האם שווה להוציא 75 מיליון יורו על שוער?
אליסון בקר, שוער נבחרת ברזיל, עבר מרומא לליברפול ב-75 מיליון יורו. האם הגיוני להוציא סכום כזה על שוער?
למרות שהם חלק בלתי נפרד מחוט שדרה של קבוצה, שוערים לא נוטים להיות בין השחקנים היקרים בקבוצותיהם. זאת למרות שבדרך כלל קונים אותם להרבה שנים ושער נקי - שדרך כלל מושג צריך שוער טוב בשביל זה - שווה 83% ניצחון.
- השחקן ה-11
- שוערת נבחרת ארה"ב מאשימה את ספ בלאטר בתקיפה מינית
- ברזיל הולכת הביתה: בלגיה בחצי גמר המונדיאל
ייתכן שזה קשור לכך ששוערים מצוינים אינם "שווים את הכסף" בעיקר מאחר שהם לא "משיגים נקודות" לקבוצותיהם כמו שחקני התקפה מצוינים. לפי בדיקה של חברת הסטטיסטיקות המתקדמות, 21st Club, שהתפרסמה במגזין The Economist יאן אובלאק הוא השוער שהוסיף הכי הרבה נקודות לקבוצתו, אתלטיקו מדריד, מבין כל השוערים האחרים - 5 נקודות. אבל הוא אפילו לא ב-15 השחקנים הראשונים שהוסיפו הכי הרבה נקודות לקבוצותיהם ביחס לשחקנים הממוצעים. לפי אותה בדיקה, חלוץ ממוצע יביא 2 נקודות לקבוצה בעונה עם שעריו בעוד שוער ממוצע ישיג 0.7 נקודות בממוצע עם הצלותיו. בדיקה של ארבעה חלונות העברה האחרונים מראים שחלוץ ממוצע בפרמיירליג עלה 17.7 מיליון יורו בעוד ששוער 6.5 מיליון יורו. עם זאת, ההוצאה פר נקודה על חלוץ היא 8.5 מיליון יורו ושוער 9.4 מיליון יורו פר נקודה. שוערים, כך נראה, לא "שווים" כמו חלוצים.
רכישת השנה?
אחרי שעוברים על הנתונים הללו, אפשר לפנות לשאלה הגדולה של השבוע האחרון. האם רכישתו של אליסון בקר, שוער נבחרת ברזיל ורומא, על ידי ליברפול ב-75 מיליון יורו - שבירת שיא העברות לשוער - היא הגיונית?
על פניו, נראה שלא היתה לליברפול אופציה מלבד לרכוש שוער ברמה גבוהה. לוריס קאריוס, השוער הגרמני שהיה סביר פלוס בעונה שעברה, קרס מנטלית וכנראה גם בגלל זעזוע מוח מול ריאל מדריד בגמר ליגת האלופות. נראה, לפי משחקי הידידות הראשונים של העונה, שהוא לא ממש הצליח להתאושש מאותו ערב קשוח. עם זאת, ליברפול מחפשת שוער ברמה גבוהה כבר שתי עונות מאחר שהשוערים הקיימים - סימון מינולה וקאריוס היו "פשרות" והגיעו עם נקודות תרופה ברורות. אליסון, לעומת זאת, הוא שוער מוכח ברמה הגבוהה ביותר ואפשר לומר שהוא כנראה אחד מהשוערים "השלמים" ביותר בעולם.
קודם כל, רק שלושה שוערים שיחקו 25+ משחקים בעונה שעבר והצילו 80%+ מהבעיטות שנבעטו למסגרת שלהם. יאן אובלאק (83%), דויד דה חאה (80.8%) ואליסון בקר (80%).
מבחינת סטטיסטיקות מתקדמות, לפי Opta אליסון ספג 28 שערי ליגה בעונה האחרונה (לא כולל שערים עצמיים). לפי מדד xG של Opta "שוער ממוצע" היה סופג 36 שערים מאותן בעיטות שנבעטו למסגרת של אליסון בעונה שעברה. מדובר בפער של שמונה שערים צפויים. הפער הטוב ביותר בסריה A בעונה שעברה. לפי מארק טיילור מ- InfoGol אליסון הציל את כל הבעיטות שהיה אמור להציל ורשם הצלות איכותיות יותר מרוב השוערים באירופה.
במדד xG האירופי שאינו של Opta אלא של מספר חברות אחרות, מעטים השוערים שהצילו יותר "שערים צפויים" מאשר אליסון. אליסון היה אמור לספוג 39.78 שערים וספג 28 (פער חיובי של 12). רק מארק טר שטגן מברצלונה (42.05 - 29 = 13); דויד דה חאה (44.22 - 26 = 18) ויאן אובלאק (35.69 - 22 = 15) רשמו הצלות יותר איכותיות מאשר אליסון. לשם השוואה, טיבו קורטואה של צ'לסי (ואולי, בקרוב, ריאל מדריד) ספג 36 שערים מ-34.75 שערים צפויים. כלומר הוא ספג 1 יותר ממה שהיה אמור לספוג. אדרסון, שוער מנצ'סטר סיטי ושובר שיא העברות הבריטי לשוער בשנה שעברה, ספג 25 שערים מ-24.9 שערים צפויים. לפי אתר chiesaditotti.com של אוהדי רומא, אליסון השיג 10-11 נקודות לרומא העונה. נתון טוב יותר מכל שוער אחר בסריה A.
גם מבחינת השלמת מסירות, אין הרבה שוערים טובים יותר מאליסון. רק לאדרסון (87%) יש אחוזי השלמת מסירות גבוה יותר מאליסון (83%). לשם השוואה, לטר שטגר מברצלונה יש 83% אחוזי מסירה. לדה חאה 63% ולאבולאק 55%.
ובסופו של דבר, בדיקה לא מדעית לחלוטין של רכישות שוערים בסכומי שיא בדרך כלל משתלמת. בעיקר אם הם צעירים. ג'יאנלאוג'י בופון נרכש על ידי יובנטוס ב-2001 עבור 52.8 מיליון יורו. הוא עזב את הקבוצה הקיץ, בגיל 40, אחרי שנהפך לאחד השוערים הגדולים בכל הזמנים. מנואל נוייר נרכש על ידי באיירן מינכן משאלקה בסכום של 30 מיליון יורו. זה קרה ב-2011 ולא נראה שבבאיירן מתחרטים על כך. מה גם שיש לו לפחות עוד 5 שנים לתת כשוער ראשון בענקית הבאוורית.
אפילו אדרסון, בן 24, נתן עונה מצוינת בסיטי אחרי מעברו מבנפיקה ב-40 מיליון יורו בקיץ 2017.
שוערים, כשהם מגיעים צעירים (אליסון בן 25) מגיעים לעשור לפחות. מה שהופך את הסכום הגדול שמוציאים עליהם למשתלם יותר בטווח הארוך. הוצאה של 7.5 מיליון יורו בשנה על אליסון, שוער שעשוי להשיג 10-11 נקודות בעונה - לא נשמעת כל כך גדולה.