$
אוכל

קוֹלְרָבִּי: בגרמנית זה כרוב הקלח

את הקולרבי המתוק והרענן ניתן לגדל בעציץ. הוא מרכיב מעולה בסלט, ואפשר להכין ממנו קרפצ'ו ואפילו צ'יפס

הדיי עפאים 19:1731.10.18

 כמו בני משפחתו — הכרוב, הכרובית והברוקולי — גם הקולרבי התפתח מכרוב הבר הקדמון שהיה נפוץ בדרום אירופה ובאגן הים התיכון. את שמו הלועזי קיבל מהלחם המילים הגרמניות Kohl, שפירושה כרוב, ו־Rüben, שפירושה לפת. בעברית, אגב, שמו הוא כרוב הקלח.

 

אף על פי שהוא נמנה פעמים רבות עם ירקות השורש, הקולרבי הוא גבעול מעובה דווקא. טעמו מזכיר את גבעוליהם המעוצים של הכרוב או הברוקולי, אם כי מרקמו רך ועסיסי וטעמו מתוק ורענן יותר. הגבעול המעובה הוא החלק האכיל בצמח, הנפוץ במרכולים, אך גם העלים משמשים למאכל בדומה לקייל או המנגולד; בקשמיר שבהודו אף מגדלים זנים לשימוש זה במיוחד.

 

בשוק

 

כשזה נוגע לקולרבי הגודל כן קובע. קולרבי צעיר וקטן יהיה פריך ועסיסי, ואילו הגדול שנשאר בשדה זמן רב יהיה סיבי יותר ומתוק פחות. מרגע הקטיף הוא מתחיל לאבד ממתיקות. קל מאוד לגדל קולרבי בגינה ואפילו בעציץ, ומי שידו אינה יכול להזמין אותו ממגדלים אורגניים.

 

במטבח

 

את הקולרבי אוכלים לרוב כשהוא נא — מוצק וחלק ולא רך או מקומט — אך הוא משמש גם בבישול או בצלייה, במיוחד במטבחי מרכז אירופה ובהודו.

 

 איור: איגור טפיקין

 

 

קולרבי צעיר ומתוק אפשר לאכול גם מבלי לקלף. מסירים את הגבעולים והעלים, פורסים לפיסות ומתבלים בלימון, שמן זית, מלח אטלנטי ופלפל שחור גרוס או פרוסות דקיקות של פלפל ירוק חריף. אם הוא מעט בוגר יותר או שכבר נשמר במקרר, כדאי להוריד את קליפתו; אם הוא מבוגר עוד יותר אין מנוס מלהסיר גם את הקליפה וגם מעט מן החלק החיצוני.

 

אפשר להוסיף אותו לכל סלט על מנת להוסיף לפריכות ולמתיקות. סלט מוכר ומוצלח במיוחד מורכב ממקלוני קולרבי, סלק וגזר, שלהם מוסיפים עלי נענע ופרוסות שום דקיקות עם תיבול של מיץ לימון, ג'ינג'ר כתוש, שמן זית, מלח ופלפל. מניחים לסלט לעמוד כמה רגעים טרם ההגשה ומקבלים ביס,מתוק־מר־חמוץ. אפשר גם לפרוס קולרבי צעיר בעזרת מנדולינה ולסדר מעין קרפצ'ו. מעל מפזרים פירורי גבינת פטה ואגוזי מלך ומתבלים בשמן זית, לימון, מלח ופלפל. מגישים עם לחם שאור טרי וחמאה.

 

הקולרבי הוא ירק נהדר גם בתבשילי קדרה, בדומה לשימוש שעושים בירקות שורש. לקבל צ'יפס קולרבי אפשר לחתוך אותו למקלות עבים, לעטוף במעט קמח או קורנפלור ולטגן או לצלות את המקלות בתנור עם שמן זית וטימין. להכנת אנטי פסטי יש לחתוך פרוסות עבות של קולרבי, למשוח בשמן זית, לצלות ולהגיש כמובן לצד שאר הירקות.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x