פרסום ראשון
המלצה לשר האוצר: היטל שייקר את כבלי החשמל המיובאים ב-44% כדי להציל את מפעל סינרג'י
דני טל, הממונה על היטלי סחר ימליץ על ההיטל ל-5 שנים, משום שלטענתו כבלי החשמל המיובאים מטורקיה נמכרים במחיר היצף והדבר גורם לנזק למפעל הכבלים היחיד בארץ - סינרג'י בשדרות
המלצתו של טל תעובר לשר הכלכלה ושר האוצר שלהם הסמכות להחליט על הטלת ההיטל.
- חברה חדשה מציעה לרשת יישובים בחשמל סולארי
- "הלפרין לא בדקה נתונים והסתפקה בעמדת היבואנים"
- היבואנים נגד היצרנים: קרבות המלט נכנסים לישורת האחרונה
טל קבע בהמלצתו כי כבלי החשמל המיובאים מטורקיה נמכרים במחיר היצף - כלומר נמוך ממחירם בטורקיה - וכי הדבר גורם לנזק לתעשייה המקומית. מפעל סינרג'י היושב בשדרות ובשליטת קרן פורטיסימו הוא מפעל הכבלים היחיד בארץ. הוא נרכש על ידי הקרן לפני שלוש שנים במסגרת הליך של הסדר חוב. ההיטל עליו המליץ טל נועד לגרום לעליית מחיר הכבלים המיובאים באופן שיאפשר למפעל משדרות להתחרות ביבואנים ולשרוד.
ביוני 2017 סינרג'י הגישה תלונה על מחירי היצף, תוך עשרה ימים טל החליט לפתוח בחקירה לאחר שקבע כי יש ממש בטענותיה. בפברואר השנה פרסם החלטה מקדמית, המבוססת על מסקנות ביניים של חקירתו, ובהן הטיל היטל של 14.5% על כל הכבלים המיובאים מטורקיה למשל, למשך חצי שנה. ההחלטה ביוני 2017 התקבלה במסגרת מה שמכונה בחוק "ערובה זמנית" - החלטה מוקדמת שהממונה על היטלי סחר יכולה לקבל תוך כדי חקירה אם הוא מתרשם כי נגרם נזק לענף הייצור המקומי. מאוחר יותר הערובה הזמנית הוארכה ב-3 חודשים עד לאוקטובר השנה.
שוק כבלי הנחושת מגלגל כמיליארד שקל בשנה. השוק נשלט בעבר בעיקר על ידי יצרנים ישראלים, אך בעשור האחרון חל בו מהפך בעקבות גידול ביבוא מטורקיה. כיום ליבואנים נתח של כ-90%, ואילו תוצרת מקומית מהווה רק כ-10% ממנו.