מה הסטטיסטיקות אומרות על סגנון הכדורגל בליגת העל?
חברת Redwood מבפ"ת, שמספקת שירותים לגורמים המובילים בשוק המידע המקצועי למגוון ענפי ספורט בינלאומיים, בדקה 840 קבוצות ב-53 ליגות בעולם; היא ריכזה מספר נקודות מידע מעניינות שעשויות ללמד על סגנון הכדורגל בליגת העל
חברת Redwood, שיושבת בפתח תקווה ומספקת שירותים לגורמים המובילים בשוק המידע המקצועי למגוון ענפי ספורט בינלאומיים, חקרה 840 קבוצות ב-53 ליגות מאירופה ומהעולם בעונת 2017/18 וריכזה מספר נקודות מידע מעניינות, שעשויות ללמד על סגנון הכדורגל בליגת העל ביחס לליגות כדורגל אחרות בעולם.
- "אחד הפרקים הטובים בהיסטוריה של מכבי ת"א"
- התרבות במכבי חיפה מקולקלת
- "הייתי מנקה שירותים בשוק הכרמל בבוקר והולך לאמן בערב"
הנתונים נאספו על ידי מנתחי דאטה ישראלים (רובם סטודנטים או חיילים משוחררים) עבור כלכליסט.
הרמות לא ברמה
אחד הדברים הבולטים בליגת העל הוא חוסר היעילות של ההרמות (קרוסים) במשחק שוטף. לפי Redwood ליגת העל ממש נמצאת בממוצע ביחס לשאר הליגות שנבחנו: 26.48 למשחק. לשם השוואה, בסריה A יש כ-30 הרמות במשחק. בגרמניה כ-25.5. באיטליה, בליגה השנייה, יש 33.13 למשחק - יותר מכל ליגה אחרת. בליגת המרוקאית יש הכי מעט קרוסים למשחק - 21.42. בממוצע, 16% מהרמות בליגת העל הובילו לאיום לשער. זה הממוצע מהליגות שנבדקו. עם זאת, רק 2% (פחות מהממוצע) הובילו לשערים. הליגה הלאומית, אגב, הכי גרועה בעולם בלייצר שערים מהרמות במשחק שוטף. רק 1.6% מההרמות הופכות לשערים.
אוהדי מכבי חיפה, אל תסתכלו
לפי Redwood מתוך 840 הקבוצות בליגות שנבדקו מכבי חיפה במקום ה-29 בעולם מבחינת מספר הרמות למשחק - עם 19 כדורי רוחב במשחק שוטף (זה הרבה) בעיקר בזכות (או בגלל) ארנסט מאבוקה, ששלח מעל לשמונה קרוסים ממשחק פתוח למשחק. כאשר בוחנים כמה מתוך כדורי הרוחב הללו הובילו לאיום לשער מכבי חיפה מטפסת למקום ה-19 מתוך 840 קבוצות עם 3.36 למשחק. כאשר בוחנים אחוז שמוביל לשערים מתוך הקרוסים - חיפה מתדרדרת למקום ה-581 בעולם עם פחות מ-2%. בליגת העל רק אשדוד, מכבי נתניה ושתי היורדות הפועל עכו והפועל אשקלון הרימו את הכדור גרוע יותר מאשר מכבי חיפה.
לפי המדדים, בליגת העל מסתמכים על התקפות מתפרצות (התקפה מתפרצת מוגדרת כ"התקפה מהירה שהחלה כאשר הקבוצה היריבה לא מסודרת הגנתית") - יותר מכמעט כל ליגה אחרת בעולם: 15.93 מתפרצות במשחק. זה מקום 14 מתוך 53 ליגות שנבדקו. הליגה הלאומית במקום הרביעי מבחינת מספר התקפות מתפרצות - כמעט 17 למשחק.
הקבוצות בליגת העל גם יעילות במתפרצות. כמעט 17% מהמתפרצות מסתיימות באיום על השער. זה במקום השישי בעולם - מעל חמש הליגות הגדולות של אירופה (כן, היא השישית בעולם - גיחי גיחי). עם זאת, בטבלת המתפרצות שהוביל לשער - ליגת העל ממוצעת. במקום באמצע בין ה-53 הנמדדות. אחת מהסיבות לכך שליגת העל מסתמכת על מתפרצות היא מכבי נתניה - שמבין 840 הקבוצות הנמדדות, נמצאת במקום הראשון בשערים ממתפרצות (הרבה מאוד מהשת"פ של דיע סבע וערן לוי). נתניה כבשה 0.5 שערים להתקפה מתפרצת.
ההסתמכות על מתפרצות עשויה ללמד על אימוץ אסטרטגיה הגנתית במיוחד של המאמן הישראלי הממוצע, שלאור ההיסטוריה לא ממש בעל יכולת לשמור על מקום עבודתו לאורך העונה.
נחים בנייחים
אם במתפרצות ליגת העל מעל הממוצע, במצבים נייחים (קרנות, בעיטות חופשיות בשליש האחרון ופנדלים) ליגת העל אחת מהגרועות באירופה. בעונה שעברה מספר המצבים הנייחים למשחק בליגת העל היה נמוך מאוד בהשוואה לממוצע (17.3 מצבים נייחים למשחק לעומת ממוצע של 20.21). ליגת העל דורגה במקום הלפני אחרון בקטגוריה (רק בליגה הארמנית היו פחות מצבים נייחים למשחק). ליגת העל דורגה לפני אחרונה גם באחוז המצבים הנייחים שהובילו לשער (רק הליגה האוקראינית עם אחוז נמוך יותר). בליגת העל נדרשו כמעט 50 הרמות ממצבים נייחים לייצר שער בעוד הממוצע עמד על כ-37. הקבוצה הישראלית הגרועה ביותר בניצול מצבים נייחים היא מכבי תל אביב, שדורגה במקום ה-835 (שישי מהסוף) באחוז מצבים נייחים שהובילו לשער.
גם מבחינת קרנות ליגת העל במקום נמוך (39) ומבחינת אחוז הקרנות שהובילו לאיום על השער לא שונה (מקום 38). ליגת העל במקום האחרון במספר הקרנות שהובילו לשער. בליגת העל צריך 57 קרנות כדי להבקיע. הממוצע ב-53 הליגות הוא 37. הפועל חיפה והיורדת הפועל עכו לא כבשו כלל מקרנות. אולי ככה זה בתרבות שלא ממש מקדשת ירידה לפרטים ולפי חלק מאנשי המקצוע "מצבים נייחים הם לא חלק מהמשחק"?
אגב, מבחינת בעיטות חופשיות - ליגת העל לא רעה בכלל. 30.5% מהבעיטות החופשיות הובילו לאיום על השער - זה מקום 12 מבין כל הליגות. גם באחוז הבעיטות החופשיות שהובילו לשער, ליגת העל מדורגת במקום ה-12 עם שער כל 36.1 בעיטות (ממוצע בליגות הוא 40.7).
כשמפרידים בעיטות חופשיות לבעיטות חופשיות שמהן בעטו בצורה ישירה לשער (ולא הרימו או הוציאו קצר), מובן למה ליגת העל במקום המאוד מכובד מבחינת שערים שערים מבעיטות חופשיות.
רק באוסטרליה, קטאר, דנמרק ואיטליה כבשו יותר מליגת העל בבעיטות ישירות לשער. 8.53% מהבעיטות הישירות בישראל נהפכו לשער, כשהממוצע בליגות הוא 5.59%. האחראיות לנתון הזה הן בית"ר ירושלים (7 שערים מ 22 נסיונות – 31.82%) והפועל חיפה (4 שערים מ 16 נסיונות – 25%), שמדורגות במקומות 4 ו-8 בהתאמה מתוך 840 קבוצות בעולם. בליגת העל גם מסתמכים יותר על בעיטות מחוץ לרחבה מאשר רוב הליגות בעולם. ליגת העל עם 0.4 שערים מחוץ לרחבה במשחק - מקום 10 בעולם כשבית"ר ירושלים במקום הרביעי מתוך 840 הקבוצות שנבדקו עם 0.47 שערים למשחק מחוץ לרחבה - באירופה, רק אייאקס ופיינורד כבשו יותר מחוץ לרחבה למשחק.
מבחינת "אלימות" - ליגת העל במקום השביעי בעולם מבחינת כרטיסים אדומים למשחק (0.28 למשחק). מעל ישראל רק בוליביה, מקסיקו, קוסטה ריקה, ארגנטינה, צרפת ורומניה. הפועל אשקלון ספגה 0.27 אדומים למשחק - מקום 12 מתוך 840 קבוצות.
האם ליגת העל "התקפית" או הגנתית? זו שאלה מורכבת יותר לענות. עם זאת, ב-Redwood יכולים להצביע על "אירועים התקפיים" כמדד לרמת התקפיות. אירוע התקפי הוא כל אירוע החזקת כדור שמסתיים. כלומר, יוזמה התקפית שמגיעה לסיום על ידי שריקה, חטיפת כדור או בעיטה לשער. מאחר שמדובר במדד מסובך, הבדיקה נעשתה על 3 ליגות ברמת הליגה הישראלית - הליגה הדנית, הליגה הקרואטית והליגה הקפריסאית - והן הושוו לחמש הליגות הגדולות.
בדנמרק יש הכי הרבה אירועים התקפיים - 229.4 למשחק. מיד אחריה הבונדסליגה - 226.7 ואז הפרמיירליג - 223 למשחק. ליגת העל (218.7 אירועים התקפיים) מעל הליגה הספרדית (217.1) והליגה הקפריסאית (208.6). מכבי תל אביב היתה הקבוצה עם הכי הרבה אירועים התקפיים בליגת העל בעונה שעברה (122.8 למשחק). מכבי חיפה היתה שנייה (120.8), הפעול קריית שמונה שלישי (118 למשחק) והאלופה הפועל באר שבע (117).
לשם השוואה, הקבוצה "ההתקפית" ביותר מהנבדקות, היתה ברונדבי הדנית (137.8 אירועים התקפיים במשחק). דינמו זאגרב שנייה (134.7) וטוטנהאם שלישית (130.5 למשחק). מנצ'סטר סיטי, נאפולי, RB לייפציג, אייבר, רומא, היידוק ספליט וליברפול בעשירייה ההתפית ביותר (בין 125 אירועים התקפיים ל-129 אירועים התקפיים במשחק).
ב-Redwood בדקו גם מול מי עשו הכי מעט אירועים התקפיים באירופה בעונה שעברה. מנצ'סטר סיטי היתה במקום הראשון - 81.21 אירועים התקפיים למשחק. באיירן מינכן שנייה - 84.7 ו-AEK לרנקה הקפריסאית שלישית (86.1). פריז סן ז'רמן (87.5), אפועל לימאסול (87.78), נאפולי (87.89), דינמו זאגרב (90.17) גם כן בעשירייה הראשונה. מכבי תל אביב (90.67) היתה הקבוצה הישראלית עם הכי מעט אירועים התקפיים נגדה. מכבי חיפה אחריה (91.24).