יצחק סוארי נפרד מאשטרום כדי להיכנס בעצמו לתחום התשתיות
נאמנות ההשקעות אלייד בניהול סוארי מכרה לחמש המשפחות השולטות באשטרום אחזקה של 14.5% וחדלה להיות בעלת עניין בענקית הבנייה והתשתיות. זאת בעקבות מכרזים ששתי הקבוצות ניסו לגשת אליהם ונתקלו בסוגיות של ניגוד עניינים
לא בכל יום מסתיימת שותפות בת 55 שנים בחברה גדולה. אתמול זה קרה כשאלייד — נאמנות ההשקעות בניהולו של יצחק סוארי — מכרה את מרבית מניותיה באשטרום וחדלה להיות בעלת עניין בקבוצת הבנייה והתשתיות. בעלת השליטה, חברת יונדקו, המוחזקת בידי המשפחות נוסבאום, גירון, משורר, ליפשיץ ורובין, רכשה מאלייד אחזקה של 14.53% תמורת כ־200 מיליון שקל.
- סוארי מכר לשותפים את מרבית מניותיו באשטרום קב' ב-200 מיליון שקל
- השותפות כבר לא בלוק: סוארי נפרד מאשטרום
- אשטרום עושה צ'ק אאוט: במו"מ למכירת 50% משני בתי מלון ב־122 מיליון שקל
העסקה בפרמיה של כ־10%
העסקה התבצעה לפי מחיר של 16.5 שקל למניה, הגבוה בכ־10% משווי המניה בבורסה אתמול בבוקר ומשקף לחברה שווי של 1.36 מיליארד שקל. בעקבות העסקה, שנחשפה לראשונה ב"כלכליסט", טיפסה אתמול מניית אשטרום ב־3.5% בבורסת תל אביב. אלייד החזיקה עד כה ב־19% מהמניות, ובעקבות העסקה היא תישאר עם אחזקה של 4.46% ותחדל להיות בעלת עניין. ככל הנראה, תפזר בהמשך את יתרת מניותיה בבורסה. אחזקתם של בעלי השליטה באשטרום עלתה אחרי השלמת העסקה ל־73.25%.
הרקע להיפרדות הוא כניסתה של אלייד לתחום התשתיות, שבמסגרתה מינתה את עמי לנדאו, יוצא האוצר וחברת שיכון ובינוי, לעמוד בראש חטיבת התשתיות שהקימה.
באחרונה ניסתה אלייד לגשת לכמה מכרזים ממשלתיים, אבל גם היא וגם אשטרום נתקלו בקשיים, בשל טענות לניגודי עניינים. אחזקה של פחות מ־5%, שאליה ירדה אלייד, אינה נחשבת למהותית, ולכן דרכה של זו להשתתפות במכרזי תשתיות סלולה כעת. בנוסף התקשתה אלייד להעסיק את אשטרום כקבלנית בבניית מיזמי נדל"ן, דוגמת בית לאומי קארד, שכן כחברה ציבורית נדרשה אשטרום להמציא מסמכים רבים למניעת ניגודי עניינים.
אלייד לא היתה שותפה לשליטה בחברה, אבל בינה לבין יונדקו היה הסכם בעלי מניות, שחייב את המשפחות להצביע בעד דירקטור אחד לפחות של אלייד כבעלת מניות מיעוט. עד 2013 קיבלה אלייד 600 אלף שקל בשנה כדמי ניהול, והיא אף העמידה בעבר הלוואה של 70 מיליון שקל לאשטרום.
אשטרום מנוהלת בידי גיל גירון ובראש הדירקטוריון עומד רמי נוסבאום, שאמר בעקבות העסקה: "לאחר שנים ארוכות של שותפות מוצלחת עם קבוצת אלייד עמדה בפנינו הזדמנות עסקית לרכישת מרבית אחזקותיה בקבוצת אשטרום. אנו מאמינים בפוטנציאל הקיים בקבוצת אשטרום, שאותה אנו מנהלים זה עשרות שנים, ושמחים על הגדלת אחיזתנו בחברה. השותפות רבת־השנים עם אלייד אינה מסתיימת, ואנו מצפים להרחיב את שיתוף הפעולה העסקי איתה".
היחס בין המשפחות יישמר
אשטרום נוסדה ב־1963, ועד לרכישת המניות מאלייד הוחזקו 58.7% ממניות החברה בידי חברת יונדקו הפרטית. יחס האחזקות בין חמש המשפחות יישמר גם לאחר העסקה ויהיה כזה: משפחת נוסבאום (33.3%), משפחת גירון (33.3%), משפחת משורר (15.4%), משפחת רובין (11%) ומשפחות מור־ליפשיץ (7%).
ב־2014 הנפיקו המשפחות את קבוצת אשטרום בבורסה לפי שווי של מיליארד שקל, כ־20% פחות מהשווי המבוקש. ההנפקה נעשתה במטרה להנזיל את אחזקות הקבוצה ולאפשר לבני המשפחות להנזיל את אחזקותיהם.
אשטרום דיווחה בשבוע שעבר על תוצאותיה הכספיות לרבעון השני, שבו רשמה עלייה של 13.8% בהכנסות ל־948 מיליון שקל לעומת 832.8 מיליון שקל ברבעון המקביל ב־2017. הרווח הנקי ברבעון הסתכם ב־136.3 מיליון שקל. צבר העבודות עלה להיקף של 8.4 מיליארד שקל בסוף הרבעון. אשטרום היא מקבוצות התשתית הגדולות בישראל, והיא פעילה במגזרי קבלנות פרויקטים, זכיינות, תעשיות ובנייה למגורים.
אלייד מחזיקה בשליטה בכמה חברות בשוק הצריכה הפרטית, מהבולטות במשק. היא שולטת בצ’מפיון מוטורס יבואנית מותגי הרכב פולקסווגן, אאודי, סיאט וסקודה, ובניופאן, שעם המותגים שהיא מייבאת נמנים קיצ'נאייד, קאנון, האייר, טושיבה, טפאל ועוד. החברה מחזיקה גם במחצית ממנהרות הכרמל, מעורבת בפרויקטי נדל”ן ותשתיות, ובבעלותה נדל"ן בשווי מאות מיליוני ליש"ט בבריטניה, בעיקר בלונדון. אלייד הוקמה בתחילת שנות השישים בידי איל ההון אהרן גוטווירט, שנפטר בראשית שנות השמונים ולא השאיר אחריו יורשים. מאז 2006 משמש סוארי יו”ר חבר הנאמנים של אלייד, תפקיד שמונה לו לכל חייו.