"אחד הפרקים הטובים בהיסטוריה של מכבי ת"א"
המנהל הספורטיבי של מכבי תל אביב ג'ורדי קרויף עוזב אחרי שש עונות ומשאיר מורשת שהשפיעה על הכדורגל הישראלי כולו. כעת יצטרך הבעלים מיטשל גולדהאר לאסוף את השברים ולהכין את הקבוצה לחוקי הפייר פליי של אופ"א
כשג'ורדי קרויף הגיע למכבי תל אביב בקיץ 2012 זה היה לאחר שנתיים לא קלות תחת הבעלים מיטשל גולדהאר. שלושה מאמנים שונים ואבי נמני, שתפקד בפועל כמנהל ספורטיבי, לא הצליחו לקרב את הקבוצה לאליפות על אף התקציבים הנאים שסיפק הקנדי. מעבר לכך, כשקרויף קיבל לידיו את השחקנים שחזרו מהפגרה, חלקם היו בכושר שלא מתאים כלל לכדורגל מקצועני. אחד מהם אף חזר עם משקל עודף של כ־20% ממשקלו האידיאלי. אך על האדמה הקשה הזו קרויף בנה את המועדון מחדש.
- הצ'אנס האחרון של ג'ורדי קרויף
- 6 הערות על האליפות של הפועל באר שבע
- פיטורי ארבלדזה ממכבי ת"א: למי נגמרו האנרגיות?
קרויף לא הגיע לקבוצה גדולה אלא לשלד של קבוצה כזו. לפי הודעתם המשותפת של גולדהאר וקרויף אתמול הוא יעזוב אותה בתום העונה. תחת שרביטו מכבי תל אביב זכתה בשלוש אליפויות, כולל טרבל, היא השתתפה בשלב הבתים של ליגת האלופות וצברה מספר נאה של נקודות בדירוג אופ"א (טיפוס ממקום 175 באירופה ל־63) בזכות השתתפויות מרובות בשלב הבתים של הליגה האירופית.
כסף והצלחות
חלק מהמאמנים שהביא קרויף כמנהל ספורטיבי — אוסקר גארסיה, פאולו סוזה, פאקו אייסטאראן, סלבישה יוקאנוביץ', פטר בוס — הותירו בקבוצה לא רק זכרונות אלא גם ידע והבנת כדורגל לפני שעזבו למקומות טובים יותר. הוא אף הביא אנשי מקצוע זרים כמו מאמן הכושר חואן טוריחו ששינה את הגישה לאימון לא רק במכבי תל אביב אלא גם אצל חלק מיריבותיה.
קרויף הגיע לקבוצה עם סגל בשווי 8.7 מיליון יורו לפי Transfermarkt ועוזב אותה עם סגל בשווי של 22 מיליון יורו. וזה אחרי שהוציא (נטו) רק כ־700 אלף יורו על רכש לאחר שקנה שחקנים ב־17.05 מיליון יורו ומכר ב־16.3 מיליון. שחקנים שווים שקרויף החתים עשויים להימכר בעתיד ולהגדיל עוד יותר את שורת הרווח שקרויף רשם במועדון.
בנוסף, קרויף ניקה אינטרסים זרים רבים ששררו בחדר ההלבשה בקריית שלום. אך המורשת הגדולה ביותר שלו היא ככל הנראה הגדרת התפקיד מנהל מקצועי בכדורגל הישראלי. אחרי שלוש שנים מוצלחות מאוד ושלוש שנים מוצלחות פחות, בכדורגל הישראלי סוף־סוף מבינים את התפקיד הזה.
כמובן שלא הכל היה מושלם בקנדציה של קרויף במכבי. בשלוש שנים האחרונות הקבוצה התקשתה לעמוד בציפיות שהוטלו עליה לזכות מדי שנה באליפות. בלי ערן זהבי הקבוצה פשוט לא מהווה הכוח העצום שהיתה בשנים הראשונותצ של קרויף. ההולנדי גם לא הותיר מורשת טקטית מכובדת, בשונה מאביו יוהן, אם כי ספק כמה הדבר היה אפשרי בהתחשב בתחלופה הגבוהה של המאמנים בקבוצה. חלק מהשחקנים הזרים שהביא לא הביאו את התוצאות המצופות בהתחשב במחיר ששולם עבורם. ועדיין, גולדהאר סיכם את תקופתו בצורה הטובה ביותר: "הפרק עם הכותרת ג'ורדי קרויף יהיה אחד מהפרקים הטובים ביותר בהיסטוריה של מכבי תל אביב".
זריקת קוביות אחרונה
אלא שמבחינת קרויף וגולדהאר הפרק הפך לפחות טוב בסוף השנה שעברה. אחרי עונה שנייה ברציפות ללא אליפות גולדהאר החל לפקפק ביכולת של קרויף לשנות את המומנטום. "כשגולדהאר לא מעוניין במישהו, הוא נותן לו להרגיש את זה", אומרים בסביבתו של הבעלים הקנדי. כבר בשנה שעברה נפלה ההבנה שייתכן שקרויף מיצה את תפקיד המנהל המקצועי וכבר לא יוכל לקדם עוד את מכבי תל אביב למקום שגולדהאר רצה בו.
גולדהאר לא פיטר את קרויף, להפך, הוא העניק לו את תפקיד המאמן — מעיין זריקת קוביות אחרונה לפני שהוא נוטש את השולחן. אבל ההימור לא עבד, קשה לראות את מכבי תל אביב זוכה באליפות, על אף שהיא מחזיקה בתקציב הגדול ביותר בליגת העל. עם זאת, גולדהאר הניח שהכישלון שדובק במאמנים יאפשר לו להעביר את הפרידה מהמאמן המקצועי המשמעותי בצורה שקטה יותר מול האוהדים.
גולדהאר מבין גם שהוא לא יכול להמשיך לשפוך על המועדון כספים בקצב של 70–50 מיליון שקל בשנה כפי שעשה בשלוש־ארבע השנים האחרונות, ושנועדו בעיקר לכסות הפסדיים תפעוליים. במסיבת העיתונאים 9שערך אתמול עם קרויף הוא הסביר שהוא מוגבל באמצעות חוקי הפייר פליי של אופ"א, שמחייבים מועדונים להתנהל לפי יכולותיהם הכלכליות הטבעיות: להשתמש בהכנסות הטבעיות ולהיעזר בהוצאה מוגבלת בלבד מצד הבעלים בעיקר על תשתיות (מחלקת נוער, מגרש אימונים, אצטדיון וכו'.
לא במקרה הזכיר גולדהאר במסיבת העיתונאים את מחלקת הנוער של מכבי תל אביב. הוא רוצה להוציא ממנה יותר. יותר שחקנים, ובעיקר יותר שחקנים שיימכרו ויכניסו כספים שיאפשרו לקיים את מכבי תל אביב כמועדון כדורגל גדול והישגי גם ללא השקעות אדירות מצדו. גולדהאר אישר שהוא מתכנן לצמצם את התקציב, שהעונה נאמד ב־150–145 מיליון שקל. קרויף מצדו לא רוצה להתמודד עם תקציב נמוך יותר.
לאן הולכים מכאן
"כשקניתי את הקבוצה היא היתה במצב של פשיטת רגל", אמר אתמול גולדהאר. "קרויף סייע לנו לעצב את הארגון ולהפוך אותו למועדון בסטנדרט אירופאי. אבל אני רוצה תרבות משתנה, אני לא שמח ממה שקורה עכשיו". לזכותו ייאמר שהוא מבין את החשיבות של דמות מקצועית בכירה בניהול המועדון. לדבריו, הוא והמנכ"ל האנגלי בן מנספורד יסכמו את מודל ההתנהלות העתידי שהם רוצים לגבש.
קרויף מצדו יתמקד בעיקר באימון לקראת תשעת המשחקים האחרונים של העונה "כדי לעזוב עם טעם טוב בפה". כעת יצטרך גולדהאר למצוא בחלון זמנים קצר ביותר — העונה הנוכחית נגמרת במאי והבאה אחריה מתחילה ביוני — שני אנשי מקצוע בכירים שיסכימו לעבור בקבוצה ישראלית שחייבת לעבור קיצוץ תקציבי כדי לעמוד בסנטדרטים של הפייר פליי הפיננסי.
אתגר נוסף הוא היעדרו של איצטדיון ביתי. בלומפילד מצוי בשיפוצים לפחות עד תחילת עונת 2019/20 והקבוצה תיאלץ להמשיך לקיים את משחקי הבית שלה בנתניה — דבר שבלי ספק פגע מקצועית וכלכלית בקבוצה וגם באוהדים. אתגר זה כבר לא קשור בקרויף אלא בהמשך דרכו של גולגהאר בכדורגל הישראלי. על פניו, הוא צפוי להמשיך פה עוד מספר שנים. "כל עוד אני נהנה אני מתכנן להמשיך להיות הבעלים של המועדון הזה ולשפר אותו". השאלה היא כמה זמן הוא יצליח להמשיך וליהנות גם ללא קרויף.