המאגר הביומטרי הצליח לגלות רק שלושה ניסיונות גניבת זהות מתחילת השנה
ועדת הכנסת המשותפת המפקחת על המאגר התכנסה היום ודנה בשורת ליקויים שהתגלתה בו לאחרונה; בין היתר, טענה נציגת המשטרה שטביעות אצבע רבות בו פגומות ולא ניתן להשתמש בהן בשטח
במאגר הביומטרי יש כחצי מיליון טביעות אצבע באיכות לא תקינה ושלא ניתן להשתמש בהן לזיהוי האזרחים - כך התברר בדיון שערכה היום ועדת הכנסת המשותפת שמפקחת על פעילות המאגר.
קראו עוד בכלכליסט:
- איך יתכן שלמאגר הביומטרי עדיין אין מערכת ביומטרית תקינה?
- כשזיהוי פנים משטרתי נכשל ב-92%
- חמש שנים מההשקה: למאגר הביומטרי אין מערכת קבועה
הדיון עסק בדו"ח הממונה על יישומים ביומטריים, שגילה בין השאר שזיהוי טביעות אצבע שמבצעים שוטרים לאזרחים (מול הטביעה שמוטמעת בתעודת הזהות החכמה שלהם, שזהה לטביעה ששמורה במאגר) סובל מאחוזי כישלון גבוהים.
עמדות רישום למאגר הביומטרי
במהלך הדיון היום אמרה נציגת המשטרה, סגנית מפקד יחידת טביעות האצבע במז"פ סנ"צ שירה זמיר, שאכן יש קושי בהשוואה בשטח, אך רק מכיוון שכחצי מיליון טביעות אצבע נלקחו בלשכות האוכלוסין על ידי מיכשור שאינו תקין ואינן ברמה מספקת לבצע זיהוי של אזרחים.
זמיר מתייחסת לטביעות שנלקחו בתחילת פיילוט המאגר הביומטרי, עם סורקי טביעות שאינם מתאימים לפרויקט, שכן איכות הסריקה שלהם אינה טובה דיה (דבר שנידון בהרחבה בדו"ח מבקר המדינה על פיילוט המאגר הביומטרי). סורקים אלו, ציינו הן זמיר והן המבקר, נרכשו בלי התייעצות עם המשטרה. איכות טביעות האצבע שנסרקו באמצעותם ניכרת עתה היטב בעבודת השוטרים בשטח.
ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו), מהמבקרות החריפות בקואליציה של המאגר הביומטרי, אמרה בתגובה שמדובר בממצא חמור ביותר: "שבע שנים לאחר תחילת הפעלת הפיילוט, משטרת ישראל ורשות האוכלוסין טרם השכילו לשבת יחדיו ולפתור את חוסר ההתאמה המערכתי. כשל זה, מעבר לעלויות הגבוהות וסחבת מטעם מספר רב של מעורבים, יכול להביא לפגיעה חמורה באזרחים חפים מפשע ולהפוכם לעבריינים. דורשת מכל הגורמים המעורבים להתכנס במיידי ולמצוא פתרונות לשלל הכשלים והליקויים שהועלו בדו"ח והתחדדו אף יותר במהלך הדיון בוועדה".
בנוסף, נציגי רשות האוכלוסין גילו בדיון שבמהלך 2018 זיהה המאגר שלושה מקרים בלבד שבהם ניסו אזרחים להתחזות לאזרחים אחרים ולהוציא תעודת זהות על שם אחר.
"מכרו לנו סיפור על מאות אלפי תעודות מזוייפות, ומה מתברר? אין תופעה של זיוף תעודות זהות, וגם אם היו זייפנים, במאגר לא יוכלו לאתר אותם, מכיוון שרבע מטביעות האצבע בו, חצי מיליון במספר, חסרות ערך", אמר בתגובה צבי דביר מהתנועה לזכויות דיגיטליות. "הממונה על היישומים הביומטריים הצביע על הסכנה החמורה ביותר - שהמשטרה תציף את המאגר בפניות וכך לא יהיה צורך בדליפה, המאגר יצא החוצה בעצמו".