שוק המט"ח: היורו עלה ל-4.22 שקלים, הדולר שמר על יציבות
המטבע האירופי עלה ב-0.4%, היציג של הדולר נקבע על 3.63 שקלים; ביום רביעי - הודעת הריבית של בנק ישראל; אזימוט השקעות: "יהיה מעניין לראות האם פלוג תספק רמיזה ראשונה לכך שהריבית תעלה בחודשים הקרובים"
המסחר בשוק המט"ח המקומי: הדולר שמר על יציבות ושערו היציג נקבע על 3.63 שקלים, היורו עלה ב-0.4% ל-4.22 שקלים. בשווקים הבינ"ל יורד ביורו ב-0.1% ונסחר ב-1.161 דולר.
- תנועות קלות בפתיחת שבוע המסחר במט"ח - בשוק המקומי והבינ"ל
- בנק ישראל עשוי לרמוז על העלאת ריבית ראשונה כבר ביום רביעי
- מי יהיה הנגיד הבא של ישראל ולמה זה בכלל משנה
רמזים מבנק ישראל?
"אף שבשוק לא מצפים לשינוי כלשהו בגובה הריבית, יהיה מעניין וחשוב לראות האם נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, שצפויה לסיים את הקדנציה בנובמבר, תצרף להודעה המסכמת רמיזה ראשונה לכך שהריבית תעלה בחודשים הקרובים. להערכתנו, הסיכויים לכך טובים למדי וזאת מכמה סיבות עיקריות: קצב הצמיחה של המשק ממשיך להיות נאה ובמחצית הראשונה של השנה הוא הסתכם ב־4%. גם נתוני הצמיחה החלשים לכאורה ברבעון השני (2% במונחים שנתיים) קשורים בעיקר לעלייה החדה ביבוא כלי הרכב ברבעון הראשון", אומרים דרור גילאון ואורנן סולומון מבית ההשקעות אזימוט.
הצמיחה ללא השפעת השינויים בהכנסות ממסים בשל התנודות ביבוא כלי רכב עלתה ברבעון השני ב־3%, לאחר עלייה של 3.6% בחישוב שנתי ברבעון הראשון. חוץ מהצמיחה הנאה הכלכלה נהנית משוק עבודה חזק הכולל שיעור אבטלה שקרוב לרמות השפל ההיסטוריות, ושיעור גבוה של משרות פנויות מסך המועסקים במגזר העסקי (שוק של עובדים). גם מחירי הדיור שתקועים ברמה בועתית עשויים להתמתן אם הריבית תהיה גבוהה יותר", מוסיפים גילאון וסולומון.
סין מנסה להרגיע את האמריקאים
בסין הודיע בסוף השבוע הבנק המרכזי (People's Bank of China) על שינוי בדרך ניהול שוק המט"ח - ובאופן ספציפי בדרך החישוב של נקודת האמצע של תחום המסחר ביואן. הצעד מכוון לבלום את הירידות המתמשכות במטבע הסיני, ומשקף לדעת אנליסטים הצהרת כוונות כלפי ארה"ב, לפיה אין ברצונה של סין לעשות שימוש במטבע המקומי כאמצעי במלחמת הסחר המתהווה בין המעצמות.
היואן נחלש באופן עקבית בשבועות האחרונים, בעיקר לנוכח החששות מהשלכות אפשריות של מלחמת הסחר על הכלכלה הסינית. הבנק הסיני מגיב כאמור בסוף השבוע ללחץ המופעל על המטבע, עם הודעה על שיטת חישוב חדשה (counter-cyclical factor) שמטרתה לשמור על יציבות יחסית של נקודת האמצע – שערו של היואן הסיני (הידוע גם בכינויו רנמינבי) נקבע מידי יום על ידי הבנק המרכזי באמצעות קביעת שער אמצע שממנו יכול לנוע המטבע לכל היותר 2% לכל צד.
הבנק הסיני לא סיפק הסבר על שיטת החישוב החדשה שעליה הכריז אך האנליסטים מעריכים שהכוונה היא בשיטה שתאפשר לייצר נקודת אמצע שתגיב לכל תנועת יתר מתמשכת של המטבע לאחד הכיוונים.
מדיניות הריבית בארה"ב
ביום שישי חזר יו"ר הפד בנאומו בג'קסון הול על העמדה שהציג הבנק המרכזי לאורך כל הודעות הריבית שפרסם לאורך השנה, לפיה הריבית תמשיך לעלות בקצב מתון (למרות הביקורת שהביע הנשיא טראמפ ימים ספורים קודם לכן - טראמפ מעוניין בהותרת ריבית נמוכה לטובת המרצה נוספת של הכלכלה). פאוול אמר כי המדיניות של הפד נועדה להבטיח כי שהצמיחה תחת שליטה ומבלי לפגוע במומנטום הכלכלי: "המדיניות הנוכחית של העלאות ריבית הדרגתיות לוקחת בעיני ברצינות את שני הסיכונים הללו", אמר פאוול.
"הנאום של יו"ר הפדרל ריזרב פאוול בג'קסון הול היווה הלכה למעשה המשך ישיר לפרוטוקול ישיבת הפד האחרונה שהתפרסם ביום רביעי. בגדול, על אף שהאירוע השנתי בג'קסון הול ידוע ככזה שנגידי הבנקים המרכזיים מנצלים לעיתים קרובות להפרחת בלוני ניסוי, הנאום של פאוול לא תרם יותר מדי תובנות חדשות והשורה התחתונה שלו היא שמה שהיה הוא שיהיה", אומר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות.
דודי רזניק, מנהל מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון, אומר כי אף שפרוקטוקול החלטת הפד חשף כי העלאת ריבית אכן צפויה בחודש הבא, בראייה קדימה בכירי הפד מוטרדים ממלחמת הסחר - כאשר הסלמה במלחמת סחר עשויה להביא להפוגה בתהליך העלאת הריבית.
"מלחמת הסחר, על פי ראשי הפד היא אולי הסיכון העיקרי בעת הנוכחית לצמיחת הכלכלה בארה"ב. השוק בארה"ב מגלם הסתברות של מעל 90% להעלאת ריבית בחודש הבא ומעט מעל 60% להעלאת ריבית נוספת בחודש דצמבר. לגבי שנת 2019 מגלם השוק בין העלאה אחת לשתיים לכל היותר", אומר רזניק.