתגובה שנשלח לגופים שונים מודה משרד התקשורת שההצעה יכולה לפגוע בגישה של הציבור לרשתות תקשורת: "יכולתם של שאר הציבור לקבל שירותי תקשורת עלולה להיפגע, היות שמתן העדיפות לגופי הביטחון וההצלה יבוא על חשבונם. אך, קיימת חשיבות רבה למתן עדיפות לגופי הביטחון וההצלה, שכן הוא משרת את האינטרס הציבורי של שמירה על נפש, רכוש והסדר הציבורי בכך שהוא מאפשר לגופים הללו לבצע את תפקידם. כדי למזער את הפגיעה מתן העדיפות יהיה רק במקרים שבהם קיים חשש לפגיעה ביכולתם לבצע את תפקידם ורק במקרים שבהם לא ניתן לתת להם מענה חלופי".
למה לא לשדרג את התשתית?
עו"ד יהונתן קלינגר מהתנועה לזכויות דיגיטליות התריע שהחוק מצביע יותר מכל על חוסר ההשקעה של המדינה בתשתיות קריטיות: "חברות הסלולר, האינטרנט והטלפון לא מחזיקות תשתית טובה מספיק. התשתית שלהן לא יכולה לעמוד בעומסים הנוכחיים, ובטוח שלא יכולה לעמוד באירועים המוניים כמו הפגנה, או חס וחלילה פיגוע. לכן, מה שהממשלה מבקשת לעשות זה לתת לה את העדיפות להשתמש בתשתיות, מעין צ'קלקה של אינטרנט.
"בעוד שכל האזרחים יצטרכו לקבל שירות סוג ב', הרי שבעלי המכשירים המיוחסים יקבלו שירות א' א'. הפתרון לא צריך להיות התערבות של השר והעדפה של לקוחות כאלה ואחרים, מה שגם פוגע בניטרליות אבל גם פוגע בעקרונות אחרים של שוויון, אלא לדאוג שהתשתיות האלו יעמדו גם באירועים רבי עומסים".