$
בארץ

הפגנת חוק הלאום: "יהודים וערבים נהרו לכיכר למחוק התועבה"

כמה עשרות אלפי מפגינים צעדו מכיכר רבין לעבר מוזיאון תל אביב בדרישה לבטל את חוק הלאום. ח"כ לשעבר ברכה תקף את גבאי ולבני שלא הגיעו להפגנה והאשים כי החוק מפלה: "קרובים להיגיון של שנות ה-40 של המאה הקודמת". חלק מהקהל הגיע מצויד בדגלי פלסטין

ynet 21:3811.08.18
שבוע לאחר הפגנת הדרוזים שבה השתתפו כ-90 אלף בני אדם בכיכר רבין בתל אביב, הערב (שבת) מתייצבת האוכלוסייה הערבית-ישראלית להפגנה משלה נגד חוק הלאום. כמה עשרות אלפי יהודים וערבים הגיעו לכיכר והחלו לצעוד ממנה לרחבת מוזיאון תל אביב.מארגני ההפגנה אסרו להניף דגלים, אך זה לא מנע מחלק מהמפגינים להניף דגלי פלסטין ודגלי ישראל.

 

 

 

יו"ר ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, חבר הכנסת לשעבר מוחמד ברכה, אמר בעצרת במוזיאון תל אביב כי דגל פלסטין שהונף הוא הדגל של העם הפלסטיני המדוכא. "הוא הדגל שמנסים דרך חוק הלאום להוציא אותו מההיסטוריה, אבל הוא דגלו של עם גאה", אמר ברכה.

 

 

 צילום: טל שחר

 

"כל היהודים וכל הערבים כאן נעו בכמויות ונוהרים אל הכיכר כדי למחוק את התועבה ולהסיר את הכתם של נתניהו וממשלתו. כמה עצום מספר הקורבנות שמתהפכים בקברם. אנחנו קרובים להיגיון של שנות ה-40 של המאה הקודמת יותר מכל תקופה אחרת. כשבוחנים את יישום חוק הלאום, איך אפשר ליישם אותו כשהוא מוציא יותר מרבע של האזרחים החוצה. יש שתי דרכים שהציונות ומדינת ישראל חייבים לבחור – בין ג'נוסייד לאפרטהייד. אנחנו כאן יחד – ערבים ויהודים – כדי לומר שזה לא יילך".

 

ברכה סיכם ופנה לנתניהו וגם לראשי המחנה הציוני אבי גבאי וציפי לבני. "ראש הממשלה נתניהו. אנחנו לא נלך מכאן. אתה תלך. לגבי המחנה הציוני אפשר להבחין שהגברת לבני עוד לא עזבה באמת את הליכוד ושמר גבאי לא יצא באמת מממשלת הליכוד".

 

 

הוא הזהיר מפני האפשרות ש"מכל הטפסים במוסדות המדינה תימחק השפה הערבית. יכול להיות שתהיה החלטה למנוע בכלל את השפה הערבית בכל מוסד ציבורי. עוד החלטה שיכולה להיות ובוודאי שתהיה, שביום העצמאות ימנעו מבני מיעוטים להרים כל דגל אחר חוץ מדגל מדינת ישראל". לדבריו, "החוק הזה גזעני ואינו מתיישב בשום צורה עם החוקים הבינלאומיים".

 

הסוציולוגית ד"ר מהא כרכבי-סבאח הזהירה: "חוק הלאום אינו אלא ביטוי לשלילת קיומו של האחר והדרתו מעצם היותו שונה מדתו. אין מסוכן ממהלכים אלו שמתרחשים בחסותה ותחת עיניה הפקוחות של הדמוקרטיה".

 

חבר הכנסת לשעבר עיסאם מחול אמר: "זאת אחת ההפגנות הכי חשובות שמציעות ודורשות לקיים אלטרנטיבה לחשיבה הקיימת בישראל - זו שמסוכנת לשני העמים, שמנסה לדחוק את הציבור הערבי מחוץ ללגיטימיות האזרחית והלאומית שלה". הוא הסביר: "אנחנו חלק מהנוף של הארץ הזאת. האזרחות שלנו נובעת משייכותנו למולדת הזו, ולא ניתן לאף אחד לפגוע לא במעמד שלנו, לא במעמד הלאומי ולא במעמד האזרחי שלנו". 

 

 צילום: ועדת המעקב

 

ראש עיריית טייבה, עו"ד שועאע מנצור מסארוה, אמר בהפגנה: "אנחנו נאספים כאן כדי למחות נגד החוק הגזעני אשר אומר שבמדינה הזאת ישנם שני סוגים של בני אנוש. לא בכדי נמצאים כאן בשורה אחת כל בני המיעוטים: מוסלמים, דרוזים, נוצרים וצ'רקסים, כדי להגיד - אנחנו לא מקבלים את האפליה. החוק הזה הוא מאוד מאוד מסוכן. עצם היותו חוק יסוד, ממנו ייגזרו המון חוקים".

 

הוא הזהיר מפני האפשרות ש"מכל הטפסים במוסדות המדינה תימחק השפה הערבית. יכול להיות שתהיה החלטה למנוע בכלל את השפה הערבית בכל מוסד ציבורי. עוד החלטה שיכולה להיות ובוודאי שתהיה, שביום העצמאות ימנעו מבני מיעוטים להרים כל דגל אחר חוץ מדגל מדינת ישראל". לדבריו, "החוק הזה גזעני ואינו מתיישב בשום צורה עם החוקים הבינלאומיים".

 

מנאר, תושבת נצרת, הגיעה להפגנה עם בעלה ושלושת ילדיהם. "מגיל צעיר אנחנו מחנכים את הילדים שלנו לערכים של שוויון וצדק והיה לנו חשוב לנו להיות כאן הערב. אם זה היה חוק הוגן לא היינו מגיעים, אבל מדובר בחוק גזעני, שמדרג אותנו רק לפי המוצא".

 

ח"כ מיכל רוזין (מרצ) אמרה בהפגנה: "לא נכופף את הראש למדיניות ההפרד ומשול של ממשלת נתניהו. מי שחושב שהממשלה יכולה להפלות היום קהילה אחת ומחר לא תפלה קבוצה אחרת, טועה ומטעה. צר לי שיש גורמים פוליטיים שהחליטו להיעדר ממהפגנה. אי אפשר ביד אחת להתנגד לחוק הלאום ולדבר על שוויון לכל, וביד השנייה לסרב להביע סולידריות עם ערביי ישראל".

 

יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, אמר אחר הצהריים: "עשרות אלפי ערבים ויהודים נעים בכמויות באוטובוסים לתל אביב כי היום אנחנו מתעקשים להעביר מסר ברור - מדינה דמוקרטית חייבת להיות לכל האזרחים. אין אמירה יותר ערכית מזו מול חוק הלאום האפרטהיידי ואין תשובה הולמת יותר לממשלה מסיתה מרבבות של אנשים שיוצאים לרחובות במחאה"

 

ח"כ אחמד טיבי הוסיף: "ההפגנה הערב היא זעקה אחת מיני רבות. הרשימה המשותפץ גם תקיים סיורים ומפגשים באירופה ובאו"ם ומשימתנו נגד חוק הלאום ומדיניות ממשלת ישראל תהיה קלה יותר עם מסמך שנציג אותו בכל מקום בעולם".

 

 

 

מאהר מסארוה, תושב ואדי ערה, אמר: "הייתי רוצה להשתתף בהפגנה, אבל אחרי שהבנתי שהוחלט לא להניף דגלי פלסטין אז החלטתי לא להשתתף. אין חוק במדינה שאוסר עלינו לא להניף דגל. אין לאף אדם זכות לקבל החלטה מסוג זה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x