סמנכ"ל הכספים של ביג: "המכות החזקות למרכזי המסחר בארה"ב מאחורינו"
פדיונות השוכרים בישראל של חברת מרכזי הקניות הפתוחים עלו במחצית הראשונה של 2018 בשיעור גבוה מזה של עזריאלי ומליסרון - 4.4%. ה־NOI של ביג עלה ברבעון השני ב־7.2% ביחס לרבעון המקביל
האם המשבר של הקמעונאות המסורתית בארה"ב מתחיל לדעוך? לדברי סמנכ"ל הכספים של ביג אסף נגר, יש סממנים להתאוששות בשוק האמריקאי. לביג, שמוכרת היטב לציבור בישראל בשל 347 אלף מ"ר שטחי המסחר במרכזים הפתוחים שהיא מחזיקה ומפעילה, יש גם פעילות בארה"ב. החברה שותפה בכמה מהם שם, וגם מנהלת מרכזים מסחריים פתוחים, בהיקף משמעותי של 684 אלף מ"ר. לא מדובר בנתון משמעותי לשוק האמריקאי, אבל הוא כן מעיד על מידת ההשפעה של המסחר הקמעונאי בארה"ב על ביג, שבה שולט יהודה נפתלי.
- ביג רכשה קרקע לבניית דיור מוגן בשכונת כרמי גת
- מנכ"ל ביג: "למרות הניסיונות להספיד את מרכזי הקניות - הם ימשיכו לצמוח"
- קמעונאות בכוננות: יוצאות מהאופנה כדי לשרוד
לדברי נגר, "ברמת המאקרו, ארה"ב במצב מצוין. האבטלה נמוכה, האינפלציה התחילה לעלות, התחילו להעלות גם את הריבית. אבל אם מנתחים את שוק המסחר, ב־2017 השוק שם חטף הרבה מכות ופשיטות רגל משמעותיות. אני לא חושב שזה נגמר, אבל לדעתי המכות החזקות כנראה מאחורינו".
ביג סיכמה את הרבעון השני והמחצית הראשונה של 2018 עם תוצאות חיוביות. הצמיחה בפדיונות מהשוכרים של החברה צומחת בקצב חד ספרתי היתה גבוהה מזו של חברות הקניונים הגדולות במחצית הראשונה: 4.4% בביג לעומת 3.1% בעזריאלי וירידה של 0.25% במליסרון. קשה לדעת אם מדובר בטעם המשתנה של הציבור, ניהול נכון או פשוט שהקיפאון עדיין לא הגיע לביג.
ההכנסות שביג מקבלת מהשוכרים נטו (NOI) הסתכמו ב־148.2 מיליון שקל - עלייה של 7.2% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. ה־NOI של הנכסים הזהים של החברה בשני הרבעונים, עלה בשיעור מתון יותר של כ־2%. נתון זה נחשב חשוב יותר משום שהוא משקף את הקצב האמיתי של צמיחת עסקי החברה. ביג רשמה זינוק של 6.2% ברווח הנקי המתואם, שממנו מנוכים נתונים חד־פעמיים כמו שערוכים או מימושים (FFO). ה־FFO עלה בכ־6.2% לעומת הרבעון המקביל והסתכם ב־83.3 מיליון שקל. הרווח הנקי של החברה צנח בכ־74%, והסתכם בכ־53.1 מיליון שקל, לעומת 207.8 מיליון שקל ברבעון השני אשתקד.
מנגד, במחצית הראשונה נרשם קיטון של כ־61%. הרווח הנקי במחצית הסתכם בכ־102.7 מיליון שקל, לעומת 262.8 מיליון שקל בתקופה המקבילה. בחברה ציינו כי במחצית הראשונה חלה ירידה בשווי ההוגן של נכסי החברה, בהיקף של כ־31.5 מיליון שקל, לעומת עלייה בשווי הוגן של כ־186 מיליון שקל בתקופה מקבילה. עיקר הירידה בשווי מקורה בארה"ב, בעוד שבתקופה המקבילה אשתקד נרשם רווח שנבע ברובו מירידת שיעורי ההיוון בישראל.
בשיחה עם "כלכליסט", התייחס נגר למצב בארה"ב וציין כי "בשוק האמריקאי אנו לא מקבלים את המידע על הפדיונות מכל השוכרים. אך יש לנו מידע על כ־60% מהשוכרים. מהמידע הזה אנחנו יודעים שבמחצית הראשונה של 2018 היתה עלייה קלה של 0.5%. כשבוחנים את ההכנסות שלנו מנכסים זהים, מגלים שם יציבות".
הוא הוסיף כי "ה־NOI של הנכסים הזהים שלנו בישראל עלה ביותר מ־2%, אנחנו ממשיכים להוריד את עלויות המימון. אנו רואים הפרשים מהותיים בכמה שהפדיונות שלנו עולים לעומת כמה שהם עלו במליסרון ועזריאלי. אני מעריך שזה בגלל שמרכזי הקניות הפתוחים נפגעו פחות לעומת הקניונים".