$
ספורט עולמי

גיוס שחקנים ב–NBA. מדע או אמנות? איטס קומפליקייטד

הליך גיוס השחקנים הוא מסובך וקשה, אבל יש קבוצות שעושות אותו טוב יותר מקבוצות אחרות. מדוע?

אוריאל דסקל 08:5416.10.18

בחודש שעבר קיירי אירווינג, הגארד בן ה־26 של בוסטון סלטיקס, נרשם לסמסטר לימודים בבית הספר לעסקים המפורסם של הארוורד. הקורס - Crossover Into Business - אמור לסייע לספורטאים להכין את עצמם לפעילות עסקית במהלך הקריירה הספורטיבית שלהם ואחריה. אירווינג, שהטריל את העולם כולו כאשר טען שהוא שטוח, הביע עניין בלימודים בהארוורד ובהשקעות שונות ומגוונות כבר שנים. הרקע שלו מעניין. הוא נולד באוסטרליה להורים אמריקאים. אביו דרדריק שיחק כדורסל מקצועי במלבורן, אמו מתה כשהיה בן 4 ואביו גידל אותו ואת אחיותיו בניו ג'רזי בסיוע הדודות של קיירי. אירווינג קיבל חינוך טוב בבתי ספר נחשבים ומערכת היחסים עם אביו היתה טובה ("הוא היה השחקן האהוב עליי, בכיתי כשניצחתי אותו בכדורסל בפעם הראשונה", סיפר).

 

 

 

 

 

בקבוצות אחרות שכיום מנוהלות בצורה הטובה ביותר יש ג'נרל מנג'רים ואנליסטים בכירים שגדלו בסן אנטוניו ובוסטון בקבוצות אחרות שכיום מנוהלות בצורה הטובה ביותר יש ג'נרל מנג'רים ואנליסטים בכירים שגדלו בסן אנטוניו ובוסטון צילום: טוויטר בוסטון סלטיקס

 

חברו של אירווינג לקבוצה, טרי רוז'ייר, גדל במקום אחר לחלוטין מאשר קיירי. אביו של טרי, טרי רוז'ייר האב, נשלח לכלא לשבע שנים לאחר שוד מזוין ב־1994, מעט אחרי שבנו נולד. ב־2005 הוא כבר קיבל 12 שנים בפנים בגלל שוד, חטיפה והריגה. כשבנו נבחר בדראפט, הוא היה בכלא באוהיו. טרי הצעיר ומשפחתו היו צריכים לעזוב ולגור עם סבתא בגלל איומים על חייהם בעקבות פשעיו של אביו, אך הבן נרשם לאקדמיה צבאית והיו לו ציונים מספיק טובים - וכישורי כדורסל מספיק משובחים - כדי הגיע לקולג' ואז לבוסטון.

 

אירווינג נחשב לשחקן בכיר יותר מרוז'ייר הצעיר ממנו. ואולם, טרי, שהחליף בצורה מצוינת את קיירי בחמישייה כאשר הוא נפצע בעונה שעברה, רואה בגארד של קליבלנד קאבלירס לשעבר מנטור ומורה. השניים הם צמד גארדים חשוב באחת מהקבוצת הטובות ב־NBA וגם מאוד מיודדים — למרות הרקעים השונים. אז איך קיירי וטרי, שני טיפוסים שונים לחלוטין שעברו ילדות שונה לחלוטין, מתאימים זה לזה?

 

 

דריל מורי. גדל בבוסטון דריל מורי. גדל בבוסטון

 

דוקטור מוח

 

אם להאמין לכתבות ולסיפורים, אז זה קשוח ל"דוקטור מוח" שדני איינג', הנשיא לענייני כדורסל של בוסטון סלטיקס, מתייעץ איתו על בסיס קבוע - כבר יותר מעשור. ג'ון ניידנג'ל (Jon Niednagel) שמתמחה ב"אפיון סוגי מוח". חברי איגוד הפסיכולוגים האמריקאי מתחו ביקורת על השימוש המסחרי בשיטה הזו, שמסתמכת על עקרונות פסיכולוגיים, קריאת שפת גוף, פעילות קוגניטיבית וניתוח יכולות מילוליות. המבקרים מכנים את השיטה "פסדו־מדע" ו"קריאה קרה" (טכניקה המשמשת מניפולטורים מקצועיים כדי לגרום לאדם הניצב מולם להתנהג בדרך מסוימת). אבל לניידנג'ל יש קבלות: הקבוצה שסייע לבנות עם איינג' היא אחת הטובות בליגה, הוא הצליח לזהות בדיוק מרשים אילו שחקנים שנבחרו בדראפט יהיו טובים בליגה ואפילו היה הראשון לזהות שפייטון מאנינג יהיה קוורטרבק נפלא ב־NFL בעוד מי שנבחר מיד אחריו בדראפט 1998, ראיין ליף, לא יצליח בליגה. בדראפט בעונה שעברה ניידנג'ל ככל הנראה המליץ לבוסטון, שלה היתה בחירה ראשונה, לוותר על השחקן שהיה קונצנזוס לבחירה ראשונה, מרקל פולץ, ולבחור את ג'ייסון טייטום. פולץ חווה עונה מסויטת בפילדלפיה וככל הנראה סבל מאיזושהי בעיה מנטלית, שהובילה לשינוי הזריקה שלו. טייטום הפך לשחקן חשוב בסלטיקס והשתפר במהלך הפלייאוף. גם ג'יילן בראון - השחקן הצעיר והמבריק של הסלטיקס - נחשב לאחד השחקנים שניידנג'ל המליץ לבחור בבחירה מספר 3 בדראפט - אף על פי שכמעט אף אחד אחר לא חשב שהוא מתאים לקבוצה.

 

ניידנג'ל מחלק את הספורטאים ל־16 "סוגי מוח". חלק מהסוגים מתאימים ל־NBA וספורט מקצועני וחלק לא. איינג' משתמש בחלוקה של ניידנג'ל, שלו יש עבר כברוקר ואימון בייסבול, כדי לקבוע אילו שחקנים יצטרפו לקבוצה שלו. ."אני מאמין בדברים של ג'ון", אמר איינג' לצ'אד פורד מ-ESPN לפני יותר מעשור. "הוא אף פעם לא צודק ב־100% - הוא צודק הרבה וטועה. אפיון סוגי מוח זה עוד מדד שאנחנו משתמשים בו בהליך". בהליך הזה מנסים גם לבדוק איך השחקנים מתאימים זה לזה. וההליך הזה מורכב מאוד.

 

 

דני איינג'. לארה"ב יש את ה־CIA, לבוסטון סלטיקס יש את ה־BIA דני איינג'. לארה"ב יש את ה־CIA, לבוסטון סלטיקס יש את ה־BIA צילום: אי פי איי

 

עבודת מודיעין

 

ב־NBA יש GMים שמצליחים - על בסיס קבוע - לבנות קבוצות טובות בליגה דרך הדראפט או שוק השחקנים. הם נחשבים לטובים יותר בגלל הליך שמסייע להם למצוא את הכימיה הנכונה בקבוצה פעם אחר פעם. להליך הזה הזה נכנסת המון אינפורמציה מסקאוטים, בדיקות רקע ועוד. "היום ב־NBA עושים עבודת רקע אינטנסיבית לפני שבוחרים שחקן", אומר מאמן הכדורסל האמריקאי ג'ו אבונסר. "מדברים עם המאמן שלו בתיכון, עם המורה שלו בתיכון, עם המורה לחינוך גופני שלו בכיתה ג'. אני לא צוחק. בודקים את כל הסביבה שלו, החברים, הדודים, הכל, התהליך ארוך. מחפשים את האנשים שלאורך כל החיים שלהם רצו ללמוד ולגדול. מכנים זאת 'אישיות איכותית'. הרבה מאמנים יוותרו על שחקן שהוא לא כזה, גם אם מבחינת רמת כישרון הוא יוצא דופן. ההבנה היא שאי אפשר לנצח עם שחקנים שהם לא ממוקדי מטרה, יודעים ורוצים ללמוד

ולעבוד בצוות".

 

ומעל הכל, בקבוצות הטובות ב־NBA משתמשים, כמו שצריך, באנליטיקס - סטטיסטיקות מתקדמות שמסייעות לניתוח משחקים, מהלכים ושחקנים. "אם עד לפני 4-3 שנים היו כמה קבוצות שעדיין חלמו על כדורסל רומנטי שמבוסס על תחושות בטן, היום אין אף קבוצה בליגה שמעזה לחזור על ההימור המסוכן הזה", אומר אדיר ונונו, דוקטורנט שחוקר את כניסת הטכנולוגיה ושיטות הניתוח הסטטיסטי ל־NBA. "במציאות של ה־NBA היום אי אפשר לנצח בלי הכלים שהאנליטיקס נותנים לך. זה פשוט לא קרב הוגן. מאמן שלא יודע איזה מההרכבים שלו שומר טוב על הקשת, למשל, יפסיד נקודות שמבדילות בין ניצחון להפסד. ג׳נרל מנג׳ר שבוחר שחקנים לפי מבחן העין, יפגר אחרי האלגוריתם של מחלקות אנליטיקס שרץ על עשרות שחקנים פוטנציאליים בשנייה. גאוני כדורסל שלא השתמשו באנליטיקס, נראו כמו נהגי מונית שלא רוצים להשתמש בווייז".

 

איינג' הוא אחד הראשונים שהכניסו אנליטיקס להליך קבלת ההחלטות שלהם - כמו RC ביופורד, הג'נרל מנג'ר של סן אנטוניו ספרס, שבדומה לאיינג' גם כן מקבל החלטות על סמך תפיסה הוליסטית שכוללת ניתוח מעמיק של מספרים, מדע חברתי ומבחני אישיות. דריל מורי, שדני איינג' הכניס לליגה כעוזר ג'נרל מנג'ר בבוסטון, גם כן מסתמך רבות על אנליטיקס וניתוחים מורכבים יותר של אישיות השחקנים הנבחרים. וגם גולדן סטייט ווריירס, האלופה, היא אחת הקבוצות הראשונות בליגה שהתחילו להשתמש בכלים הסטטיסטיים המתקדמים של חברת SportVU הישראלית, אך גם מקבלת ייעוץ ממדעני התנהגות אנושית ואנתרופולוגים.

 

לקבוצות הללו יש מודלים לבחירת שחקנים - שמסתמכים על המון דאטה. לא סתם ספרס, יוסטון ובוסטון היו הקבוצות הראשונות ב־NBA עם נציגים בוועידת Sloan Sports Analytics. לא לחינם, בקבוצות אחרות שכיום מנוהלות בצורה הטובה ביותר יש ג'נרל מנג'רים ואנליסטים בכירים שגדלו בסן אנטוניו ובבוסטון.

 

ובסופו של דבר, כל התהליך הזה נקרא, בפשטות, מודיעין. ומודיעין טוב זה אולי הכלי החשוב ביותר בהליך קבלת ההחלטות. "אנחנו יכולים לצפות בכמה משחקים, לנתח משחקים עם תוכנה, ולבלות שעות בלהתווכח על שחקן", הסביר אוסטין איינג' ל־NBA.com. אוסטין הוא הבן הבכור (משישה ילדים) של דני, והוא אחראי למשרד ה־BIA של בוסטון. BIA, כמו CIA, זה ראשי תיבות. אם CIA זה Central Intelligence Agency, ה־BIA של בוסטון זה Basketball Intelligence Agency. "אני מעדיף את ה־BIA שלנו ומאמין בו יותר מאשר אלו של קבוצות אחרות", הסביר איינג' האב ל־NBA.com. אז איך אירווינג, שלומד בהארוורד, ורוז'ייר, בנו של פושע, מסתדרים תחת אותו גג ובאותו תפקיד? כאמור, זה לא במקרה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x