$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

שתי המילים שאסור לסטארט-אפיסטים להגיד למשקיעות

יזמים עלולים לאבד את הסיכוי לקבל השקעה אם ישתמשו בביטוי תמים ובסיסי שפשוט מרתיח משקיעות, פסק דין בניו יורק יוצר מיגרנה מהדהדת אצל אובר ושאר חברות ההיסעים בארה"ב והאם בינה מלאכותית מסוגלת לכתוב פרק של סיינפלד בעצמה

ניצן סדן 12:1023.07.18

שתי מילים וגמרנו

 

נגע המיזוגניה והקטנת הנשים נפוץ מאין כמותו בחברה, ובולט מאוד בהייטק. קלרה ברנר וג'ולי ליין, שתי משקיעות הון סיכון שמנהלות את קרן אורבן אינוביישן, גייסו קרן חדשה של 22 מיליון דולר והופתעו לראות שיזמים עדיין מתייחסים אליהן בזלזול מובנה - גם כשהם באים לבקש מהן השקעה.

 

בראיון לביזנס אינסיידר סיפרו השתיים שבמקרים רבים אלו שתי מילים שמביאות להן את הסעיף, ומחסלות כל סיכוי שירצו להשקיע בסטארט-אפים. והמילים הן "Hey girls". כן, במילים האלה פותחים הרבה יזמים את המייל הראשון שהם שולחים לקרן אורבן אינוביישן. ברנר סיפרה שהודעת היי גירלס נוחתת אצלה באינבוקס בערך פעם בשבוע. מיילים אחרים מסתיימים במילים "Thanks ,girls", ומעוררים את אותה סלידה.

 

 

קלרה ברנר וג'ולי ליין מקרן אורבן אינוביישן קלרה ברנר וג'ולי ליין מקרן אורבן אינוביישן צילום: Urban Innovation Fund

 

 

למה? כי היזמים שוכחים שברנר וליין הקימו אקסלרטור מצליח, סייעו לעשרות סטארט-אפים ועתה מחפשות חברות צעירות להשקעה; היזמים לא חושבים עליהן בתור שותפות מהותיות שיוכלו להזניק קדימה את הסטארט-אפ שלהם. עבורם, הן "גירלס". אף סטארט-אפיסט לא היה חולם לפנות לקרן בניהול גברי ב"Hey boys", כי זה מתנשא ומקטין וברור לכל בר דעת. אבל נשים? אוי, הן יחשבו שזה חמוד ופמיליארי. והן לא; יזם שהיה טיפש מספיק כדי לעשות את הטעות הזו - תמימה ככל שתהיה - לא יקבל מאורבן אינוביישן אפילו תגובה זועמת. השנה היא 2018 ומי שבוחר להתייחס למקצוענית הייטק והון סיכון כ-girl, ישלם את המחיר.

 

גם בארץ קיימת מיזוגניה מובנית בתעשייה, והחיספוס הישראלי לא מדלג על סצנת הסטארט-אפים. כולי תקווה שיזם שיעז לקרוא לשותפה בקרן "מאמי", "מותק" וכולי יזכה לשתיקה רועמת או לנזיפה המתבקשת. אז יזמים יקרים, זיכרו שבעיני המשקיעים הסטארט-אפ שלכם הוא לרוב בסך הכל אחד מרבבות; חבל שתאבדו סיכוי להשקעה בגלל שתי מילים.

 

העובדים שאינם עובדים

 

אובר, ליפט ושאר חברות כלכלת החלטורה חטפו מיגרנה מהדהדת בימים האחרונים: בית הדין לעבודה בניו יורק הכיר בזכאותם של שלושה נהגי אובר לשעבר לדמי אבטלה. הכסף לא יצא מכיסה של החברה, אך היא עדיין מושפעת מהפסיקה. למה? כי מיומה הראשון טענה שהנהגים אינם עובדים מן המניין, רק קבלנים שמשתמשים בפלטפורמה שלה - ולכן אינה מחויבת לשלם להם פיצויי פיטורין, שכר מינימום ולהעניק להם זכויות סוציאליות. זה המודל שלה: חברה עם המוני נהגים, שלא עולים גרוש, רק מכניסים לה כסף. המודל הזה הוא שמשך קרנות ומשקיעים אחרים, הוא ששיבש את שוק ההיסעים העולמי. והוא זה שנמצא עכשיו בסכנה. בית הדין לעבודה התבסס על פסק דין קודם לפיו בין אובר ונהגיה יש קשר ותלות שעל פני השטח, מצדיקים יחסי עובד-מעביד.

 

 

מטה אובר בסן פרנסיסקו מטה אובר בסן פרנסיסקו צילום: Hills48

 

 

וזו הסכנה הגדולה למודל של אובר: פסק הדין יהווה תקדים לכל נהג שפוטר מן החברה ודומותיה, ויוכל לדרוש דמי אבטלה. הכסף הזה צריך להגיע מאיזה מקום; המדינה אמנם תספק אותו דרך הביטוח הלאומי, אך יהיה לה קל מאוד לשאול את אובר "תגידי, אולי אם תשלמי להם כמו שצריך ותדאגי לתנאים שלהם, יהיו לנו פחות מובטלים לממן?".

 

ולאובר יהיה קשה לענות; שנים שהיא טוענת שהיא רק פלטפורמה עם הרבה פרילאנסרים, וכך הציגה עצמה לעולם העסקי והרגולטורי. כולי תקווה שהחברה תקבל פה את מלוא האלמנט; זה לא שיש לי משהו נגדה - אובר מסייעת לרבים להתנייד בקלות ושיבשה את שוק ההיסעים המנומנם. אבל היא ושאר חברות כלכלת החלטורה הצליחו על גבם של הנהגים - שהוגן שיקבלו מה שמגיע להם.

 

בוט אחד נכנס לפאב

 

כל אחד יודע שלא קל להצחיק אנשים - אבל מומחי בינה מלאכותית סבורים שיש שיטה ואפשר ללמד תוכנות לעבוד לפיה ולייצר בדיחות, מערכונים וקטעי סטנד-אפ. The Headlinertron, קומיקאי מלאכותי, פעיל בטוויטר כבר כמה חודשים ומצייץ בדיחות שכתב בעצמו על בסיס מאות הופעות סטנד-אפ שהוזנו לו בידי חוקרים. התוצאות רבע-מצחיקות: "אשתי היא אישה. וזה הדבר שאני הכי אוהב בה", צייץ הבוט. "גולף הוא הדבר הכי עצוב שאנשים מוחאים לו כפיים". אבל חוקרים אחרים החליטו לתת לתוכנה אחרת אתגר קומי מורכב יותר: לכתוב בעצמה תסריט שלם לפרק של סיינפלד.

 

 

איך הבוט יכל לכתוב משהו כמו הסופ-נאצי? איך הבוט יכל לכתוב משהו כמו הסופ-נאצי? צילום: youtube

 

 

עבור אדם מיומן, זה לא קשה במיוחד: הפרק מתחיל בקטע סטנד-אפ שנוגע לנושא שלו, ואז הדמויות הרגילות עושות את הדברים הרגילים. אחת מהן מסתבכת בסיטואציה יומיומית שמקבלת טוויסט קצת ביזארי, ושאר הדמויות מנסות לעזור לה ומסתבכות בעצמן. (הנוסחה אולי לא מדויקת במאה אחוז, אבל אני עיתונאי ולא תסריטאי). אבל החוקרים גילו שעבור הבוט, זה בלתי אפשרי; סטנד-אפ הפתיחה נראה הגיוני, אבל כל שאר הסצנות היו בלתי קוהרנטיות לחלוטין, ותיארו שיחות שלא הגיוני שיקיימו הדמויות. כמובן שלמעט הכישלון עצמו, לא היה שם משהו מצחיק. מדוע נכשלה התוכנה? כי סיטקום לא נשענת אמירת משפטים מצחיקים או סיפור סיפורים מצחיקים - אלא על בניית מצבים מצחיקים. וזה משהו שאי אפשר לעשות בלי להבין את האינטריגות של רגישויות חברתיות, מתחים בין אישיים ועוד דברים שהם חלק מההוויה האנושית.

 

קחו למשל את הקטע הזה של ג'ורג' קרלין, בו הוא מסביר למה אף אחד לא לוקח את ארה"ב ברצינות משום שהיא חוגגת יום הולדת למיקי מאוס (לא מומלץ לרגישים לניבולי-פה וגסויות. קרלין הוא סטנד-אפיסט בוטה מאוד, וזה חלק מהקסם שלו).

 

 

 

 

 

תוכנה יכולה לזהות שהקטע הזה הצחיק מאוד את הקהל ולנסות לשכפל אותו: למשל, להגיד שאף אחד לא לוקח ברצינות את בלגיה בגלל שאוהבים שם דרדסים ושלא אכפת לה מהם. בעיני התוכנה, כל הרכיבים קיימים בבדיחה שלה - אבל ברור שהיא לא תצחיק אף אחד בלי הטאצ' הנכון. ואת זה לא ידוע אם אי פעם ניתן יהיה לסנתז.

 

קצרצרים

 

1. ראש מערך הסייבר של ה-NSA חשף שהקים צוות מומחים ייעודי שיילחם בניסיונות פריצה ממקור רוסי. סוכנויות המודיעין האמריקאיות מודעות היטב לאיום המעורבות הפוליטית של פוטין במהלכים פוליטיים בארה"ב, ומנסות להיערך לפריצות אפשריות בבחירות לבית הנבחרים בהמשך השנה. זאת, בעוד הבוס שלהן, נשיא ארה"ב, טען מול מצלמה שהוא מאמין לפוטין ולא לאנשיו ואם הוא אומר שרוסיה לא מתערבת בפוליטיקה האמריקאית, מילה שלו זו מילה.

 

 

טראמפ מפרגן לפוטין על הבמה בוועידת הלסינקי טראמפ מפרגן לפוטין על הבמה בוועידת הלסינקי צילום: Markus Schreiber

 

 

2. סלבריטאים רבים נסחפו בטרנד הקריפטו והתגלו כמשקיעי ביטקוין או השיקו מטבעות משל עצמם. איך הלך להם? הליידן, המטבע שהשיקה פריס הילטון לפני שנה, כשל וה-SEC הזהירה את הציבור מפניו; מטבע ה-bitcoiin שהוביל סטיבן סיגל זכה לאזהרה דומה ואף לצו מניעה; מיזם ה-ICO שקידם המתאבק פלויד מייוות'ר הוגדר כהונאה כושלת; וגם מיזמי קריפטו בהם היו מעורבים גווינית' פאלטרו, גוסטפייס קילה מהוו-טאנג קלאן והזמר אייקון כשלו. איך אומרים? שוטה וכספו נפרדים במהירות. גם אם השוטה מפורסם.

 

 

 

3. נאס"א מנסה להנגיש את מסדי הנתונים העצומים שבידיה, המכילים מידע גולמי מלוויינים. סוכנות החלל תוכל לסייע כך למיזמי חקלאות, כריית מחצבים, סיוע חירום במקרי אסון טבע, ניתוח עומסי תחבורה ועוד ועוד. לשם כך, השיקה כלי שיסייע לחברות וממשלות להבין איזה מידע גולמי יכול לדמש אותן, ולמצוא אותו במהירות. לפי הערכות, המהלך הוא צעד נוסף לקראת הפרטת הסוכנות, שכן אף אחד לא יקנה אותה בלי לדעת איך יוכל לעשות ממנה כסף. וכידוע, מידע הוא המטבע היחיד שמתקבל בכל מקום בעולם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x