דיאטת המובייל: האפליקציה שהיא כמו תזונאי אישי בכיס
במקום בדיקות מעבדה מסורבלות ויקרות: מייסדי lumen הישראלית פיתחו מערכת שמספקת תוכנית תזונה אישית על בסיס יומי לירידה במשקל, בשילוב משאף מיוחד ואפליקציית מובייל; לטענתה, מאפשר היישום ירידה של כ-4 ק"ג בחודש
נלחמים בבעיות משקל? דמיינו שיש לכם תזונאי אישי שהולך לצדכם 24 שעות ביממה, ויודע להגיד מה צריך לאכול ואיזה ספורט מומלץ לעשות. חברת lumen (לומן), שפיתחה מערכת המספקת תוכנית תזונה אישית על בסיס יומי, עושה בדיוק את זה. המערכת כוללת משאף שיש לשאוף ממנו נשימה ארוכה, הנתונים מועברים לאפליקציה, ובהתאם להם יוצאות המלצות תזונה וכושר ספיציפיות לאותו יום.
- סווייפ והכל כלול: 16 אפליקציות שיחסכו לכם זמן וכסף בחו"ל
- לידיעת המפתחים: גוגל מוסיפה קוד אבטחה לערכת הפיתוח לאנדרואיד
"חשנו תסכול עצום כשראינו איך עולם המדע רחוק מעולם התזונה בכל הנוגע לאורח חיים בריא", אמרו ל"כלכליסט" התאומות ד"ר מירב מור וד"ר מיכל מור, שתיים מהיזמיות שעומדות מאחורי לומן. "המערכות האיכותיות שמשתמשים בהן בבתי חולים, בענף הספורט ובאוניברסיטאות לא מגיעות לרמת המשתמש הפרטי מסיבות רבות: תהליך הבדיקה בבתי חולים אורך כ-45 דקות לפחות, ופענוח התוצאות חייב להיעשות על ידי מומחה”. מור ומור — שעושות הכל ביחד, לרבות תחרויות ספורט מתקדמות כמו איש הברזל ואולטרה-מרתון - הבינו שאם הן רוצות להעביר את עולם המדע לעולם התזונה הן חייבות לצאת מהאקדמיה ולהיכנס לעולם היזמי.
יצירת בסיס מידע
לאחר ארבע שנים וחצי של עבודה מתחת למכ"מ במשרדים במרתף של וילה ברמת השרון, יוצאת החברה באופן רשמי לאוויר העולם עם השקת קמפיין באתר גיוס ההמונים אינדיגוגו, במטרה ראשונית להציע כמות מוגבלת מהמוצר וליצור בסיס מידע והתנסות של אלפי משתמשים. מייסדי לומן הם חמישה, האחיות מור, דניאל טל שהוא בן זוגה של מיכל ויזם סדרתי בפני עצמו - שכבר היה שותף בעבר להקמת חברת וויביה, שפיתחה סרגלי כלים ונמכרה לקונדואיט הישראלית בכ-45 מיליון דולר - ושני היזמים שעמדו מאחורי חברת וויביה, דרור צדר ואבי סמילה.
איך עובד המוצר שפיתחתם?
צדר: “העתיד שלנו יהיה מבוסס על מינויים למוצר ולאפליקציה. המוצר שפיתחנו פשוט מאוד - אתה לוקח את המכשיר, שואף אוויר מתוכו פעם אחת בצורה מדויקת, מחזיק את האוויר בריאות, והמערכת שלנו מתחילה באותו רגע ללמוד אותך ואת הנשימות שלך, ובתוך מספר ימים לומדת אותך בדיוק ויודעת מה אתה צריך, וזה מתקדם בכל יום של שימוש".
“אחרי שהתחלת להשתמש במשאף ובאפליקציה המערכת בונה לך תוכנית תזונה אישית, שאומרת לך מה אתה צריך לאכול בכל יום, פחמימות או חלבונים. אבל הבריאות שלך היא לא רק אוכל, ולכן אנחנו גם בודקים איך אתה ישן ואיזה ספורט אתה עושה. אנחנו רואים מה קורה בתוך הגוף, וגורמים לבן אדם לשנות את אורח חייו. אנשים לא צריכים לדווח מה אכלו ולא להגיד מה עשו. המערכת שלנו דרך נשימה אחת ארוכה תזהה בדיוק מה הוא עשה: אם הוא רץ, אם הוא אכל ומה אכל, ואנחנו נגיד לו בדיוק מה הוא צריך היום”.
“הפתרונות הסטטיים שקיימים כיום אינם טובים. הרי אי אפשר על סמך בדיקה אחת לקבוע מה התזונה שלך לכל החיים. האדם משתנה כל הזמן, ובכל רגע נתון הוא צריך לאכול מה שמתאים לו. הגוף דינמי ומשתנה וצריך פתרון שמתאים לו. תחשוב עליי כמו על תזונאי שהולך אתך בכיס 24 שעות ביממה ויודע להגיד לך מה אתה צריך ומה אתה לא צריך לאכול, וגם איזה ספורט כדאי לך לעשות: לצאת לרוץ או אולי חדר כושר. לכל דבר כזה אנחנו יכולים לתת תשובה מדויקת ומהירה”.
מה האתגר הגדול בפיתוח שלכם?
"האתגר הוא עצום, לקחת מערכת שעובדת בבתי חולים ובמעבדות ספורט ולהעביר אותה לשימוש יומיומי של צרכנים. "אחרי שמכרנו את וויביה לקונדואיט נשארנו בחברה זמן מה כדי להמשיך את פעילות החברה. לאחר שפרשנו חיפשנו מה הדבר הבא שאנחנו רוצים לעשות, והבנו שהעתיד נמצא בתחום של הבריאות הדיגיטלית וחיפשנו רעיונות מתאימים. ברגע שדיברנו עם מירב ומיכל הבנו שכאן יש אתגר אמיתי. האתגר שלנו הוא ליצור מערכת של אורח חיים בריא לבני דור המילניום".
הגוף כרכב היברידי
מתי יהיה לכם מוצר מוגמר?
“היה לנו מוצר כבר לפני שנה, אבל החלטנו להתחיל איתו בתהליך של בדיקה, ונתנו לכמה מאות אנשים בניו יורק, וקיבלנו מהם פידבק על האפליקציה והמערכת. בהתחלה הם היו מאוד קשוחים בהערות שלהם, אבל עובדה שכבר יש לנו משתמשים של שבעה חודשים. מי שמוביל את גיוס הכספים של מכון וייצמן משתמש במערכת שלנו ומעריץ אותה. בהתחלה היינו חייבים לבחור מה תהיה המטרה, ובחרנו הורדה במשקל ואימון גופני. אנחנו רואים ש-70% ממי שעוקב אחרי הנחיות המערכת יורד כ-4 ק”ג בחודש”.
איך בא לכם הרעיון לפתח מערכת כזאת?
"התמזל מזלנו. באותו זמן אשתו של דניאל מיכל ומירב אחותה עשו דוקטורט בנושאי תזונה ופיזיולוגיה ושתיהן ספורטאיות עילית, והן התחילו לחקור את כל תחום המטבוליזם ולחשוב איך הן יכולות לעזור לאחרים. הם גילו משהו מאוד מעניין לגבי הפקת האנרגיה של הגוף, הוא מפיק אותה מחלבונים או משומנים, בהתאם לפעילות ולשעות ביום, כמו אוטו היברידי שיכול לנסוע על דלק או חשמל. הם אמרו שאם בודקים את הגוף בזמנים שונים, למשל בבוקר אחרי צום או אחרי פעילות ספורטיבית, יש הבדלים גדולים מבחינת אופן הפקת האנרגיה. אבל יש בעיה לבדוק זאת, לוקח שעה לבדוק את עצמך בתהליך שנקרא מטבוליק צ'יימבר. אתה שם מסכה ונושם ומישהו רושם תוצאות ועושה אנליזה ומקבל תוצאה. חוץ מזה, המכשירים עולים עשרות אלפי דולרים".
“אז עלה להן רעיון משוגע לעשות את זה בכמה נשימות, ואנחנו בצורה נאיבית אמרנו ‘כן, אפשר לעשות את זה, זה נשמע מדהים. בואו נראה אם זה אפשרי’. בעולם התוכנה אתה לוקח כמה מפתחים, ובתוך כמה חודשים יש תוצאות. בעולם המדע והחומרה זה משהו אחר לגמרי. לקח לנו ארבע שנים וחצי להפוך מדידה של שעה למדידה של כמה דקות, שתהיה מדויקת מבחינה מדעית”.
איך מימנתם את הפעילות עד כה?
“הכנסנו בהתחלה את הכסף שלנו כדי לראות שאנחנו מתקדמים ומצליחים, ואחרי שנה הצלחנו לפצח את זה. שנה שלא היתה קלה בכלל עם הרבה עליות ומורדות. גייסנו קצת כספים מחברים ומשפחה, ובהם יזמים מובילים כמו אורן זאב, גיגי כהן, סר רונלנד כהן, מייסדי וויקס ואחרים. מיד אחר כך קרן דיסרפטיב של טל ברנח השקיעה והובילה סבב. גייסנו בשלב הזה כמיליון דולר, ואחר כך עוד מספר מיליוני דולרים מאותם אנשים ואחרים".
איפה אתם נמצאים היום מבחינה עסקית?
“אנחנו עכשיו נמצאים בנקודה מאוד חשובה של החברה, עם בחירת המיקוד שלה והמסלול שלה. אנחנו יזמים ותיקים שיודעים שמיקוד של חברה הוא הדבר החשוב ביותר שלה. אנחנו מקבלים הרבה הצעות עסקיות ליישום הטכנולוגיה, וצריכים לבחור את הנכונה מביניהן”.