משרד התקשורת מזהיר מפני מצוקת כתובות אינטרנט בישראל
מנכ"ל המשרד אמר בדיון בכנסת שפרוטוקול רישום הכתובות IPV4, שנהוג בארץ, אמנם התאים לשנות האלפיים אך הזינוק במספר היישומים המקוונים יצר מחסור בעייתי בכתובות. הפרוטוקול החדש, IPV6 הוא הפיתרון היחיד, ועד שיוטמע, יידרשו חברות לשלם כסף רב על הכתובות שנותרו
- בג"ץ קבע: הפטור ממע"מ עד 75 דולר על קניות באינטרנט - לא יבוטל
- שופרסל נהיית וולמארט לקראת כניסת אמזון
- מחקר: החירות המקוונת בירידה - והשינוי מזיק לדמוקרטיה העולמית
כל רכיב המחובר לרשת נזקק לכתובת IP ייחודית לשם כך; הפרוטוקול הנהוג כיום בארץ נקרא IPV4 ומאפשר חיבור של 2 בחזקת 32 כתובות (4.3 מיליארד כתובות). זה נשמע כמו מספר עצום, אך מדובר בפחות כתובות משנדרש בשוק הישראלי - ובמספר אפסי בהשוואה לדרישת הכתובות שתעלה עם הצמיחה בהתקני בית חכם, שירותים מקוונים, רכב מקוון ועוד.
באמצעות המעבר לפרוטקול החדש, ניתן יהיה לתמוך בצמיחה המתבקשת; הוא מאפשר חיבור של 2 בחזקת 128 כתובות. לדברי כהן, ההתקדמות הזו תשרת את הציבור תוך זמן קצר בכל תחומי החיים – חקלאות, רכב אוטונומי, תעשייה, תשתיות עירוניות וארציות, אוטומציה ולמעשה בכל דבר שייתחבר לרשת, בזכות מהפכת אינטרנט הדברים.
"אם לא נפעל בפעולת חירום, אנחנו נמשיך לדשדש", קרא כהן בדיון. "אנחנו מכנים את עצמנו סטארט-אפ ניישן ומנגד אנחנו לא משקיעים בתשתיות ומתאימים את עצמנו לכך. כשאנחנו בוחנים את הנתונים במדינות העולם שהציגו שיפור, רואים בבירור שמישהו בממשלה התעורר ופעל לשנות את הדברים". לדבריו, פרוטוקול IPV4 התאים לשנות האלפיים, אך הזמנים השתנו ויש צורך בשדרוג מהותי.
מנכ"ל איגוד האינטרנט, יורם הכהן, סיפר בדיון על מחיר הכתובות שזינקו על רקע המחסור. "המצוקה כיום בשוק האינטרנט הישראלי בכמות כתובות ה-IPV4 היא אמיתית. העלות של הכתובות צריכה להיות אפסית כמו שלא משלמים לאוויר, אלא אם מכניסים אותנו לצוללת. כיום כתובת הגיעה למחיר של בין 12 ל-14 דולר. וחברות שאין להם מספיק צריכות לעשות מניפולציה על הנדל"ן הקיים - מה שפוגם ביכולות הרשת".
נציג חברת אקספון סיפר בדיון שהחברה כבר הגיעה למצב בו לא נותרו כתובות פנויות לשימוש, ועל כן נדרשה לקנות ביוקר כתובות בשוק כשהמצוקה מורגשת. לפי משרד התקשורת, מדינת ישראל משתרכת בתחום רישום הכתובות אחרי הודו, מלזיה, בלגיה, ארה"ב ועוד כ-60 מדינות נוספות.