$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

המל"ג תשקיע 458 מיליון שקל בתגבור המחקר באוניברסיטאות

תוכנית החומש שאישרה הוועדה לתכנון ותקצוב גבוהה ב-83% מהתוכנית הקודמת. מרבית הכסף, כ-411 מיליון שקל, יופנו לרכישת ציוד מעבדות, ומתוכם 152 מיליון שקל לרכישת ציוד לחוקרים חדשים שנקלטו בשלוש השנים האחרונות

שחר אילן 20:5212.08.18

המועצה להשכלה גבוהה תשקיע בפיתוח מהחקר באוניברסיטאות 458 מיליון שקל בחמש השנים הקרובות רובם ברכישת ציוד למעבדות. כך עולה מתוכנית חומש שאישרה הועדה לתכנון ולתקצוב של המל"ג (ות"ת) בחודש שעבר. זהו גידול של 83% מ-50 מיליון שקל לשנה בתוכנית החומש הקודמת ל-92 מיליון לשנה. במועצה מציינים שהתקציב בפועל יהיה גדול בכמה עשרות אחוזים משום שהתמיכה תותנה בהשתתפות (מצ'ינג) של המוסדות בהיקף של 25%-50%.

 

 

411 מיליון שקל, שהם 90% מהכסף, מיועדים לרכישת ציוד מעבדות. 194 מיליון שקל (קרוב ל-40 מיליון בשנה) שהם רוב הכסף החדש, ייועדו לרכישת ציוד למוסדות ולא למעבדות של חוקרים בודדים. זאת, לעומת 10 מיליון שקלים בשנה עד כה. יצוין שבניגוד לסיוע למעבדות של חוקרים שנעשה באמצעות הקרן הלאומית למדע, את הסיוע לרכישת ציוד מוסדי מתכוונת ות"ת לחלק בעצמה. זאת, במטרה להבטיח שליטה מלאה על חלוקת ההקצבות.

 

65 מיליון שקלים (13 לשנה) ייועדו לחוקרים ותיקים שהציוד שלהם התיישן או מעוניינים להחליף תחום מחקר, נושא שעד היום לא זכה לכל סיוע. 152 מיליון שקל (30 מיליון שקל לשנה) יופנו לרכישת ציוד לחוקרים חדשים שנקלטו באוניברסיטה בשלוש השנים האחרונות. הכסף הזה כולל בעצם גם עידוד חזרה של חוקרים ישראלים מחו"ל. זהו נושא שבו סייעה ות"ת גם בעבר ובו לא תהיה עלייה. בות"ת מסבירים זאת בכך שזהו נושא שלו קל במיוחד לגייס תרומות. גם המצ'ינג שנדרשות האוניברסיטאות לשלם במקרה זה גבוה יחסית - 50%

 

מעבדה. ארכיון מעבדה. ארכיון צילום: בלומברג

 

 

שני תחומי סיוע חדשים נוספים: תמיכה בהיקף של 18 מיליון שקלים במימון מחקרים במתקנים שהשימוש בהם יקר במיוחד. המדובר למשל במכשיר MRI חדשני במרכז לחקר המוח במכון ויצמן, שיופעל השנה. מתקן אפשרי נוסף: ספינה ישראלית למחקר ימי שמציידת ברובוט המסוגל לצלול לעומק של 1.5 ק"מ והחלה לפעול לאחרונה. 29 מיליון (כ-6 מיליון שקל בשנה) ייועדו להעסקת עובדי מעבדות לתקופה של עד 4 שנים תמורת התחייבות של המוסדות לקיים את המשרה לפחות עוד ארבע שנים.

 

יו"ר ות"ת, פרופ' יפה זילברשץ אמרה שהועדה "הציבה את חיזוק תשתיות המחקר כיעד מרכזי בתכנית העבודה הרב שנתית". לדבריה, "שדרוג תשתיות המחקר יאפשר את המשך פיתוח המחקר האיכותי ומיצוב ישראל בחזית המדע העולמי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x