ריאל מדריד החדשה - האם הבלאנקוס שינו מטרות?
כריסטיאנו רונלדו עזב את מדריד בגלל שהמטרות שלה ושל "מיסטר צ'מפיונס ליג" כבר לא מותאמות. כיצד זה קשור למבנה השכר במועדון?
פלורנטינו פרס, נשיא ריאל מדריד, חשף בראיון שהתפרסם ב"אס" בסוף השבוע, שכריסטיאנו רונלדו רצה לעזוב ליובנטוס בקיץ - ולא "נדחף" החוצה כפי שנטען עבר. "לא רצינו למכור אותו", אמר הנשיא פרס. "אבל הוא רצה לעזוב בגלל סיבות אישיות ואנחנו הבנו את זה, ובזכות כל הדברים הטובים שעשה, הדלת שלנו היתה פתוחה עבורו. השגנו את הסכום הגבוה ביותר שאפשר היה להשיג".
- למה לשלם על שחקן כדורגל 100 מיליון יורו? כי זה הגיוני
- מלך האינסטוש: פוסט של כריסטיאנו רונלדו באינסטגרם שווה 750 אלף דולר
- יובנטוס במיינסטרים: 105 מיליון היורו ששילמו על רונלדו כבר מתחילים להשתלם
אז מדוע רונלדו רצה לעזוב? מה היו הסיבות האישיות? אולי שיעורי מס טובים יותר באיטליה, אולי אתגר מקצועי חדש ואולי ריאל מדריד שינתה מטרה וזה לא התאים לכוכב הפורטוגלי.
ריאל מדריד, יש לציין, התמקדה בשנים האחרונות בניסיונות לזכות במה שהם מתארים כ"גביע שלהם" - גביע האלופות. ואכן, 4 גביעים ב-5 שנים מצביעים על כך שבריאל הפנו את עיקר המשאבים והמאמצים להשגת הגביע עם האוזניים הגדולות. העניין הוא שההתמקדות הזו די פינתה את צמרת הליגה ליריבה הגדולה, ברצלונה. בארסה זכתה ב-7 מ-10 האליפויות האחרונות בספרד וצמצמה את פער האליפויות מריאל. לריאל יש 33, לבארסה 25.
שחקן של 33 מיליון יורו בשנה
עבור ריאל מדריד זה בלתי מתקבל על הדעת. ריאל מדריד בחיים לא תוותר על ליגת האלופות, אבל נראה שהצעדים האחרונים שלה בשוק ההעברות ובצוות המקצועי נועדו להעניק דגש גבוה יותר על השגת תוצאות בלה ליגה. וזה משהו ש"מיסטר צ'מפיונס ליג", רונלדו, לא כל כך התחבר אליו. איך עוד ניתן לבדוק את זה? בעזרת הגילויים של "פוטבול ליקס".
לפי הפרסומים של הוויקיליקס של הכדורגל - ארגון שמשיג וחושף פרטים פיננסיים של מועדונים ושחקנים - מבנה השכר והבונוסים של ריאל מדריד כיוון את הקבוצה להתמקדות בליגת האלופות. לפי פוטבול ליקס, סרחיו ראמוס - על שכר של 19.3 מיליון יורו בשנה וגארת' בייל וקרים בנזמה (שניהם על 10.9 מיליון יורו בשנה) - היו בעלי השכר הגבוה ביותר בריאל מדריד מלבד כריסטיאנו רונלדו - שקיבל 33 מיליון יורו. ואולם, מעניין יותר היה לראות את תוכנית הבונוסים של הקבוצה. על פי החוזים של הקבוצה, כל שחקן בקבוצה קיבל 600 אלף יורו על זכייה בליגת האלופות (כ-15 מיליון יורו בסך הכול). ואולם, לכריסטיאנו רונלדו היה בונוס לליגת האלופות (600 אלף יורו) ועוד "תשלום משתנה" של 3.68 מיליון יורו במקרה של זכייה בליגת האלופות. "תשלום משתנה" שלאף אחד אחר בקבוצה לא היה בחוזים שנחשפו.
זה לבדו, עשוי ללמד מדוע לרונלדו עצמו היה חשוב יותר להתמקד בליגת האלופות (ולכן כמעט ולא פספס משחק) מאשר בליגה, שלעיתים "הקריב" משחקים ודקות בלה ליגה, בשביל להגיע בריא וטרי יותר למשחקים בליגת האלופות. זו אחת מהסיבות להתמקדות של המועדון כולו בטורניר של אופ"א - בכל זאת, הכוכב הגדול מעוניין להתמקד בתחרות הזו. זה עוד יותר בלט במבנה השכר של המאמן זינאדין זידאן.
כאשר רפא בניטס פוטר בינואר 2016, זינאדין זידאן חתם על חוזה לשנתיים וחצי. חוזה מאוד גדול יחסית למאמן ללא ניסיון. זידאן, שכעוזרו של קרלו אנצ'לוטי ומאמן ריאל קאסטייה קיבל סכום נאה של 600 אלף יורו בשנה, קפץ למשכורת של 3 מיליון יורו בחצי השנה הראשונה שלו כמאמן עם בונוס של 1.5 מיליון יורו על זכייה בליגת האלופות (לרפא בניטס היה בונוס של 600 אלף יורו לזכייה). בעונה השנייה זידאן כבר קיבל 5.78 מיליון יורו שהיו הופכים ל-11.56 מיליון יורו במקרה של זכייה בליגת האלופות - כלומר, הבונוס הוא הגדלת החוזה בצורה משמעותית.
לא ידוע מה הם הבונוסים בחוזה של ז'ולן לופטגי (6 מיליון יורו) אבל ברור שכריסטיאנו רונלדו וזידאן - שני הגורמים המקצועיים שדחפו בעיקר לזכייה בליגת האלופות (כי זה מאוד משתלם ) - כבר לא במועדון ונראה שהקבוצה בונה על סגנון הרבה פחות ישיר (שנבנה סביב היכולות של רונלדו) ומתבססת הרבה יותר על שליטה במשחק עם משחק מסירות קצרות.
וייתכן, גם, שמבנה השכר משפיע על סגנון המשחק עצמו. אגון פרנק וסטפן נויש, שני חוקרים לכלכלה ואסטרטגיה עסקית באוניברסיטת ציריך, השוו במחקרם מ־2011 בין פערי השכר בקבוצות להישגיהן בליגה ולסגנון. הם בדקו את תוצאות הקבוצות בליגה הגרמנית בין עונות 1995/1996 עד 2006/07 וזיהו שקבוצות עם משכורות מאוד שוויוניות וגם קבוצות עם פערי שכר גדולים מאוד מצליחות. "קבוצות עם רמה בינונית של פערי שכר לא ממצות את מגוון הכישורים של השחקנים שלהן", כתבו. כלומר, לפי המחקר יש לקבוצה שתי אפשרויות חלוקת שכר שיכולות לסייע בהצלחה על המגרש: קבוצה עם שניים־שלושה כוכבים רציניים שמרוויחים המון כסף ביחס לחבריהם לקבוצה, או קבוצת כדורגלנים שמרוויחים פחות או יותר את אותו הסכום.
לפי החוקרים, עניין התגמול לשחקנים צריך להיות קשור לסגנון ולתרבות הקבוצה: "קבוצות צריכות להיות בעלות תרבות חזקה של אינדיבידואליזם ופרסים אישיים או תרבות של שיתוף פעולה, עבודת צוות ובונוסים קבוצתיים", לפיהם. היררכיה ברורה בשכר - כלומר שחקן אחד או או שניים שמרוויח הרבה יותר מכל שחקן אחר - תוביל, בהכרח, לסגנון בו הרבה נופל על היכולות של הכוכב הגדול. ומבנה שכר יותר שוויוני יוביל לשיתוף פעולה גדול יותר בין השחקנים. 12 שערים שנכבשו על ידי 6 שחקנים שונים ב-7 משחקים של ריאל מדריד העונה, עשויים ללמד שמשהו בהחלט השתנה בריאל מדריד.