$
פרסום ושיווק

החשש מקריסה הכריע לטובת מיזוג רשת ועשר

פחות משנה לאחר פיצול ערוץ 2, הממונה על הגבלים עסקיים מיכל הלפרין אישרה אתמול את המיזוג בין רשת לערוץ עשר, לאחר שהגיעה למסקנה כי ערוץ עשר לא ישרוד. לכלכליסט נודע כי ערוץ עשר ספג הפסדים של 10 מיליון שקל בחודש מאז הפיצול

יואב סטולר ואדריאן פילוט 08:0709.08.18

רעידת אדמה בשוק הטלוויזיה: פחות משנה לאחר פיצול ערוץ 2, הממונה על הגבלים עסקייםמיכל הלפרין אישרה אתמול את המיזוג בין רשת לבין ערוץ עשר. ברשת ובערוץ עשר שואפים לעלות לאוויר ב־30 בספטמבר, אולם מדובר ביעד שאפתני.

 

 

 

הרשות מתנה את המיזוג בכך שרשת תמכור את אחזקותיה בחברת החדשות המשותפת לה ולקשת, שבה הן מחזיקות שווה בשווה עוד מהימים שבהם חלקו את אפיק 22 לפני הפיצול. רשת נדרשת למכור את אחזקותיה לפני ביצוע המיזוג.

 

בנוסף, הערוצים נדרשים לקבל כעת את אישורן של הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו ושל ועדת הריכוזיות. עם זאת, קשה לראות מצב שבו הרגולטורים הללו מתנגדים להחלטת הממונה על הגבלים עסקיים.

 

לפי הלפרין ורשות ההגבלים העסקיים, בלי המיזוג ערוץ עשר ייעלם. מבחינה תחרותית, ברשות מעדיפים שהערוץ ימוזג לתוך רשת ומספר הערוצים בטלוויזיה המסחרית יצטמצם, מאשר שייסגר בשל מחסור במזומנים - וייקח איתו גם את חברת החדשות של ערוץ עשר.

 

"בין כה וכה צפויים להיוותר בשוק שני ערוצים מסחריים בלבד", הסבירה הלפרין. לכן, לדבריה, המיזוג "אינו מביא למספר קטן יותר של מתחרים". בז'רגון המקצועי, הסבר זה מכונה דוקטרינת הפירמה הכושלת, וברשות ההגבלים העסקיים מאמצים אותו לעתים נדירות (ראו מסגרת) - רק כאשר מתקיימים שלושה תנאים: החברה הנרכשת היא הפסדית, אין אף רוכש חלופי שהמיזוג עמו עדיף מבחינה תחרותית; והתוצאה של המיזוג עדיפה מבחינה תחרותית או לפחות שווה לתוצאה של סגירת החברה.

 

 

 

ברשות הגיעו למסקנה שערוץ עשר כושל מבחינה עסקית לאחר שבחנו את נתוניו הכספיים ומצאו כי אינו יכול לעמוד בהתחייבויותיו אם המצב הנוכחי ימשיך. מהדו"חות הכספיים של הערוץ, ממסמכים פנימיים שלו ושל גופים מתחרים וכן משיחות עם גורמים בענף, הגיעו ברשות למסקנה שהערוץ בהפסדים משמעותיים ואין תרחיש שבו יהפוך לרווחי בעתיד הקרוב. "בהיעדר המיזוג, ערוץ עשר עלול לצאת מהשוק בסבירות גבוהה ובאופן שמעלה חששות חמורים לפגיעה בתחרות ובציבור", הסבירו ברשות.

 

ההכנסות מפרסום צנחו

 

לפי מידע שהגיע לידי "כלכליסט", מהמסמכים שהוגשו לרשות עולה כי בערוץ עשר רשמו הפסדים של 10 מיליון שקל בחודש. הנתון אינו מפתיע במהותו. מאז פיצול ערוץ 2, כל השחקנים בענף מדווחים על הפסדים משמעותיים מהפעלת שידורי הטלוויזיה. הסיבה: עוגת הפרסום, שהתחלקה עד אז בין שני אפיקים, החלה להתחלק בין שלושה. במקביל, ובלי קשר לפיצול, תקציבי פרסום עוברים בהדרגה לאינטרנט, בעיקר לידי פייסבוק וגוגל.

 

 

מימין: מנכ"ל ערוץ עשר יוסי ורשבסקי ומנכ"ל רשת אבי צבי מימין: מנכ"ל ערוץ עשר יוסי ורשבסקי ומנכ"ל רשת אבי צבי צילום: אוראל כהן, עומר מסינגר

 

לצד זאת, ערוץ עשר התמודד מול רשת וקשת בתנאים רגולטוריים בלתי שווים, שכן הן חלקו ביניהן את עלויות הפעלת חברת החדשות המשותפת להן, בעוד ערוץ עשר נשא בהוצאות אלו בגפו.

 

בנוסף להפסדים, הלפרין מצאה כי הערוץ מיצה את דרכי ההתייעלות האפשריות ונתקל בקשיים לקבל אשראי. כמו כן, בחינת הרשות העלתה שפעילות הערוץ התבססה במשך השנים במידה רבה על הזרמת כספים מצד בעלי המניות, אולם גם אפשרות זו ככל הנראה ירדה מהפרק, בשל הסיכוי הנמוך שהערוץ יחזיר להם את השקעתם.

 

הלפרין מודה שהפחתת השחקנים בטלוויזיה המסחרית בעקבות המיזוג תפגע במידה בתחרות, אולם מנמקת את התועלת לציבור מהמיזוג. לדבריה, ללא המיזוג ערוץ עשר היה נסגר ויחד איתו היתה נסגרת גם אחת משתי חברות החדשות היחידות בטלוויזיה הישראלית. לפי הרשות, הפגיעה בתחרות ובציבור תבוא לידי ביטוי גם בכך שללא ערוץ עשר, לרשת ולקשת לא תהיה סיבה אמיתית להתחרות ביניהן.

 

ל"כלכליסט" נודע עוד כי רשת וקשת מנהלות מגעים לגבי האחזקות בחברת החדשות המשותפת כבר תקופה ממושכת, שבמהלכה החליפו הצדדים כמה גרסאות להסכם. למרות זאת, ככל הנראה עדיין ישנם פערים ביניהן.

 

מלבד המחיר, המשא ומתן נוגע גם ליכולת של קשת להבטיח את שימור כוחה ואיכותה של חברת החדשות. כך למשל, לפי גורמים המקורבים לנושא, ההסכם בין הצדדים צפוי לכלול סעיף שימנע או יעכב מעבר של טאלנטים מחברת החדשות שתישאר בידי קשת אל זו של הערוץ הממוזג.

 

לפי דיווחים שונים, חברת החדשות שווה כ־300 מיליון שקל, אולם סביר להניח כי מספר זה יהיה בסיס להתמקחות שבסופה תקבל רשת פחות מ־150 מיליון שקל בתמורה להחזקותיה. עם זאת, קשת צפויה לשאת בהוצאות משמעותיות של מאות מיליוני שקלים בהפעלת חברת החדשות וטיפוחה לקראת התחרות הצפויה מול הערוץ הממוזג.

 

 

מיכל הלפרין, הממונה על רשות הגבלים עסקיים מיכל הלפרין, הממונה על רשות הגבלים עסקיים צילום: נמרוד גליקמן

 

בימים אלו עובדים בחברת PwC על תוכנית עסקית לערוץ החדש, שתוצג בקרוב בפני בעלי המניות. אתמול, לאחר הודעת הלפרין, צוותים משותפים לרשת וערוץ עשר נפגשו כדי להיערך לעלייה המחודשת לאוויר. מנכ"ל רשת אבי צבי יעמוד בראש הערוץ הממוזג. כעת, לו ולאנשיו צפויה עבודה מרובה ומאומצת, שאת רובה לא יכלו לבצע בזמן שהמתינו לאישור הממונה על הגבלים עסקיים.

 

מימן ומילצ'ן יוצאים

 

לפי הסכמים שהושגו במזכרי ההבנות ובשלבים שקדמו להחלטת הממונה, 60% מהערוץ המשותף יהיו בשליטת בעלי המניות של רשת, בעוד ה־40% הנותרים יהיו בידי בעלי המניות של ערוץ עשר. בעלי השליטה ברשת הם אודי אנג'ל ועידן עופר, עם 51% מהמניות, חברת אנדמול הבינלאומית עם 33% ומיכאל שטראוס עם 16% הנותרים. לפני המיזוג, השליטה בערוץ עשר נחלקה בין RGE שבבעלות לן בלווטניק, אודי רקנאטי ואביב גלעדי, לבין אנשי העסקים יוסי מימן וארנון מילצ'ן. במסגרת המיזוג, מימן ומילצ'ן ימכרו את אחזקותיהם ל־RGE.

 

עוה"ד אלדד כורש, אורית ישראלי ורוית ארבל ממשרד עמית פולק מטלון ייצגו את רשת במגעים למיזוג. את ערוץ עשר ייצגו עוה"ד יורם בונן וזוהר ליס ממשרד פישר בכר חן וול אוריון.

 

בפגישות שקיים עם עובדי חברת החדשות של ערוץ עשר, המנכ"ל צבי אמר כי ברשת נכונים להשקיע סכומים גדולים בשדרוג המוצר הטלוויזיוני. בכך, מרמז צבי לכוונת חברת החדשות לעבור לאולפן חדש ורחב ידיים, שיצויד בטכנולוגיה חדישה. צעד זה הפך הכרחי וגם נמצא תחת לחץ זמן, שכן חברת JCS, שבבניין שבבעלותה בירושלים שוכן האולפן הנוכחי של הערוץ, הודיעה כי תפסיק את פעילותה ותמכור את נכסיה.

 

עם זאת, גורמים בחדשות עשר אמרו ל"כלכליסט" כי אין בכוונתם לשנות ולהמציא מחדש את מהדורות החדשות עם המעבר לאולפן חדש, שכן מבחינתם המהדורות עומדות בסטנדרטים הגבוהים ביותר כבר כיום.

 

סוגיה נוספת שעדיין לא נפתרה נוגעת לשיבוצן של התוכניות השונות של חדשות עשר שאינן רצועת החדשות המרכזית בלוח השידורים. בין היתר, מדובר בתוכנית של רפי רשף, בתוכנית התחקירים המקור, לונדון וקירשנבאום והיום שהיה.

 

גורמים שונים המקורבים לנושא אמרו ל"כלכליסט" כי בכוונת הערוץ הממוזג לשמור על חלקן, שכן רואים בהן מוקדי משיכה קריטיים להצלחת הערוץ.

 

בערוץ עשר מודעים לכך שבכל הנוגע לתוכן שמגיע אחרי החדשות, מצבם כיום בעייתי - וכאן המיזוג עם רשת צפוי לשנות את המצב באופן דרמטי.

 

עם זאת, גורמים בחדשות עשר ששוחחו עם "כלכליסט" סיפרו על רגשות מעורבים עם סיום דרכו של הערוץ כישות עצמאית. בכיר בחברה הגדיר זאת כ"תחושה של מישהו שאיבד אבא ובאותו יום נולד לו בן בכור".

 

מבחינת ערוץ עשר ועובדיו המיזוג מורכב יותר בהשוואה לחדשות עשר. ככל הנראה, אין כוונה לפטר איש מעובדי החדשות של ערוץ 10. בדבריו עם העובדים, צבי אמר שבכוונתו לשמור גם על עובדי ערוץ עשר ולשלב אותם במערכות הערוץ המשותף, אולם אין להם ביטחון ממשי בכך, בייחוד בכל הנוגע לעובדים שאינם עוסקים בתוכן, אלא בהפעלת האולפנים ובעבודות טכניות אחרות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x