"הלפרין לא בדקה נתונים והסתפקה בעמדת היבואנים"
דני טל, הממונה על היטלי סחר במשרד הכלכלה, תוקף את עמדת רשות ההגבלים בנושא יבוא המלט
- היבואנים נגד היצרנים: קרבות המלט נכנסים לישורת האחרונה
- הממונה על הגבלים מתנגדת להיטל על מלט: "ישלול מהציבור את ההנאה מתחרות"
- הסתיימו ללא הכרעה דיוני הוועדה להיטלי היצף על המלט
טל התייחס במכתבו החריף לחוות הדעת של הממונה על הגבלים עסקיים מיכל הלפרין שנמסר לוועדה בשבוע שעבר ובה ביקרה דוח של טל שבו המליץ על הטלת היטל היצף על יבוא מלט.
הוועדה שאליה שוגרה עמדתו של טל כמו גם חוות דעתה של הלפרין הוקמה באוגוסט השנה בעקבות המלצתו להטיל היטל על יבואני צמנט מיוון וטורקיה. על פי חוק, שר האוצר ושר הכלכלה אינם מחוייבים לאמץ את המלצתו של דני טל, וכדי להכריע בעניין הוקמה הוועדה.
לדעת טל, היבואנים מוכרים את הצמנט במחיר נמוך מדי (נמוך ממחירו בארץ המוצא), עובדה שמסכנת לדעתו את יציבותם של היצרנים המקומיים - מפעל נשר, והר טוב. טל המליץ על היטל בשיעור של 22.8%-7.4%, שיוטל על היבואנים ונועד להעלות את מחיר המלט שהם משווקים בארץ כדי להגן על תעשיית המלט המקומית. החשש של טל היה כי המחיר הנמוך נועד רק לגרום לסגירת מפעל הר טוב, ולאחר שהיבואנים יזכו בנתח השוק של המפעל הם יעלו את מחיר המלט.
הלפרין חלקה על חוות דעתו וכתבה כי היבוא גרם להגברת תחרות בענף והוזלה של מחירי המלט, וכי היטל ישלול מהציבור את פירות התחרות.
במכתבו המתפרס על פני 12 עמודים מסביר טל מדוע לדעתו הלפרין שוגה ואינה מבינה את מטרת ההיטל: "מטרת היטל היצף אינה לפגוע בתחרות אלא למנוע סחר לא הוגן", מסביר טל. "הפחתת מחירים בטווח הקצר הנובעת מיבוא במחירי היצף, אינה תורמת לתחרות או להתייעלות התעשייה המקומית, היא גורמת לנזק מצטבר אשר עלול להביא לקריסת היצור המקומי ולפגיעה בתחרות בטווח הבינוני והארוך".
"לא הציגה נתונים אמפיריים"
טל אף מבקר את העובדה שהממונה על הגבלים עסקיים מתערבת בסוגיה שאינה בסמכותה. לדבריו, "מדינת ישראל הנה המדינה היחידה בארגון הסחר העולמי שבה ניתנת לרשות להגבלים עסקיים האפשרות להגיש את עמדתה בנוגע לחקירות היצף. חוות הדעת מטעם הרשות להגבלים עסקיים אשר הועברה לידי הוועדה המייעצת לשר לנושא היטלי סחר הדהדה באופן חד צדדי את טענות היבואנים אשר חלקן כבר הופרך ונשלל במסגרת החקירה, היא לא הציגה נתונים אמפיריים לתמיכה בטיעוניה ובמסקנותיה ואף סתרה נתונים ועובדות אשר הובאו בפני חברי הוועדה לאחר שהתקבלו, נבחנו ואומתו בחצרות היבואנים והמפעלים בארץ ובעולם".
היום התכנסה הוועדה פעם נוספת לשימוע ציבורי ולבקשת חברים בוועדה ממשרד האוצר צוות של הממונה על הגבלים עסקיים הציג את עמדת הממונה. בעקבות ההחלטה לאפשר זאת, הוחלט לאפשר גם לגורמים אחרים להביע את עמדתם ותגובתם. לכל הצדדים ניתנה הזדמנות להגיש מסמכים לוועדה עד ה-1 בנובמבר.
מרשות ההגבלים לא התקבלה תגובה.