מדריך כלכליסט
אלף שקל זה יותר מדי: כך תבחרו סמארטפון לילד בלי לבזבז כסף
החלטתם שילדכם בשל להחזיק בטלפון חכם משלו? מדריך זה יציג לכם דגמים מתאימים, נקודות שחשוב לזכור כשבוחרים מכשיר - ויסביר למה לא כדאי לתת לילד את האייפון הישן שלכם
סמארטפונים הם חלק מחיינו, עד לרמה בה קשה לדמיין יום בלעדיהם. ואולם, דור ההורים הנוכחי נולד בעידן שלפניהם, כך שאימוץ המכשירים היה הדרגתי ומבוקר. לעומת זאת, ילדיהם מסתכלים על הסמארטפון בתור הכרח, מה שגורם להם להפציר בהורים לקבל אחד ממגוון סיבות - מרצון להיות מחובר אליהם מרחוק ועד "לכולם בכיתה כבר יש אחד" הקלאסי.
- נחשף האלקטל 1X, הסלולרי הראשון שמריץ את אנדרואיד Go
- שיאומי Mi A1: יורש רוחני לנקסוס ב-800 שקל
- שיאומי חשפה פאבלט דגל ולפטופ גיימינג בפחות מאלף דולר
הסמארטפון נותן לילד כוח, מאפשר לו לתקשר עם אנשים ללא בקרה אמיתית - מבלי שההורים ידעו עם מי דיבר, מה אמר לו ומתי. על אף הלחץ החברתי והרצון להיות מסוגלים לתקשר עם הילד בכל רגע, לא כל ילד יכול להשתמש בטלפון סלולרי משלו מבלי לאבד אותו, להיחשף לסיכונים ברשת או להשתמש בו כדי להרע לילדים אחרים.
אם החלטתם להעניק לילד סמארטפון, עליכם לקחת בחשבון שלא כל טלפון מתאים לכל ילד - ושבחירה שגויה תגרור עוגמת נפש ותאלץ אתכם להוציא מאות ואף אלפי שקלים לריק. אז איך בוחרים סמארטפון ראשון?
גודל ותצורה? כזו שתתאים ליד של ילד
לילדים יש ידיים קטנות, מה שאומר שסמארטפונים בעלי מסך של יותר מ-5.5 אינץ' עשויים להיות גדולים מדי עבורם. לא כל יצרן בונה חומרה באותו הגודל, וחלק מהדגמים הם בעלי שולי מסך דקים - ולכן, יש להתמקד במידות הטלפון ולא רק בגודל התצוגה.
למשל, ה-G6 של LG משלב מסך של 5.7 אינץ' בגוף באורך 149 מ"מ ורוחב 72 מ"מ, וגם עולה החל מ-1,500 שקל. זו בחירה טובה, אך יש זולות ממנה. אחיו הקטן, ה-Q6, עולה החל מ-760 שקל; אורכו 142 מ"מ ורוחבו 69 מ"מ.
ה-J6 של סמסונג הוא בעל מידות דומות ועולה החל מ-746 שקל. אפשר לבחור גם בגלקסי A5 מהשנה שעברה, שלגופו עמידות במים ואבק ומחירו מתחיל ב-940 שקל.
ה-Redmi 5 של שיאומי קצת יותר גדול מהאחרים (151 על 72 מ"מ) אך עולה רק 618 שקל.
הנוקיה 5 גם הוא מהגדולים ברשימה (149 על 72) אך בעל עיצוב נאה שעשוי לקסום לילדים. מחירו מתחיל ב-900 שקל.
ה-M6 של מייזו (148 על 73) הוא מהזולים שבנמצא, ומחירו מתחיל ב-550 שקל.
המכשיר הישן שלכם? בחירה בעייתית
הורים רבים מעניקים לילדיהם את הסמארטפון האישי שלהם לאחר שהחליפו אותו בחדש. זו נראית בחירה טבעית, משום שהיא מבטלת את הצורך בלבחור לילד טלפון, ושמדובר במכשיר שהילד כבר מכיר (הרי כמעט כל הורה נותן לילד לשחק במכשיר שלו פה ושם). אך במקרים רבים, מתגלה ההחלטה כשגויה: הטלפון הישן שלכם אינו בהכרח מתאים לידיו של הילד, מה שגורם לעיתים קרובות לנפילות ונזקים. אם פג תוקף אחריות היצרן (שלרוב מכסה רק שנה עד שנתיים), יהיה עליכם לתקן את הטלפון של הילד; כשמדובר במכשירי העילית של אפל, סמסונג והאחרות, יכול תיקון המסך לעלות גם 500 עד 800 שקל, מחיר שמתקרב לשל טלפון חדש.
טרנדים ומותגים? בזבוז של כסף
התעלמו מסוגיות כמו ביצועים וטרנדים - אף ילד לא צריך סמארטפון בעל מעבד רב עוצמה, מצלמה כפולה מתקדמת או לוגו ספציפי על גבו; חבל לשרוף כסף על טלפון שלא מן הנמנע שלא יאריך ימים. לפיכך, עצתנו היא לא להיכנע לתחנונים ולבחור עבור הילד סמארטפון שמתאים לצרכים שלו ולא לרצונות שלו. אל תשללו את המכשירים הפשוטים ביותר שיש - אלה שנמכרים ליד הקופה בתחנות דלק ועולים 400 שקל; הם מאוד בסיסיים, אך כל עוד מידותיהם מתאימות, יעשו את העבודה.
טלפון בלי מיגון? טעות גדולה
רבים מהסמארטפונים בשוק הם בעלי גב חלק - מה שמעלה את הסיכוי שיחליקו לילד מהיד. לכן, מומלץ מאוד לקנות לסלולרי כיסוי גומי או פלסטיק גס למגע, שיגדיל את החיכוך בין היד והמכשיר ויצמצם את הסיכוי לנפילה. ישנם כיסויים בשלל צבעים, צורות ועיצובים והילד יוכל לבחור אחד שמוצא חן בעיניו. כיסוי כזה גם ישפר את סיכויי ההישרדות של המכשיר במקרה של מפגש לא מתוכנן עם הקרקע. שימו לב שהכיסוי עצמו לא עבה מדי, שלא יהפוך את המכשיר לפחות נוח ויציב לאחיזה - הרי כל המטרה היא לצמצם נזקי נפילות.
עיזרו גם להורים אחרים לחסוך
בגני ילדים ובתי ספר רבים בישראל מחליטים ההורים לרכוש סמארטפונים במרוכז, בין היתר כדי למנוע מצבים של קנאה בין ילדים. העלו את השיקולים שפורטו לעיל בקרב קבוצות הווטסאפ של הגן או הכיתה של ילדכם ושתפו את שאר ההורים בפרטים אלה. כך, תוכלו לקבל יחד החלטה מושכלת שתעלה לכולכם פחות.