משה גינדי סוגר חשבון בקניון הזהב: "שלמה אליהו אמר לי קח 100 מיליון שקל ורד מהעניין"
משה גינדי עדיין כועס, גם אחרי התביעה בגובה 800 מיליון שקל שהוא ואחיו יגאל הגישו נגד מגדל של שלמה אליהו על סיכול הקמת מתחם גולדן מרקט בקניון הזהב: "הנזק שהוא עשה לנו גדול הרבה יותר, זו פגיעה בקניון לטווח ארוך". פרטי התביעה חושפים: כמה קיבל השף שגב משה עבור ייעוץ ומה עשו תצפיתנים בשוק האוכל בשרונה
תצפיתנים ב-100 שקל לשעה שנשכרו לרגל אחר מתחם שרונה מרקט, והשף שגב משה שנשכר על מנת להקים שוק מזון מתחרה תמורת עשרת אלפים דולר בחודש (ושני חצאי ימי עבודה בשבוע) - כך התכונן קניון הזהב להקים שוק אוכל שיתחרה בשרונה מרקט.
השוק לא קם בסופו של דבר, והוא עומד במרכזה של תביעת ענק על סך 800 מיליון שקל שהגישה אתמול חברת "דירות יוקרה" שבה מחזיקים האחים משה ויגאל גינדי נגד השותפה הנוספת שלהם בקניון הזהב, חברת הביטוח מגדל.
"אני לא רגיל להגיש תביעות בסדר גודל כזה, אבל במקרה זה לא היתה לי ברירה, פשוט אין עם מי לדבר בצד השני", אמר ל"כלכליסט" משה גינדי. לפי התביעה, מגדל שמחזיקה בקניון הזהב בראשון לציון בשותפות עם דירות יוקרה, טרפדה את הקמת מתחם האוכל והמוזיקה גולדן מרקט שקידמו האחים גינדי במפלס הקרקע של הקניון. כדי להגיש את תביעת העתק שילמה דירות יוקרה אגרת בית משפט בגובה 4.17 מיליון שקל.
- האחים משה ויגאל גינדי תובעים 800 מיליון שקל ממגדל
- התקרבות בין הגינדים לבנקים: בן־משה מטרפד פריסת החוב
- רמ"י מסמסה את הבדיקה - וגינדי ממשיכה לשווק מאות דירות בקרקעות מדינה למועדון "חבר"
לפי פרסומים וכפי שנטען בתביעה, מתחם גולדן מרקט תוכנן להשתרע על 12 אלף מ"ר ולהפוך למרכז המשיכה והצמיחה של הקניון בשנים הבאות על רקע היחלשות הקניונים ועליית המסחר המקוון. עם החנויות ודוכני ההסעדה שתוככנו לשוק האוכל נמנות כמה מהמסעדות הידועות בעולם כדון אלפונסו מאיטליה, פאנקי גורמה מאתונה וג'ורדי ארטל מברצלונה. בנוסף המתחם תוכנן להציע הופעות חיות ולהכיל טכנולוגיות מתקדמות.
בשיחה גינדי לא מסתיר את כעסו ואת דעתו על מי שהוא רואה כאשם המרכזי לאי יציאת הפרויקט לפועל: בעל השליטה במגדל שלמה אליהו. "הנזק שהוא עשה לנו גדול הרבה יותר מ־800 מיליון השקלים שאנחנו תובעים", אמר. "קשה מאוד לאמוד את הנזק. זה לא היה רק סיכול של מתחם, שאמור היה להיות מאוד רווחי, אלא פגיעה בקניון לטווח ארוך. זה היה אמור להיות עוגן בקנה מידה בינלאומי.
"הכל קרה אחרי שחתמנו חוזים ואחרי שישבנו לשורה של פגישות עבודה עם יו"ר מגדל יוחנן דנינו. כל ההשקעות והסיכון מוטלים על פי ההסכם בינינו על מגדל, ופתאום אליהו החליט שזה לא מתאים לו. הוא ראה שבעקבות פתיחת המתחם הוא יצטרך לשלם לי בערך מיליארד שקל, ולא רצה. הוא אמר לי 'קח 100 מיליון שקל ורד מהעניין'. וזה אחרי שהחוזים נחתמו. התחננו לשבת איתו ובמשך חודשים הוא לא היה מוכן. הצענו ללכת לבוררות וגם לזה הוא לא הסכים".
"מגדל שינתה את דעתה עם חתימת חוזי השכירות"
האחים משה ויגאל גינדי פתחו את קניון הזהב ב־1993, ומאז ועד היום הוא נחשב לאחד הקניונים המצליחים בישראל. ב־2008 הם מכרו 75% מהבעלות בקניון למגדל עבור כמיליארד שקל. לפי התביעה, אף שהמכירה העניקה למגדל רוב מוחלט מהמניות בקניון, ההסכם בין הצדדים הבטיח שהניהול בפועל ופעולות תכנון ובנייה הקשורות בהרחבת הנכס יוותרו בסמכות האחים גינדי.
לפי התביעה, שהוגשה באמצעות עוה"ד יוסי בנקל וענבל רז ממשרד שבלת ושות', "בכך ביקשו הצדדים להביא לביטוי אופטימאלי את המיומנות המקצועית של התובעת (דירות יוקרה — נ"ב). אל מול הסמכויות ושיקול הדעת הנרחב שניתנו לתובעת, היה עליה לשאת לבדה בסיכונים ובעלויות הנכבדות הכרוכות בייזום, מימון והוצאת הפרויקט לפועל".
מכח סמכויות אלו החלו האחים גינדי בקידום האגף החדש גולדן מרקט, וזכו לפי התביעה בשלבים ראשונים לתמיכה מלאה מצד בכירי מגדל בראשות היו"ר לשעבר דנינו. עם זאת, לפי התביעה יחסה של מגדל לפרויקט החל להשתנות באמצע 2016, כשהועברו לחתימת החברה חוזי השכירות הראשונים. "כשקיבלו הנתבעות לידיהן העתקים מהסכמי השכירות, והתברר להן כי ההכנסות המרשימות הצפויות של הפרויקט מגדילות משמעותית את התמורה שיהיה עליהן לשלם לתובעת עבור רכישת 75% הימנו, לפתע החלו הנתבעות בהעלאת טענות חסרות תום לב שמטרתן להשתחרר מהתחייבויותיהן לפי הסכם הרכישה והתנאים הנקובים בו ולנסות ו'להכתיב' לתובעת עסקה חדשה", נכתב בכתב התביעה.
לפי התביעה, לאחר שהאחים גינדי סירבו לשינויי התנאים שדרשה מגדל, חברת הביטוח הגישה בנובמבר 2016 התנגדות לבקשה להוצאת היתר בנייה לפרויקט שביקשה דירות יוקרה, ולמעשה סיכלה את המשך קידומו.
שכר של 100 שקל בשעה כדי לתצפת על שרונה
עיון במאות עמודי הנספחים שצורפו לתביעה של דירות יוקרה במטרה להוכיח את השלבים המתקדמים שבהן היה מצוי פרויקט גולדן מרקט חושף מספר נתונים פיקנטיים על הליכי ההקמה. כך, הסכם ההעסקה שנחתם עם השף שגב משה, שנשכר להקמת מתחם המזון, זיכה אותו בסכום של 10 אלף דולר בחודש עבור שני חצאי ימי עבודה בשבוע.
נספח אחר חושף הסכם שנחתם מול חברת ביטחון לעסקים, שאנשיה נשכרו למטרות "תצפית, מעקב ורישום של ספקים", במתחם שוק האוכל שרונה בתל אביב. לפי ההסכם, עובדי ביטחון לעסקים נשכרו לחמישה ימים בחודש מרץ 2016 תמורת שכר שעתי של 100 שקל לתצפיתן.
בנוסף הציגה התביעה 23 חוזים שנחתמו או היו לקראת חתימה, להשכרת שטחי מסחר והסעדה במתחם, בהם חוזים עם משה שגב עצמו ורשתות המזון גרג, לה גופרה, הנרי'ס, בורגרס בר ורולדין. במקום אחר בנספחים מתגלה שדירות יוקרה שילמה 180 אלף שקל לחברת AVS עבור הכנת מצגת שיווקית.
חוות דעת של הכלכלן ירון זליכה שצורפה לתביעה העריכה את הנזק שסיכול הקמת המיזם הסב לדירות יוקרה של האחים גינדי ב־648.2 מיליון שקל בנזק ישיר. בנוסף, הנזק העקיף לחברה הוערך ב־200 מיליון שקל בשל הפגיעה בקניון כולו בעקבות גניזת המיזם שנועד להוות את מנוע הצמיחה שלו.
ממגדל נמסר בתגובה: "מדובר בסכסוך עסקי, החברה תביא טענותיה בנושא במסגרת ההליכים המשפטיים".
כוחות השוק
בחינת שוקי האוכל שקמו בשנים האחרונות מלמדת על קשיי הישרדות בענף
שוק האוכל גולדן מרקט שמשפחת גינדי קיוותה להקים בקניון הזהב בראשון לציון היה אמור לבדל את הקניון הזה ממתחריו, כשהמודל של גינדי היה שוקי אוכל בעולם שצצים בערים רוויות תיירים.
אך בינתיים הסכסוך בין השותפים בקניון, גינדי ומגדל, עיכב את המיזם, ועזריאלי פתחה את קניון ראשונים עם מתחם מזון נפרד ומעוצב תחת השם “מרקדו”, שכולל מספר מסעדות ייחודיות.
טרנד השווקים הקולינריים תפס תאוצה בישראל בשנים האחרונות, ואלו החלו להיכנס גם לקניונים, שבשנים האחרונות החלו לנטוש את קונספט מתחמי המזון המהיר, ובמקומו הם פותחים מתחמים קולינריים מעוצבים עם דוכני מזון שאינם עוד מקדונלד’ס או ארומה, שעברו למקום אחר בקניון.
עם זאת, הסתכלות על שוקי אוכל שהוקמו בישראל מלמדת שלא כולם מצליחים לשרוד. השוק האחרון שהוקם בקול תרועה על ידי קובי טרייביטש ושותפים, שוק אלנבי רוטשילד, הגיע לכינוס נכסים לאחר שהתרסק כלכלית ושותפיו הסתכסכו. גם שוק צפון של מיכל אנסקי סבל מחבלי לידה, ובשנה האחרונה היו פרסומים על כך שיזמיו העמידו אותו למכירה.
ב־1993 נפתח קניון הזהב, שהפך לאחד הקניונים הגדולים והפופולריים בארץ, וגרם לסגירתם של מרבית שטחי המסחר בעיר. כיום בסביבתו פועל מתחם "קונים חונים" וחנויות רחוב, והמתחרה הגדול והמשמעותי שלו – עזריאלי ראשונים.
אורנה יפת