$
מדיה

זה קורה: הממונה על ההגבלים אישרה את המיזוג בין רשת לערוץ 10

בהחלטה נקבע כי רשת תחויב למכור את אחזקותיה בחברת החדשות לפני שיוכלו הצדדים לבצע את המיזוג. הסבר הממונה להחלטה - סבירות גבוהה ליציאתו של ערוץ 10 מהשוק והיעלמות אחת משתי חברות החדשות המרכזיות בטלוויזיה

יואב סטולר 12:3108.08.18

רשות ההגבליים העיסקיים הודיעה היום (ד') על אישור המיזוג בין רשת לערוץ 10. ההחלטה תחזיר את שוק הטלוויזיה המסחרי לעמדה של שני ערוצים מסחריים, ועל מנת לממשה רשת תחויב למכור את אחזקותיה בחברת החדשות הישראלית (חדשות 2 לשעבר). זאת לפני שיוכלו הצדדים לבצע את המיזוג.

 

 

הממונה על ההגבלים מיכל הלפרין הסבירה את החלטתה לאשר את המיזוג כשהיא מבססת זאת בממצאים שהעלתה בדיקתה ושעומדים בקנה אחד עם המסרים ששיגרו במרוצת השבועות האחרונים בערוץ 10, ולפיהם בהיעדר המיזוג, הוא ייצא מהשוק בסבירות גבוהה. יציאה שכזו לדברי הלפרין, מעלה חששות חמורים לפגיעה בתחרות ובציבור. זאת מאחר שיציאת ערוץ 10 הייתה מביאה בהמשך להיעלמותה של אחת משתי חברות החדשות המרכזיות בטלוויזיה, כך שהייתה נשארת רק חברת חדשות מרכזית יחידה - מצב שהיה פוגע אנושות ביכולת התחרות בשעות המהדורה בערב כמו גם ברצועות הנוספות שמפעילות החברות העיתונאיות בגופי השידור המסחריים.

 

"לאור מסקנה זאת, הרי שאישורו של המיזוג עדיף מבחינה תחרותית על התנגדות למיזוג, למרות הפגיעה התחרותית האפשרית שטמונה בו", נימקה הרשות בהחלטה.

 

 

 

כך, הסבירה הממונה כי החלטתה ניתנה בהתאם לדוקטרינת "הפירמה הכושלת". מיזוגים מאושרים בהתאם לדוקטרינה זו רק במקרים נדירים ביותר, שכן על מנת לעמוד בתנאי הדוקטרינה על החברות המתמזגות להראות שמתקיימים שלושה תנאים שנמצאו במקרה של ערוץ 10. הראשון הוא שערוץ 10 כושל כך שלא יהיה מסוגל להמשיך בפעילותו בשוק הרלוונטי אלמלא המיזוג. השני הוא שאין אף רוכש חלופי שהמיזוג עימו עדיף מבחינה תחרותית. האחרון הוא שהתוצאה של המיזוג עדיפה מבחינה תחרותית ליציאתה המוחלטת של הפירמה הכושלת מהשוק או לכל הפחות שווה לה, כך על פי הממונה.

 

 

מימין: מנכ"ל ערוץ 10 יוסי ורשבסקי ומנכ"ל רשת אבי צבי מימין: מנכ"ל ערוץ 10 יוסי ורשבסקי ומנכ"ל רשת אבי צבי צילום: אוראל כהן, עומר מסינגר

 

על פי המודל המקובל של fix it first, הלפרין הורתה לרשת למכור את מניותיה בחברת החדשות בה היא חולקת שווה בשווה עם קשת המתחרה. תנאי זה יביא את רשת וקשת לשולחן המשא ומתן בנוגע למחירה של חברת החדשות כמו גם סעיפים נוספים שצפויה לדרוש מפעילת אפיק 12 כתנאי לשימור כוחה של חברת החדשות. על פי דיווחים, שוויה של חברת החדשות הישראלית נאמד בכ-300 מיליון שקל, אבל סביר להניח כי מספר זה יהיה בסיס להתמקחות שבסופו תקבל רשת פחות מ-150 מיליון שקל בתמורה להחזקותיה.

 

בנוסף לסוגיית המחיר, הצדדים צפויים לדון בנוגע לסעיפים שיהוו רשת הגנה נוספת עבורם שתמנע או לכל הפחות תעכב או תסרבל מעבר של טאלנטים מחברת החדשות אל המתחרה בין אם בשעות השידור הרגילות ובין אם לחברת חדשות 10 וייתכן שגם להיפך.

 

בנוסף לסוגיית המחיר, הצדדים צפויים לדון בנוגע לסעיפים שיהוו רשת הגנה נוספת עבורם שתמנע או לכל הפחות תעכב או תסרבל מעבר של טאלנטים מחברת החדשות אל המתחרה בין אם בשעות השידור הרגילות ובין אם לחברת חדשות 10 וייתכן שגם להיפך. זאת במסגרת ההסכמים שהתבצעו בין רשת שיוצגה על ידי עוה"ד אלדד כורש, אורית ישראלי ורוית ארבל ממשרד עמית פולק מטלון לבין ערוץ 10 אותו יצגו עוה"ד יורם בונן וזוהר ליס ממשרד פישר בכר חן וול אוריון. המגעים צפויים להתממש עם עליית הערוץ החדש בסוף בספטמבר, אך סביר מאוד שתהיה דחייה בעניין בעקבות לוח הזמנים הצפוף.

 

 

"התנאי שהוטל יבטיח קיומן של שתי חברות חדשות מרכזיות ועצמאיות וינתק את הזיקה הקיימת בין קשת לרשת", נימקה הלפרין. "לפיכך אישורו של המיזוג בכפוף לתנאי עדיף מבחינה תחרותית על סגירת ערוץ 10".

 

בעלי ערוץ 10 ורשת מסרו בהודעה משותפת: "החלטת הממונה על ההגבלים הינה החלטה אמיצה ונכונה, שהצילה את שוק הטלויזיה בישראל. הפעלת ערוץ טלוויזיה בתנאי שוק של שני ערוצים מסחריים, ללא מאבק הישרדותי, תאפשר יצירת תחרות על המסך בתכנים ובחברות החדשות, ובמקביל תאפשר ליוצרים ולאנשי התוכן להתמקד ביצירה ישראלית עשירה ואיכותית לטובת הצופים.

כשהנהלת הערוץ המאוחד תבנה את לוח השידורים ותאחד כוחות, היא תעשה את מלוא המאמצים לשמור על רוב מכריע של עובדי הערוצים הנוכחיים.

אנו מחייבים לקדם את המיזוג מהר ככל הניתן ומאמינים כי שר התקשורת והרגולטורים הרלוונטיים יתנו גם הם את ברכת הדרך להחלטת הממונה".

 

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x