מדד מחירי הדיור עלה במאי-יוני ב-0.9%; מדד יולי נותר ללא שינוי
עפ"י נתוני הלמ"ס בנושא הדיור, במחוז ת"א נרשמה עלייה של 2.2%, ירושלים חלה עלייה של 0.8%, במחוז צפון 0.2% ובמחוז מרכז 0.6%; עליות המחירים המשפיעות ביותר על המדד המחירים לצרכן היו בירקות ופירות הטריים שזינקו ב-2.5% וסעיף התחבורה עלה ב-0.7%.
מדד המחירים לצרכן נותר בחודש יולי ללא שינוי אך ניכרת התייקרות בענף המזון. כך עולה מנתוני הלמ"ס שהתפרסמו עכשיו (ד'). מהשוואת העסקאות שבוצעו בין 15 במאי ל-15 ביוני, לעומת העסקאות שבוצעו בחודשים אפריל-מאי, נמצא כי מחירי הדירות עלו ב-0.9%.
עליות המחירים המשפיעות ביותר על המדד היו בירקות ופירות הטריים שזינקו ב-2.5% וגם של סעיף המזון שעלה ב-0.5%. כמו כן, סעיף התחבורה עלה ב-0.7% ומשך את המדד כלפי מעלה. אלא שמנגד, נמשכת הצניחה החדה במחירי ההלבשה והנעלה, סעיף זה ירד ביולי בכ-7%. יחד עם הביגוד הוזלו שירותי הבריאות ב-0.5%.
האינפלציה השנתית (סכום המדדים ב-12 החודשים האחרונים) כבר נמצאת בתוך יעד המחירים שקבעה הממשלה (בין 1% ל-3%) ועומדת על 1.4% כאשר האינפלציה מתחילת השנה גם מתקרבת מאוד לגבול התחתון ועומדת על 0.9%.
חזרו עליות המחירים לשוק הדירות
לאחר חודשיים שבהם מחירי הדירות נותרו ללא שינוי, וחודשיים נוספים שהתאפיינו בירידות מחירים קלות חזרו עליות המחירים לשוק הדירות. מדד מחירי הדירות של הלמ"ס מצביע על עליית מחירים של 0.9% בכלל שוק הדיור. מדוברים בנתונים השוואתיים של העסקאות שבוצעו בחודשים מאי יוני לעומת החודשים אפריל מאי.
עם זאת בהשוואת העסקאות שבוצעו בתקופה הנוכחית לעומת התקופה המקבילה אשתקד נמצא כי מחירי הדירות נותרו ללא שינוי.
בחלוקה של המדד למחוזות, נמצא, כי במחוז ירושלים חלה עלייה של 0.8%, במחוז צפון 0.2%, במחוז מרכז 0.6%, במחוז ת"א 2.2% ובמחוז דרום 0.7%. המחוז היחידי שבו נרשמה ירידת מחירים הוא מחוז חיפה שבו ירדו מחירי הדירות ב-0.8%.
העלייה במחירי הדירות החדשות מעט נמוכה מהממוצע הכללי ועומדת על 0.8%, כאשר נתון מעניין נוסף מציג ירידה משמעותית של 6% בחלק הדירות של מחיר למשתכן בחישוב מדד מחירי הדירות החדשות אשר ירד מ-28.4% ל-22%. המחיר הממוצע הכלל ארצי של עסקאות שבוצעו ברבעון השני של שנת 2018, עמד על 1.528מיליון שקל לעומת 1.535 מיליון שקל ברבעון הראשון של שנת 2018.
ב-12 החודשים האחורנים מדד מחירי הדירות נותר ללא שינוי.
מטה הדיור הלאומי הגיב על מדד מחירי הדירות: "לפני 3.5 שנים הוקם מטה הדיור הלאומי במשרד האוצר. ברקע, מחירי הדיור מאמירים ומשתוללים בקצב שהגיע עד ל-20% בשנה. היום אפשר לומר בביטחון שזו כבר שנה שנייה שהשתוללות המחירים בשוק הנדל"ן שפקדה את ישראל בעשור האחרון פסקה. בשנה החולפת, לראשונה זה למעלה מעשור, מחירי הדירות שינו את כיוונם ועליית המחירים נעצרה. כל הנתונים מצביעים על השינוי החד שמתחולל בשוק הנדל"ן בחודשים האחרונים, המשקיעים נוטשים בהמוניהם את השוק בעקבות פעילות משרד האוצר וכמובן בגלל הציפיות להמשך ירידות המחירים. המלחמה הזאת היא מלחמה ארוכה וסיזיפית, יש בה חודשים טובים יותר ופחות, אבל אנחנו נלחמים בה באומץ ובנחישות עבור הזוגות הצעירים והדורות הבאים. אנחנו נמשיך בפעילות שלנו במלוא הכוח ונאפשר לזוגות צעירים חסרי דיור לקבל דירה במחיר שפוי והוגן".
"כחלון הביא את הגל הזה על עצמו"
בתחילת השבוע נחשף ב"כלכליסט" כי כחלון הכריז מלחמה על גל ההתייקרויות שפוקד את המשק וצובר תאוצה וביקש מהצוותים המקצועיים שלו להציג לו במיידי רשימת חלופות כדי לעצור את מה שנראה כהעלאת מחירים מתוזמרת וכוללנית במוצרי היסוד בסל הצריכה של משקי הבית. בין הצעדים הבולטים: הפחתה או ביטול –אם כי זמני- של המכסים המוטלים על אותם מוצרי מזון לרבות פירות, ירקות ומוצרי חלב וזאת על מנת לאפשר יבוא מוזל של אותם מוצרים.
על רקע מה שנראה כי מלחמה בין הממשלה למגזר העסקי גורמים בתעשייה מסרו ל"כלכליסט" כי "כחלון הביא את הגל הזה על עצמו" ופתיחה לא מבוקרת של השוק למוצרים מיובאים כדי להציף את השווקים תצית מלחמה אל מול המגזר העסקי והחקלאים -תגרום לאבטלה ותפגע במשק".