$
שוק ההון

התנודתיות בשוק המט"ח חתכה 11% מהרווח של אדמה

החברה שנמצאת באחזקת תאגיד כמצ'יינה של ממשלת סין סבלה במחצית הראשונה של השנה מעלויות יקרות של הגנות מטבע שעלו לה יותר מ-30 מיליון דולר; הרווח הנקי הסתכם ב-72 מיליון דולר

חזי שטרנליכט 16:3127.08.18

הגנות המטבע שחקו את התוצאות של ענקית מוצרי ההדברה אדמה ברבעון השני של 2018. החברה שנמצאת באחזקת תאגיד כמצ'יינה, של ממשלת סין, סבלה במחצית הראשונה של השנה מהשלכות של עלויות יקרות של הגנות מטבע שעלו לה יותר מ-30 מיליון דולר ופעלו לרעתה. ההשפעה של ההגנות היקרות צפויה להסתיים ברבעונים הקרובים, להערכת ההנהלה. הרווח הנקי של החברה ירד בכ-11% ובניכוי השפעות המטבע עלה בכ-4.9%.

 

אדמה חתמה את הרבעון השני עם מחזור מכירות של כ-1.02 מיליארד דולר, גידול של 9.2% ביחס לרבעון השני אשתקד. אלמלא ההשפעה השלילית של הגנות המטבע מדובר היה בצמיחה של כ-10.6% במכירות. לדברי מנכ"ל אדמה, חן ליכטנשטיין, החברה חווה ביקושים ערים במרבית הטריטוריות הגיאוגרפיות שבהן היא פועלת. החברה מדווחת למעשה על צמיחה כמותית חזקה של 6.2% כתוצאה מביקוש מתמשך למוצרים מבודלים, ועלייה בנתחי השוק בכל השווקים המרכזיים.

 

בשורה התחתונה סיימה אדמה את הרבעון השני עם רווח נקי של 72 מיליון דולר, קיטון של 11.1% ביחס לרבעון השני המקביל אשתקד. בניכוי השפעות המטבע השליליות היתה רושמת אדמה גידול של 4.9% ביחס לרבעון השני המקביל ורווח נקי של 85 מיליון דולר.

 

במחצית הראשונה של 2018 הצליחה אדמה לרשום קצב צמיחה במכירות שהיה גבוה יותר מארבע המתחרות העיקריות שלה. אדמה רשמה גידול של 10% במכירות בחציון שהסתכמו בכ-2.04 מיליארד דולרים. בניכוי הגנות המטבע השליליות המכירות היו צומחות ב-12.1%. המתחרות העיקריות FMS רשמה צמיחה של 8.3%, BASF רשמה גידול בהכנסות של 6.9%, סינג'נטה רשמה צמיחה של 6.5%, וחברת קורטבה גדלה ב-3.1%.

 

חן ליכטנשטיין מנכ"ל קבוצת אדמה חן ליכטנשטיין מנכ"ל קבוצת אדמה צילום: עמית שעל

 

הסיבה להשפעה החריגה והשלילית של שערי המטבע על החברה נבעה מהצורך שלה להגן על המכירות שלה בגוש היורו. החברה קנתה הגנות בשנת 2017 עבור השנה הנוכחית כשהיורו היה חלש ואז הוא התחזק בתחילת 2018, אך עיתוי נסיבות לא מוצלח מבחינת אדמה גרם להתחלה של עונה מאוחרת לחקלאים באירופה. היא מדביקה בימים אלה את המכירות שהפסידה בשל כך, אך בינתיים היורו בחצי השנה האחרונה שוב נחלש באופן דרמטי. הנדנדה הזאת גרמה שהמכירות והגנות המטבע לא תאמו אלה את אלה והובילו לעלות כבדה יחסית.

 

ליכטנשטיין מעריך שעם הזמן החברה תוכל את להקטין ההשפעה של היורו/דולר ככל שהמכירות שלה בשאר העולם יהפכו לדומיננטיות עוד יותר על פני גוש היורו. כדוגמא הוא מציין כי "ב-2015 כשהיורו צלל מ-1.32 יורו לדולר ל-1.05 בשנה אחת, באותה תקופה מכרנו במיליארד דולר באירופה. המשמעות של זה יכול להיות אימפקט של 100-200 מיליון דולר בשנה על השורה התחתונה. בשביל זה אנחנו מגינים על שערי המטבעות. אני מעדיף להסביר מדי פעם שהפסדנו 30 מיליון דולר בהגנות מטבע ושלא נגיע למצב כל כך חריג. פעם אירופה היתה פעם חצי מהעסק, היום אירופה מתקרבת להיות רבע מהעסק של אדמה. אני מעריך שעם הזמן נוכל לספוג את זה".

 

עניין נוסף, שקשור בחשיפה חשבונאית שלחברה אין הרבה שליטה בה קשור במטבע הברזילאי. בברזיל יש לאדמה נכסי מס שלא במזומן. השווי שלהם משתנה בהתאם למטבע הברזילאי. ברבעון השני היתה לכך השפעה שלילית של 11 מיליון דולרים. אך לדברי ההנהלה אין לה השלכה מעבר לרישום החשבונאי על הפעילות העסקית בפועל.

 

מדינה אחרת שבה נרשם פיחות חד במטבע היא טורקיה. "שם העסקים שלנו היו חזקים ברבעון השני", מסביר ליכטנשטיין. "זאת משום שאנחנו פועלים שם עם הגנות 100% על התקבולים במדינה. גם במצב שבו הלירה הטורקית התרסקה אנחנו מוגנים. התמחור של כל המוצרים שלנו במדינה הוא בדולרים, ואנחנו עושים כמעט כל יום התאמה ללירה תורכית. בשנייה שהכסף מתקבל מהלקוח אנחנו קונים הגנות בבנקים מחוץ לטורקיה. אותו הדבר אנחנו עושים גם בברזיל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x