פורצי הדרך
בפיתוח: חומר שניזון מפחמן, גדל כמו צמח - ויכול לצנן התחממות גלובלית
חוקרים מ-MIT הצליחו לפתח ג'ל שבכוחו לבצע פוטוסינתזה כמו חומר צמחי, תוך שהוא נשען על פחמן מהסביבה שלו כדי לגדול. חומר כזה יוכל לצמצם את הזיהום באוויר, ולהתחזק עם הזמן - מה שיוכל לחולל מהפכה בבנייה ובאיכות הסביבה בערים
ההתחממות הגלובלית היא אתגר קריטי שעל האנושות לפתור, אם ברצונה להמשיך ולשרוד על פני כדור הארץ. חוקרים מ-MIT פיתחו חומר יוצא דופן שיוכל להועיל בצמצום הזיהום, ואף להשתמש בו כדי לגדול ולהתחדש כמו צמח. מדובר בג'ל נוזלי בעל יכולת ספיגת פחמן מהאוויר, שמקשיח את עצמו ככל שהוא סופג יותר; חומר שנהיה חזק יותר עם הזמן, במקום להיפך.
- מחכים להייפרלופ: מתי כבר תגיע הרכבת שתסיע אותנו באלף קמ"ש
- הישג אוטונומי: סירה רובוטית צלחה לבדה את האוקיינוס האטלנטי
- שתי ידיים זה כל כך 2017: הכירו את תרמיל הגפיים הרובוטי
הג'ל כולל שילוב של APMA, פולימר מבוסס גלוקוז, אנזים בשם קלוקוז אוקסידאז וכלורופלסט - חומר המשמש לביצוע פוטוזסינתזה בצמחים. מקור הכלורופלסט הוא בעלי תרד, והחומר שואב פחמן מהסביבה אל תוך הג'ל, ואז הופך אותו למוצק.
מייקל סטרנו, אחד ממחברי המחקר הסביר ל-New Atlas שהמטרה היתה למצוא חומר סינתטי שיוכל לספוג את הפחמן מהפחמן הדו-חמצני ולהטמיע אותו בשלד של ההידרוג'ל. התכונה הזו, מעבר ליתרון של ניקוי אוויר מזוהם בפחמן דו-חמצני, מאפשרת גם לגדל חלקים של החומר באופן עצמאי בדיוק כמו צמח. בשלב הנוכחי עדיין לא ניתן להשתמש בו כחומר בנייה בסיסי, אך בהחלט ניתן לצפות בו קירות ומשטחים אחרים וכך לתקן סדקים וחורים ולמנוע את חזרתם. החוקרים מסבירים שיש פחמן בכל מקום מסביבנו, ובכוונתם לייצר חומר שאינו רק נייטרלי מבחינת הסביבה, אלא בעל השפעה חיובית עליה: צמצום שיעור הפחמן באוויר יוכל לצמצם את שימור גזי החממה ולהשפיע על ההתחממות הגלובלית. ואולם, הפיתרון לאתגר העצום הזה יצריך גם צמצום פליטת גזי חממה, חקיקה אקולוגית בינלאומית והגבלת הזיהום.
עם זאת, החומר עדיין לא זמין לשימוש מסחרי ודורש עוד מחקר; הכלורופלסטים עדיין אינם יכולים לשרוד יותר מכמה שעות לאחר שמיצו אותם מהצמח. בשל כך, האתגר העיקרי כעת הוא למצוא שיטה לסינתוז את הכלורופלסטים ולהפיכתם ליציבים מספיק לשימוש קבוע. ואולם, כבר בתצורה הנוכחית הם יכולים לשמש כחומר סתימה וחיזוק למבנים.