$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

עדות סנדברג בסנאט הערב: פייסבוק תיקח אחריות, ותכה על חטא

סמנכ"לית התפעול של הרשת החברתית תעיד היום מול הסנאט האמריקאי ותציג תמונה פחות ורודה משהציג הבוס שלה לפני כמה חודשים, מנכ"ל טוויטר צפוי אף הוא להעיד ולקבל שאלות קשות על צנזורת ימנים, ועד כמה קל לשגר קמפיין פייק ניוז בשירותי גוגל

לימור גיטלסון 14:1205.09.18

בעצם לא הכל נפלא

 

“צריך את כולם - תעשייה, ממשלות ומומחים אזרחיים - שיעבדו ביחד כדי להישאר בראש" - כך צפויה לומר שריל סנדברג, סמנכ"ית התפעול של פייסבוק, בנאום שתישא בסנאט עוד שעות אחדות והתפרסם מראש.

 

אם בעבר ניסתה פייסבוק ונער הפלא העומד בראשה להעמיד פנים שהכל תחת שליטה, הפעם הטקטיקה היא קצת אחרת: יותר ישירות, הבעת חרטה, ובעיקר בקשת עזרה. "אין לנו את כל הכלים החקירתיים העומדים לרשות הממשלה ואין לנו תמיד את האפשרות לייחס מתקפות למקור שלהן או לזהות מניעים" צפויה לומר סנדברג בנאומה, אך פייסבוק לא רק זורקת אחריות אלא גם מכה על חטא. "היינו איטיים מדי בזיהוי האיום ואיטיים מדי בתגובה" תוסיף סנדברג בנאום שישודר ב-20:30 הערב, זמן ישראל.

 

מארק צוקרברג ושריל סנדברג מארק צוקרברג ושריל סנדברג צילום: איי פי איי

 

 

הכל נשמע יפה ועטוף בסרט כשהוא יוצא מפיה של סנדברג, המיומנת פי אלף בהתנהלות דיפלומטית ועסקית מצוקרברג. הנאום הכתוב מראש הוא כמובן לא פרי מוחה הקודח, כי אם תוצאה של חודשים של התייעצות עם מומחים משפטיים ותדמיתיים. הפנייה לרשויות החוק בבקשת עזרה היא טאץ' מרגש שיכל להיחשב אותנטי, אם היה מתרחש בכל שלב בשנתיים האחרונות ביוזמתה של פייסבוק, ולא על הדרך בנאום לסנאט. ועדיין, הנאום של סנדברג מצביע על שינוי כיוון מצד פייסבוק וגם מפנה חלק מהזרקורים לכיוון מעניין אך דיסטופי אף יותר: נבחרי הציבור.

 

 

 

בקשת העזרה של פייסבוק, ככל שהיא כנה, מניחה ביסודה שיש בממשל הרפובליקני רצון לעצור את ההתערבות הזרה בבחירות בארה"ב. ההנחה הזו שנראית הגיונית על הנייר היא, למרבה הצער והאימה, חסרת ביסוס לחלוטין. אם פנייה ישירה לגורמי החוק כמו ה-FBI או שירותי הביון הייתה יכולה להיות פרודוקטיבית, לא כך המקרה כשמדובר ברפובליקנים. טראמפ עצמו בכלל טוען שלא הייתה התערבות זרה בבחירות בארה"ב, ושנפסקה ההתערבות הזרה בארה"ב, ושההאקרים בכלל בצד של הילארי קלינטון כי שלושה מיליון מהגרים לא חוקיים הצביעו לה בבחירות; וסנאטורים בולטים, ביניהם מרקו רוביו, טענו שיש לבטל את חקירת המעורבות ולקצץ את כוחו של התובע המיוחד רוברט מולר. כך שקל לראות שבעלי הכוח בשלטון האמריקאי לא בהכרח רוצים שיימצא פיתרון לבעיות שפייסבוק מודה שהיא זקוקה לעזרה בהן.

 

כל הקולות בפלטפורמה

 

פייסבוק אמנם לא יכולה לצפות מהממשל הנוכחי לישועה, אך לפחות אינה בודדה במערכה. ג'ק דורסי, מנכ"ל ומייסד טוויטר, יעיד אף הוא מול הסנאט הערב ואף הולך להעיד בנפרד לגבי סוגיה נוספת, שנדמה כי מעניינת את הסנאטורים הרפובליקנים הרבה יותר מאבטחת מערכת הבחירות: החשש כי גורמי ימין מצונזרים בטוויטר. הסנאטור גרג וולדן, ראש הוועדה מולה יעיד דורסי, טען: "אנו רוצים לקחת את האלגוריתמים הלא ברורים אל האור… אנו רוצים להבין יותר טוב איך טוויטר מקבלת החלטות למנוע טעויות והטיה לא הוגנת".

 

 

ג'ק דורסי ג'ק דורסי צילום: בלומברג

 

 

על אף פגישותיו הרבות של דורסי בחודשים האחרונים עם סנאטורים רפובליקנים, האחרונים לא השתכנעו כי הפלטפורמה שלו אינה מקדמת אפליה אנטי-ימנית, ואף איימו לשלוח לו זימון משפטי אם לא יגיע להעיד מרצונו.

 

 

"תנו לי להיות מאוד ברור לגבי דבר אחד: טוויטר איננה משתמשת באידיאולוגיה פוליטית בכדי לקבל החלטות" צפוי לומר דורסי בנאומו, בתגובה להאשמות חסרות הביסוס בנושא שנשמעות מצד ממשל טראמפ. נבחרי הציבור הרפובליקנים יודעים היטב כי אין צורך לספק ראיות, אפילו אנקדוטליות. במציאות של 2018 מספיק לחזור על האשמות מופרכות בכלי התקשורת פעם אחר פעם, ומישהו כבר יצטרך לתת תשובה מכבדת לטענה, חסרת גיבוי ככל שתהיה. "אנחנו מאמינים בתקיפות בלהיות ניטרליים ולאכוף את הכללים שלנו בצורה ניטרלית" נכתב בנאום דורסי. "למעשה, מנקודת מבט עסקית פשוטה, כמו גם מבחינת השיח הציבורי, התמריץ של טוויטר הוא לשמור את כל הקולות בפלטפורמה". בנוסף להסברים על מה זה אלגוריתם ואיך קפיטליזם עובד, ייאלץ דורסי ככל הנראה לענות גם על שאלות מורכבות יותר, כמו חלקה של טוויטר בהפצת מידע כוזב, השפעה על מערכות הבחירות, ומה הם עושים כדי למנוע הישנות של המקרים. יש לקוות שנבחרי הציבור בארה"ב יתעניינו באיומים ממשיים על הדמוקרטיה שלהם כפי שהם מתעניינים בתיאוריות קונספירציה על חסימות-צללים וחסימת פיות.

 

מצד אחד לדבר, מצד שני לאשר

 

גוגל, שכבר שלחה את כל עורכי הדין שלה לקפיטול פעם אחר פעם, הצליחה להוציא פטור מהדיונים הקרבים ואינה נדרשת להעיד. ואולם, נציג אלפבית יקריא בסנאט מסר ממנכ"ל החברה לארי פייג'. בין היתר, יגיד: "אנו מאמינים שיש לנו אחריות למנוע שימוש לרעה בפלטפורמות שלנו ולוקחים אותה מאוד ברצינות… עובדים לזהות ולמזער כל סיכוי למניפולציה... בעוד אופי השירותים שלנו ואופן הפרסום מגבילים התערבות מדינית, אף שיטה אינה מושלמת…" - ואכן, השיטה של גוגל רחוקה ממושלמת, אפילו עתה.

 

חוקרים מ"הקמפיין לאחריות" התחזו לטרולים עם קשרים לקרמלין ורכשו בהצלחה פרסומות פוליטיות פלגניות דרך פלטפורמת הפרסום של גוגל, אותן כיוונו לאזרחי ארה"ב.

 

 

לארי פייג' לארי פייג' צילום: בלומברג

 

 

החוקרים, שארגונם נתמך כספית על ידי אחת מהמתחרות הגדולות אורקל, בכוונה השתמשו בארגון ששמו נקשר לקרמלין והופיע בדיונים רבים בסנאט, בתקווה להפעיל את מנגנון האבטחה של גוגל, אך ללא הועיל. הפרסומות המדוברות הופיעו בערוצי היוטיוב ואתרי חברות חדשות מובילות כמו CNN ,CBS, האפינגטון פוסט והדיילי ביסט. בגוגל קשקשו הרבה בחודש שעבר על מערכת האבטחה המחוזקת שלהם שתמנע התערבות זרה - ואז אישרו רכישה של פרסומי בחירות בכסף רוסי, ממיקוד רוסי ובשם חוות טרולים הקשורה לקרמלין תוך 48 שעות.

 

אולי הפרסומים הנוכחיים, אם לא כל מה שקדם להם, צריכים להוות סימן לגוגל שמלאכתה לא נשלמה. בכל זאת כדאי שהחברה תשלח לסנאט נציג בכיר עם הסבר מקיף על הכשלים של השנתיים האחרונות, או לפחות יותר מדף מודפס וגלגול עיניים.

 

קצרצרים

 

1. רפורמת זכויות היוצרים, אשר בשלבים להפוך לחוק רשמי באיחוד האירופי, יוצרת סערה. בוויקימדיה יצאו נחרצות נגד הרפורמה המתוכננת, שבין היתר תדרוש מאתרי חדשות לקבל אישור טרם ציטוט אתרי חדשות אחרים - מה שמכונה מס הלינקים. עוד סעיף בחוק שהרתיח את ויקימדיה יגדיר את הפלטפורמה בה שותף התוכן - למשל יוטיוב או פייסבוק - כאחראית להפרת הזכויות, במקום המשתמשים. באיחוד האירופי קושרים כתרים לחוק המתוכנן ומסבירים שהוא "יסייע ליוצרים אירופיים לקבל תגמול הולם על יצירתם", בעוד בוויקימדיה ובציבור חוששים, ובצדק, מההשלכות של חוק קיצוני כזה. בעוד היוזמה של המחוקקים אולי ברוכה, נוסח החוק הנוכחי כל כך דרסטי ונטול ניואנסים שהוא עשוי לשנות את פני האינטרנט - ובמיוחד יוזמות משותפות ומקור פתוח - לצמיתות, ולא לטובה.

 

2. גוגל משיקה גרסה חדשה של כרום עם תכונה חדשה: מנהל סיסמאות משופר שיוצר סיסמאות אוטומטית. הרעיון הוא לגרום למשתמשים להפסיק לבחור באותה סיסמה לכל החשבונות שלהם, ובמקום יוצר הסיסמאות האוטומטי של כרום ייצור עבורם סיסמה אקראית בהרשמה לאתרים חדשים, שתישמר ותסונכרן בצורה מאובטחת דרך חשבון גוגל. הרעיון נחמד, אך למחפשי תכנת ניהול סיסמאות אולי עדיין עדיף להשתמש בקיימות בשוק, שכן השירות של כרום לא יעבוד באפליקציות או דפדפנים חיצוניים ובלאו הכי יצריך מנגנון נוסף.

 

 

 

3. סקייפ מוכיחה שהיא לא מתעסקת רק בניסיון אומלל לחקות את סנאפצ'ט, או במראה החיצוני: עכשיו התווסף לה, לקול שירת הללויה, שירות הקלטת שיחות. התכונה, שמבוקשת מזה שנים, התווספה לאפליקציית סקייפ בנייד ותוכנת סקייפ למחשב עבור כל גרסת מערכת הפעלה מלבד ווינדוס 10, באופן תמוה במיוחד. בסקייפ מבטיחים שהתכונה החדשה תושק גם עבור משתמשי ווינדוס העדכנית בשבועות הקרובים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x