קריאת חירום משותפת לביצוע רפורמות בסחר העולמי
ארגון הסחר העולמי, קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי פרסמו היום הודעה משותפת המביעה דאגה מהידרדרות בתחום הסחר וקוראת לבצע רפורמה תוך הגברת השקיפות והגמישות; אחת דרכים לעשות זאת היא באמצעות מו"מ בין מדינות בודדות, בניגוד לשיחות מולטילטרליות
ארגון הסחר העולמי, קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי פרסמו היום (א') הודעת חירום הקוראת לביצוע רפורמות במערכת הסחר העולמית, וזאת על רקע פרישת ארה"ב מהסכמים קיימים והחרפת מלחמת הסחר בינה ובין מדינות נוספות - כך מפרסמת סוכנות הידיעות בלומברג.
- מלחמת הסחר שולחת את התעשייה הסינית להאטה
- מלחמת סחר כוללת? ארה"ב צפויה להיות המפסידה הראשית
- מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין עולה שלב: המכסים החדשים נכנסו לתוקף, נתק בין המדינות
"האתגר הדחוף היום הוא לרתום את כוחו הייחודי של ארגון הסחר העולמי", כך מסרו שלושת הגופים בהצהרה משותפת, "הקצב האיטי בביצוע הרפורמות מאז ראשית שנות ה-2000, שינויים בסיסיים בכלכלה עולמית המחוברת בתוך עצמה יותר מתמיד והסכנה מפני נסיגה במדיניות הסחר - כל אלה דורשים להמריץ מחדש את הרפורמות במדיניות הסחר".
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מתח ביקורת חריפה על הגלובליזציה במהלך נאומו באו"ם והעלה סימני שאלה באשר להשתתפות ארצו במוסדות רב לאומיים כמו ארגון הסחר העולמי. טראמפ איים בעבר להוציא את ארה"ב מארגון זה. מלחמת הסחר המתגברת בין ארה"ב וסין הכוללת הטלת מכסים הדדית הובילה השבוע את מנכ"ל ארגון הסחר העולמי רוברטו אזבדו להזהיר מפני מלחמת סחר כוללת ש"תחתוך 17% מצמיחת הסחר העולמי ו-1.9% מהצמיחה בתל"ג".
המסמך המשותף הדגיש את הצורך לבצע רפורמות בחוקי ארגון הסחר העולמי, תוך הגברת הגישה לסחר המקוון ההולך ומתרחב, הקמת מנגנוני מו"מ גמישים יותר ושקיפות רבה יותר במדיניות הסחר של ממשלות. ההמלצות דומות לאלו שהוצעו החודש על ידי קנדה והאיחוד האירופי ביחס לחוקי הארגון, שעודכנו לאחרונה לפני 23 שנים.
הבנק העולמי, קרן המטבע וארגון הסחר קראו גם לביצוע מו"מ בין מדינות בודדות, בניגוד לשיחות מולטילטרליות הכוללות מדינות רבות, כדי לפצח חסמים בתחום הסחר. ההיגיון מאחורי הדבר הוא הקלות היחסית בה ניתן להגיע להסכמים ביחס לאלה הדורשים קונצנזוס נרחב - ובמקרה של ארגון הסחר העולמי, של כל 164 המדינות החברות בו. בנוסף קראו לביצוע תיקונים במנגנון ישוב הסכסוכים בארגון, שצפוי לעמוד בפני שיתוק לנוכח סירובו של ממשל טראמפ למנות חברים ברשות הערעור שלו. החל ממחר יכהנו בגוף בן שבעת החברים, רק שלושה - המספר המינימלי המאפשר אישור החלטות. אם התנגדות ארה"ב תימשך מעבר לדצמבר 2019, לגוף זה לא יהיו מספיק חברים לחתימה על החלטות והדבר ישתק חלק משמעותי מפעילות הארגון.