הפגנת הנכים בתל אביב: "כחלון הבטיח הבטחות ולא עמד ולו באחת מהן"
עשרות נכים מפגינים בצומת עזריאלי בדרישה להשוואת קצבאותיהם לשכר המינימום. המשטרה חסמה את נתיבי איילון לחצי שעה ממחלף שבעת הכוכבים עד מחלף השלום. המפגינים טוענים שהממשלה מתעלמת ממצוקתם ומדרישותיהם
- העסקת בעלי מוגבלויות: לשכת הנשיא ורשות שוק ההון לא עומדות ביעד
- תוכנית: קצבה לנכי תאונות דרכים במקום תשלום חד־פעמי
- אושרה הגדלת קצבאות ל-26 אלף ילדים נכים ב-200-150 שקל; 32 אלף ילדים לא יקבלו תוספת
בוריס אסיפוביץ' הגיע להפגין ואמר: "הרוב המוחלט של הנכים איבדו את כושר עבודתם בגיל שבו הם היו מסוגלים לעבוד וזה אומר שאף אחד לא מבוטח מהצרה הזאת. היום זה אני ומחר, חס וחלילה, זה אתה". בהתייחס לאזהרות אנשי האצר מהגדלת הקצבאות, אמר: "מפחידים אותנו בקריסת כלכלת המדינה, אך תסתכלו לאן מפנים את כספי העם. מכריחים אותנו לחסוך על צרכים בסיסיים של קיומנו כשמיליארדים מכספי הביטוח לאומי מוצאים מכיסנו לצרכים לא ידועים".
יצחק, מפגין אחר, הוסיף: "כחלון הבטיח הבטחות מוקלטות ולא עמד ולו באחת מהן. כל ניסיון להידבר איתו לא עלה יפה. הוא מעביר כסף לשכבות עשירות, התנהגותו מזלזלת, הוא ציין שלאף 'אם זקנה' לא יהיה קר בלילה אך הרבה 'אימהות זקנות' צריכות להחליט אם לקנות תרופות או תנור לחורף".
לדבריה של מפגינה נוספת, איילה משה, "במקום שהכספים של הביטוח הלאומי יגיעו ביום סגריר למבוטחים הנכים והקשישים הם מועברים לתקציב המדינה לצרכים אינטרסנטיים של פוליטיקאים שדואגים לקידום צרכי משרדם. אנחנו רוצים שהכספים יושבו אל הנכים שחרפת רעב על ראשם מזה שנים. מדובר בכספי ציבור וזו השחתה של המערכת באופן ממוסד".
הצטרף למחאה גם דב, שאמר: "מאות אלפי נכים לא יוצאים ממאורתם כדי לא לבזבז שקל. הם שוכבים בבית ערומים למחצה בקיץ כדי לא לבזבז חשמל על מזגן ומכוסים במאה שמיכות בחורף כדי לא לבזבז על חימום. הם בדיכאון ויש להם רגשות אשם שנפלו לטורח על משפחתם וחלקם מתאבדים בשל כך. הם מתלבטים בין רכישת תרופה לאוכל. הם מתים מהזנחה בריאותית ותזונתית בגלל הקצבה הנמוכה והמדינה אחראית לכך".
הנכים מקבלים מאז חודש מרץ קצבה בסיסית בגובה של 3,270 שקלים, בעקבות החוק שעבר לפני כחצי שנה בכנסת והגדיל אותה לראשונה זה 16 שנה. על פי החוק, הקצבה תעודכן בהמשך לסכום של 3,700 שקלים, אך לא נקבע לכך מועד מחייב. הנכים, כאמור, דורשים כי סכום הקצבה יעמוד על 5,300 שקלים, כגובה שכר המינימום, ויוצמד אליו.
המארגנים מסרו כי בהפגנה זו לוקחים חלק גם קשישים שמוחים על גובה קצבאותיהם, שעומדות על 1,535 שקלים ליחיד. עם זאת, ניסיון העבר מלמד כי גם כאשר ההפגנה מוגדרת כמחאה משותפת של נכים וקשישים, כמעט שלא משתתפים בה קשישים שאינם נכים.
יונתן תדמור, ממארגני ההפגנה, אמר: "שר האוצר כחלון הבטיח ולא קיים. קצבת הנכים הגבוהה ביותר מסתכמת בכ-3,200 שקלים עבור 100% נכות, רחוק מאוד משכר המינימום. בכל שנה מתאבדים 70 נכים כי אינם רוצים להיות נטל על המשפחה ומחוסר יכולת לקיים עצמם בכבוד".
לדבריו, "לנכה יש הוצאות מחיה רבות יותר משל אזרח רגיל, אנחנו חיים כל היום בחישובים אם לקנות אוכל או תרופות. ל-80% אין כרטיסי אשראי, הם נמצאים בחובות ובהוצאה לפועל. הממשלה מציגה אותנו כאלימים אך אינה מותירה לנו ברירה. נמשיך במאבק עד שנשיג פתרון. חסמנו את נתב"ג, רכבת ישראל ונתיבי איילון, נשתק גם את מרכז תל אביב".
גד הרן, יו"ר מפלגת "צדק חברתי", שנמסר כי פעיליה ישתתפו בהפגנה, הוסיף כי "כמפלגה שחרתה על דגלה צדק חברתי ושוויון לכל, אנו תומכים במאבקם הצודק של האנשים עם מוגבלות והאזרחים הוותיקים. בישראל יש 960 אלף מקבלי קצבאות זקנה, שחיי רבים מהם תלויים בהן לחלוטין. הקצבה לקשיש עומדת על 1,535 שקלים, ולאחרונה עודכנה בשישה שקלים. זהו ביזיון ולעג לרש. לצערנו קולם של הקשישים לא נשמע ואנו נהיה כאן כדי לזעוק את זעקתם".