הבצורת מאיימת לייבש את רווחיות מי עדן
בכירים בענף המים המינרליים מעריכים כי המחסור במוצרי מי עדן, בעקבות זיהום במקורות המים הטבעיים שמהם היא שואבת, לא יפגע במכירות שלה בטווח הארוך. אלא שבטווח הקצר, המחסור מסכן את פעילות ברי המים הביתיים, המרכזית לרווחיות החברה
המחסור שנרשם השבוע במוצרי מי עדן כבר הפך למשבר תקשורתי, אבל גורמים בשוק המים מעריכים כי הוא לא יחולל טלטלה ארוכת טווח ולא יערער את מעמדה של מי עדן כאחת משלוש החברות השולטות בתחום המים המינרליים.
- בשל חריגה מהתקן: מי עדן הפסיקה לשאוב מים ממעיין סלוקיה
- מקורות הזרימה למי עדן מים בשל זיהומי הנחלים
- שיבושים באספקת מי עדן - בשל הזיהום בנחלים ברמת הגולן
לפי נתוני חברת סטורנקסט לחודשים ינואר עד יולי 2018, מי עדן מחזיקה בנתח של 28.5% בשוק המים המינרליים, עין גדי אחריה עם 28.1% ונביעות במקום השלישי בפער קטן, עם 26.3%. הרבה אחריהן נמצא המותג אקווה נובה, שבבעלות טמפו, עם 10.8% מהשוק - והרבה הרבה אחריו המותג סן בנדטו, שאותו מייבאת טמפו, עם 3.3% מהשוק.
ברמה שבועית, נתוני סטורנקסט מלמדים כי מי שנהנה בשלב זה מהמחסור במוצרי מי עדן הן בעיקר עין גדי ונביעות. בשבוע של 5.8, עין גדי החזיקה ב־31.6% מהשוק ונביעות עלתה לנתח של 31.3%, בזמן שמי עדן ירדה לנתח של 21.2%. ההשפעה במקרה של מותגי טמפו היתה קטנה יותר: אקווה נובה הגיע ל־11.7% וסן בנדטו ל־3.6%.
לצד ההערכות בשוק כי מדובר בהשפעה חולפת, גם ההיסטוריה מלמדת כי מותגים חזקים חוזרים לעצמם לאחר מספר חודשים אם הם יודעים לנהל את המשבר כראוי.
לראייה, מי עדן חוותה משבר דומה ב־2009. אז, בעקבות ממצאים שהראו רמה גבוהה של חיידקים במים, החברה הפסיקה את הייצור. "כמו שהצרכן התגבר מהר מאוד על המשבר אז, גם הפעם יקרה אותו הדבר", אמר בכיר בענף.
הבעיה בכלל לא בבקבוקים
לדברי גורם מענף המים המינרליים, מי עדן צפויה להרגיש את המשבר דווקא בתחום צרכני ברי המים, התלויים בחברה באופן בלעדי. "הרווחיות של חברות המים המינרליים מגיעה מהברים הביתיים ולא מהבקבוקים שנמכרים ברשתות השיווק", אמר הגורם. "לכן, תהיה פה פגיעה כלכלית במי עדן, וככל שהמשבר יימשך זה יהיה יותר כואב. לא רק שהם מפסידים הכנסות, אלא שלקוחות שיש להם מנוי ולא קיבלו אספקה יבקשו החזרים ופיצויים ועשויים להתרגל לצריכת בקבוקים או אפילו לעבור לברי מים מתחרים".
המתחרות של מי עדן יכולות לנצל את חולשתה הזמנית כדי להגביר ייצור, אולם לא בטוח שכולן יכולות. חברת נביעות, למשל, יכולה לשאוב יותר מים, אולם לעין גדי יש מגבלות שאיבה מטעמים סביבתיים. מותג אקווה נובה משווק מי באר, ולא מים מינרליים, ולכן טמפו יכולה לשאוב כמויות גדולות יותר ללא בעיה. במותג סן בנדטו, טמפו יכולה באופן תיאורטי להגדיל את היבוא מאיטליה, אך מדובר במהלך שדורש היערכות של חודש לפחות - וייתכן כי עד שייצא לפועל המשבר של מי עדן כבר ייגמר.
השפעות הבצורת
בתחילת המשבר, מי עדן טענה כי המחסור נבע מעלייה בביקוש בשל ימי הקיץ החמים. אלא ששלשום הודתה החברה כי המחסור נובע מזיהום במי מעיין הסלוקיה שממנו היא שואבת את המים.
בניסיון להתמודד עם המחסור, מי עדן קיבלה מים מקידוחים של חברת המים הממשלתית מקורות. מים אלה משמשים לצורכי המפעל של מי עדן, ולא למילוי הבקבוקים.
ברשות המים גם שופכים אור על הקשר בין הבצורת לבין הזיהום בסלוקיה. בשנים שבהן יורדת כמות מספקת של גשם, המשקעים שוטפים את הזיהומים השונים ממאגרי המים. אלא שברשות מזכירים שישראל סובלת מחמש שנות בצורת רצופות, ולכן הזיהומים, שמקורם בבעלי חיים, מצטברים ואיכות המים נפגעת עם כל שנה נוספת של בצורת.
בכל הנוגע להקצאה ופיקוח, מעיינות המים כפופים לרשות המים ולבדיקות של משרד הבריאות. לכל חברה מוקצים מעיינות ומקורות שונים שמהם היא יכולה לשאוב מים, בתמורה לתשלומי תמלוגים. מי עדן הגישה בימים האחרונים בקשה רשמית למקורות ולמשרד הבריאות לקבלת מים מחברת מקורות למילוי הבקבוקים - ובחברה מחכים לתגובת הרגולטור.
לפי אנשי רשות המים, מצב מקורות המים הטבעיים בישראל בשפל חסר תקדים. "חסרים כ־2.5 מיליארד קוב מים. מפלס הכנרת עמוק מתחת לקו האדום התחתון ואנו צפויים להתקרב לקראת סוף הקיץ לקו השחור", ציינו ברשות. "אין שום ביטחון שהחורף הבא ישנה את המצב. הדן והבניאס, המעיינות המרכזיים המזינים את הירדן, בשפל קיצוני. מפלס מי התהום בגליל ירד למינימום ההיסטורי המדוד. ללא הקמת מתקני ההתפלה ופעולות נוספות - כבר היום היה מחסור של מים בבתים. שנה שחונה שישית ברציפות עלולה לגרום לשיבושים גם באספקת המים לבתים, שכן הצריכה הביתית לנפש עלתה בשנתיים האחרונות בכ־7%".
לפני כמה שבועות אישרו בממשלה תוכנית חירום להקמת מתקני התפלה חדשים וצמצום צריכה. מתקן אחד יוקם בשורק והשני, שימוקם בגליל מערבי, עדין בשלבים סטטוטוריים ולא נקבע לו מיקום סופי. שני המתקנים יחלו לפעול רק בעשור הבא ולא ישפיעו על המשבר הנוכחי.
בטווח הקצר, המדינה תחדש קידוחי מים והשיקה העלאת קמפיין טלוויזיוני בכיכובה של רננה רז. אלמלא היינו בשנת בחירות מוניציפליות, היה ניתן גם לייבש גינות ציבוריות, אלא שראשי רשויות מפעילים לחץ כדי לגנוז תוכנית זו. מה שנשאר כעת זה בעיקר לקצץ במכסות החקלאות.